Οι δυνατότητες του Τομέα Κοινωνικής Οικονομίας ως προς την απασχόληση και την ανάπτυξη συλλογικών επιχειρηματικών σχημάτων και Συμφώνων απασχόλησης στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως στην Άρτα αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου της οικονομολόγου – συγγραφέως Θεοδώρας Ντούλια με τίτλο: «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» και υπότιτλο: «Μια δυναμική προοπτική ενάντια στην οικονομική κρίση» τη Δευτέρα στο συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Άρτας.
«Είμαι πραγματικά ευτυχής για τις δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί στην Άρτα. Υπάρχει ένα κύτταρο σημαντικό για να αναπτυχθούν κι άλλα», επισήμανε η κ. Ντούλια στην έναρξη της ομιλίας της αναφερόμενη στις συνεταιριστικές προσπάθειες που έχουν γίνει στην περιοχή. Η Γιαννιώτισσα συγγραφέας προέτρεψε μάλιστα τους τοπικούς φορείς να «εμπνεύσουν» τους πολίτες, ώστε να αναπτυχθεί γόνιμος προβληματισμός για το πώς μπορούν να επωφεληθούν οι άνθρωποι μέσα από δράσεις – επιχειρήσεις Κοινωνικής Οικονομίας και να αναπτύξουν – συμμετάσχουν σε δομές συμβουλευτικής για Κοινωνικές επιχειρήσεις που απευθύνονται σε ανέργους.
Η κα Ντούλια ανέλυσε τις έννοιες και τους όρους της Κοινωνικής, Αλληλέγγυας Οικονομίας και της Κοινωνίας των Πολιτών και τις δραστηριότητές τους, ανέπτυξε το νομοθετικό πλαίσιο των Κ.Ε., ανέφερε παραδείγματα καλής και κακής πρακτικής εφαρμογής στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, έδωσε στατιστικά στοιχεία για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, πρότεινε τομείς δραστηριοποίησης στην Άρτα, στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στο βιβλίο της.
Σύμφωνα με την κ. Ντούλια η συμμετοχή των οργανισμών της Κοινωνικής Οικονομίας στην συνολική απασχόληση ποικίλλει ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεικτικά ανέφερε πως στην:
– Ελλάδα 1 έως 2,5% στη συνολική απασχόληση (68.770 άτομα που αντιπροσωπεύει μόλις το 1,8% της συνολικής απασχόλησης ή το 3,3% της μισθωτής απασχόλησης) (στοιχεία του 2010)
– Πορτογαλία και φθάνει έως και 12,5%
– 14,3% στη Δανία και Ιρλανδία.
Ιδιαίτερη παρουσία έχουν οι συνεταιρισμοί, οι οποίοι συναντώνται ως κυρίαρχη μορφή κ.ε σε πολλές χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Σουηδία Ιρλανδία, Γερμανία, Δανία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Ενωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Ελλάδα και Γαλλία).
Ειδικότερα, στην ΕΛΛΑΔΑ, σύμφωνα με στοιχεία του 2009:
– 1,8 – 2% μόνο της συνολικής απασχόλησης ή το 3,3- 3,5% της μισθωτής απασχόλησης καλύπτει η Κ.Ο. (69.834 άτομα).
– 69.834 σύνολο έμμισθων απασχολούμενων
– 71 γυναικείοι συνεταιρισμοί με πάνω από 1.900 μέλη
– 520 κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ)
– παρουσία συνεταιρισμών, ΜΚΟ, Φορέων/ μορφωμάτων αλληλέγγυας οικονομίας
– πολυπληθής παρουσία φορέων της κοινωνίας των πολιτών (Σύλλογοι, ΜΚΟ).
Δυνητικοί τομείς δραστηριοποίησης των Κοινωνικών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με την κ. Ντούλια είναι:
– ο αγροτοτουρισμός [καταλύματα (ξενώνες, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, δωμάτια, κατοικίες, ξεναγήσεις, κλπ), πολιτιστικές, οικολογικές δραστηριότητες]
– η χειροτεχνία (υφαντά, κεντήματα, παραδοσιακές στολές, κ.α),
– η μεταποίηση (παραγωγή αρτοσυσκευασμάτων και ειδών διατροφής),
– η παραγωγή βιολογικών και τοπικών προϊόντων (τσίπουρο, λάδι, μαστίχα, τραχανάς, χυλοπίτες, κ.λ.π),
– συγκοινωνίες
– η παραγωγή γλυκών και προϊόντων εστίασης,
– ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ – catering
– Προνοιακές και πολιτιστικές επιχειρήσεις (παιδιά, ηλικιωμένοι, πολιτισμός, τουρισμός)
– Επιχειρήσεις εναλλακτικής ενέργειας ( π.χ ταράτσες – κήποι)
– Αγροτικά προϊόντα
– Έπιπλα
– security
– Εκπαίδευση
Σημαντικό βοηθό και οδηγό χαρακτήρισε το βιβλίο ο β’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Δημήτρης Μαγκούτης, επισημαίνοντας πως «είναι ένα βιβλίο με πλούσια και εκτενή ύλη, με θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα που θα συμβάλουν στην απόκτηση γνώσεων, στάσεων και δεξιοτήτων από τους αναγνώστες στο επίκαιρο θέμα που διαπραγματεύεται, κυρίως λόγω των δυνατοτήτων που ο τομέας της κοινωνικής οικονομίας προσφέρει για απασχόληση ανέργων και για κοινωνική κινητοποίηση προς την κατεύθυνση νέων παραγωγικών και καταναλωτικών μοντέλων με αρχές την δημοκρατία, την συλλογικότητα και την αλληλεγγύη.
Το βιβλίο είναι χρήσιμο τόσο για το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, όσο και για εκπαιδευτές ή εκπαιδευόμενους και στελέχη φορέων εκπαίδευσης, διότι περιλαμβάνει για τις ομάδες αυτές και το εγχειρίδιο του εκπαιδευτή και αναλυτικό πρόγραμμα εκπαίδευση, στηριγμένο στο βιβλίο (για χρήση του σε εκπαιδευτικά προγράμματα , που είναι και θα είναι με το Νέο ΕΣΠΑ πολλά, επειδή η κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα αποτελεί από τις πρώτες προτεραιότητες της Ευρώπης και της Κυβέρνησης, ως διέξοδο από την ανέχεια και την ανεργία)».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πιστωτικού Συνεταιρισμού Άρτας «Η Αρτινή Εγγύηση» Γιάννης Σπύρου αναφέρθηκε στις εναλλακτικές πιστώσεις και τις μικροπιστώσεις – ως έκφανση της Κοινωνικής Οικονομίας -, που επίσης προβάλλονται μέσα στο βιβλίο, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, που όπως είπε αποτελεί καλή πρακτική Κοινωνικής Επιχείρησης.
«Το βιβλίο είναι πολύ ωφέλιμο και για όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν ή να επενδύσουν σεις Συνεταιριστικές τράπεζες, σε εναλλακτικούς οργανισμούς και σε μικροπιστωτικούς οργανισμούς.
Αναδεικνύει τόσο την Κοινωνική Οικονομία, όσο και το Συνεταιριστικό Τραπεζικό περιβάλλον για να κινητοποιήσει το αναγνωστικό κοινό προς αυτές και να παρακινήσει κι άλλα πιστωτικά ιδρύματα να αναπτύξουν πολιτικές και εργαλεία υπέρ των Κοινωνικών Επιχειρήσεων, καθώς κι εναλλακτικές πιστώσεις και μικροπιστώσεις υπέρ μελλοντικών επιχειρηματιών» επισήμανε.
Ο κ. Σπύρου τόνισε εξάλλου πως στη φιλοσοφία των Κοινωνικών Επιχειρήσεων στηρίχθηκε, πριν από 20 χρόνια, η δημιουργία του Πιστωτικού Συνεταιρισμού Άρτας, υποστηρίζοντας πως ο Συνεταιρισμός είχε μια αξιόλογη διαδρομή και τώρα γίνεται προσπάθεια να «ξαναζωτανέψει» και να χαράξει νέα πορεία στην τοπική κοινωνία που την έχει απόλυτη ανάγκη.
Στην προσωπικότητα και την επαγγελματική διαδρομή της κ. Ντούλια αναφέρθηκε η τ. Πρόεδρος της Ε.Γ.Ε. Άρτας Κική Κολοβού τονίζοντας «Μακάρι να υπήρχαν νέοι άνθρωποι εδώ, να την εκμεταλλευτούν για τη γνώση της».
Τέλος ο κ. Μαγκούτης δεσμεύτηκε για λογαριασμό της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Άρτας πως θα μεριμνήσει ώστε να υπάρξει διάχυση της ιδέας της Κοινωνικής επιχειρηματικότητας στο νομό, καταγραφή όλων των φορέων και των πεδίων όπου υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης και να δημιουργήσει δομές για να καθοδηγήσει τους ενδιαφερόμενους στα πρώτα τους βήματα.