Πληθαίνουν οι έρευνες οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκε ο αριθμός των εφήβων που βίωσαν συμπτώματα κατάθλιψης.
• Σύμφωνα με νέα μελέτη, τα συμπτώματα μείζονος κατάθλιψης αυξήθηκαν κατά 6% στους ανήλικους, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
• Προηγούμενη έρευνα είχε καταδείξει πως, κατά την πανδημία, αυξήθηκαν τα ζητήματα ψυχικής υγείας, ειδικά στους εφήβους.
• Ακόμα και πριν από την πανδημία, τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης είχαν ανοδική τάση σε παιδιά κι εφήβους.
Τα συμπτώματα κατάθλιψης σε ανήλικους αυξήθηκαν κατά 6% στη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με νέα έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Royal Society Open Science, κατέδειξε πως μειώθηκε η ικανοποίηση που αντλούν οι ανήλικοι από τη ζωή, τάση που είναι πιο έντονη στα κορίτσια.
Τα ζητήματα ψυχικής υγείας σημείωναν σταθερή άνοδο πριν από την πανδημία, πιθανόν εξαιτίας της αυξανόμενης χρήσης οθονών, του εκφοβισμού και της ακαδημαϊκής πίεσης.
Αυτά τα συμπτώματα επιδεινώθηκαν κατά την πανδημία, καθώς, με το κλείσιμο σχολείων και γραφείων, οι άνθρωποι βίωσαν μεγαλύτερη κοινωνική απομόνωση, διακοπή της καθημερινής ρουτίνας και χρόνιο στρες.
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, τα ευρήματα καταδεικνύουν την ανάγκη να δώσουμε προτεραιότητα και να επενδύσουμε στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, προκειμένου να στηρίξουμε τα παιδιά και τους φροντιστές τους.
«Οι καταστροφές μάς ωθούν να αναπτύξουμε νέες στρατηγικές», είπε στο Healthline.com η δρ Κάρλα Άλαν, επικεφαλής του Τμήματος Παιδοψυχολογίας στο Νοσοκομείο Παίδων του Φίνιξ, στις ΗΠΑ. «Πρέπει να σκεφτούμε έξω από τα στεγανά αναφορικά με τις θεραπείες της ψυχικής υγείας, αναπτύσσοντας αποτελεσματικές προσεγγίσεις».
Αύξηση των διαταραχών ψυχικής υγείας στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (University of College London) εξέτασαν την ψυχική υγεία δύο ομάδων ανηλίκων, 11-15 ετών, για δύο περιόδους -η καθεμία διάρκειας 1,5 έτους- πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Συνολικά παρακολούθησαν 11.450 παιδιά: Την πρώτη ομάδα από τα τέλη του 2018 έως αρχές του 2020, και τη δεύτερη μεταξύ 2019 και 2021.
Η ερευνητική ομάδα βρήκε πως τα παιδιά της δεύτερης ομάδας βίωναν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης από εκείνα που παρακολουθήθηκαν πριν από την πανδημία.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η πανδημία συνέβαλε σε μια αύξηση κατά 6% του αριθμού των ανήλικων με συμπτώματα κατάθλιψης, μεταξύ των οποίων πεσμένη διάθεση, μειωμένη συγκέντρωση και αδυναμία άντλησης ικανοποίησης από καταστάσεις και δραστηριότητες. Επίσης, τα κορίτσια επηρεάστηκαν περισσότερο από τα αγόρια και, συνολικά, βίωσαν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης.
«Η έρευνα δείχνει πως τα κορίτσια κινδυνεύουν περισσότερο από την ανάπτυξη εσωτερικευμένων συμπτωμάτων, όπως άγχος και κατάθλιψη, και τα αγόρια κινδυνεύουν να εμφανίσουν εξωτερικευμένα, συμπεριφορικά συμπτώματα», είπε στο Healthline.com η δρ Κάρολ Σουέκι, ψυχολόγος και ιδιοκτήτρια του Harbor Maple Counseling and Psychological Services.
Αύξηση των ζητημάτων ψυχικής υγείας των νέων πριν από την πανδημία
Σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα, μεταξύ 2016 και 2019, οι διαγνώσεις άγχους και κατάθλιψης σε παιδιά αυξήθηκαν κατά 27% και κατά 25% αντίστοιχα.
Παρ’ όλο που τα ζητήματα ψυχικής υγείας στους νέους αυξάνονται, οι ερευνητές ακόμα διερευνούν το αίτιο αυτής της έξαρσης.
Η Σουέκι θεωρεί πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που έχουν συνδεθεί με υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους στους εφήβους, ίσως ευθύνονται για την επιδείνωση της ψυχικής υγείας των νέων.
Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες ίσως περιλαμβάνουν τις δύσκολες σχέσεις με συνομήλικους, τον εκφοβισμό, την υψηλή πίεση για ακαδημαϊκή επιτυχία, την καθιστική ζωή που οδηγεί σε παιδική παχυσαρκία, και τη χρήση ουσιών.
Η δρ Αντζάλι Φέργκιουσον, με ειδικότητα στην παιδοψυχολογία, αναφέρει πως η εφηβεία αποτελεί καίρια περίοδο για τη διερεύνηση της ταυτότητας, η οποία περιλαμβάνει πολλή ενδοσκόπηση και ανάλυση σχετικά με τον εαυτό μας και τον κόσμο. Τότε, οι νέοι είναι πιο ευάλωτοι σε προβλήματα ψυχικής υγείας.
«Στο πλαίσιο της ευρύτερης κοινωνίας, με τις αυξανόμενες απαιτήσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την τελειομανία, τη μυθοποίηση των υψηλών επιτευγμάτων, την εύκολη πρόσβαση κι έκθεση σε παγκόσμια γεγονότα, οι νέοι της εποχής μας επεξεργάζονται περισσότερη πληροφορία από οποιαδήποτε άλλη προηγούμενη γενιά. Ως εκ τούτου, εκτίθενται σε μεγαλύτερο κίνδυνο διαταραχών ψυχικής υγείας», είπε η Φέργκιουσον.
πηγή: ertnews.gr