Σε ένα μοναδικό πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας φοιτητών Ιατρικής που βοήθησαν -έστω και με πιο απλές εργασίες- στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο «Σωτηρία» αναφέρεται δημοσίευμα του Associated Press.
Περισσότερο από έναν αιώνα πριν, το νοσοκομείο «Σωτηρία» στην Αθήνα, είχε χτιστεί για να λειτουργήσει ως δημόσιο σανατόριο για ασθενείς με μία μολυσματική νόσο που εξαπλωνόταν μέσω του βήχα και σκότωνε αδιακρίτως – την φυματίωση.
Τώρα, το νοσοκομείο αναφοράς της Ελλάδας για ασθενείς με κορωνοϊό, είναι επίσης το επίκεντρο ενός πρακτικού προγράμματος κατάρτισης για δεκάδες φοιτητές ιατρικής, που προσφέρθηκαν εθελοντικά ώστε να απαλλάξουν τους γιατρούς από τα απλούστερα καθήκοντα, κερδίζοντας από την πλευρά τους, μια στενή ματιά στην πρώτη γραμμή της κρίσης του κορωνοϊού.
Οι φοιτητές ιατρικής που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του νοσοκομείου Σωτηρία: (από πάνω αριστερά και με την φορά των δεικτών του ρολογιού) Νικόλαος Κατσανάκης, Ηλίας Σινανίδης, Κωνσταντίνος Κουφατζίδης και Άννα Καραγιαννάκου
Όταν το νοσοκομείο «Σωτηρία» ορίστηκε ως ηγέτης της αντίδρασης της χώρας στον κορωνοϊό τον Μάρτιο, το ιατρικό προσωπικό πολύ σύντομα αντιμετώπισε – εκτός των άλλων – ένα άλλο πρόβλημα: της σωστής εκτέλεσης των καθηκόντων σε ένα μεγάλο νοσοκομείο των Αθηνών που θεραπεύει κάθε είδους ασθενείς. Τότε, δύο γιατροί και καθηγητές ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σκέφτηκαν να ζητήσουν βοήθεια από εθελοντές.
Το πρόγραμμα είχε αρχικά σχεδιαστεί για αποφοίτους της ιατρικής, αλλά τελικά πολλοί φοιτητές, στον τελευταίο χρόνο των σπουδών τους ζήτησαν να συμμετάσχουν. Το αποτέλεσμα ήταν να επιλεγούν 56 νεαροί άνδρες και γυναίκες από ελληνικές και σλοβακικές ιατρικές σχολές.
«Πέρασαν από αυστηρή εκπαίδευση και τους ανατέθηκαν συγκεκριμένα καθήκοντα και περιφερειακές εργασίες» δήλωσε στο AP η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, επίκουρη καθηγήτρια και ειδικός μεταδοτικών ασθενειών που οργάνωσε το δίμηνο πρόγραμμα με τον Κώστα Συρίγο, καθηγητή ιατρικής και ιατρικής ογκολογίας. «Σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να εισέλθουν στην λεγόμενη ‘Κόκκινη Ζώνη’ με τους ασθενείς που νοσηλεύονταν με κορωνοϊό» προσθέτει. «Αποδείχθηκε τελικά πως ήταν ατρόμητοι και η εμπειρία – τουλάχιστον από την δική μου πλευρά – ήταν πολύ, πολύ θετική».
Φοιτητές ιατρικής συμμετέχουν στην πρωινή ενημέρωση των γιατρών στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου «Σωτηρία»
Τα καθήκοντα που ανέλαβαν οι φοιτητές ιατρικής
Οι φοιτητές πραγματοποιούν καθημερινά, απλά αλλά απαραίτητα καθήκοντα στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου «Σωτηρία», όπως την παρακολούθηση μικροεπεμβάσεων, λήψη δειγμάτων αίματος αλλά και την διαχείριση των εγγράφων. Στο τμήμα που νοσηλεύονται οι ασθενείς με κορωνοϊό, τα καθήκοντά τους περιελάμβαναν την λήψη δειγμάτων αίματος στην ασφαλή, πάντα ζώνη, ενώ συνομιλούσαν και με συγγενείς που δεν είχαν την δυνατότητα να δουν τους ασθενείς.
56 φοιτητές ιατρικής συμμετείχαν στο πρόγραμμα του νοσοκομείου «Σωτηρία»
Η 21χρονη Άννα Καραγιαννάκου, φοιτήτρια στο τρίτο έτος στο Πανεπιστήμιο Σαφαρίκ της Σλοβακίας, δήλωσε ότι έχει αποκτήσει ζωτικές γνώσεις για το τι συνεπάγεται το να είναι κάποιος γιατρός. «Παρόλο που δεν μου επιτρεπόταν να βοηθήσω στην θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό, το είδα ως ευκαιρία παροχής βοήθειας έστω και σε άλλα καθήκοντα αλλά και την απόκτηση εμπειρίας σε μια ιστορική στιγμή συνθηκών κρίσεως, παρόμοιες με τις οποίες δεν θα μπορούσα να συναντήσω ξανά στην ζωή μου» δήλωσε στο AP.
Οι φοιτήτριες ιατρικής Αφροδίτη Γεροδημοντάκη (αριστερά), Μιχαέλα Αλεξάνδρου (κέντρο) και Δήμητρα Σιάκαλλη (δεξιά) εξετάζουν μία ασθενή στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου «Σωτηρία»
Φωτογραφίες: AP/Thanassis Stavrakis
πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-ap-foitites-iatrikis-boithoyn-nosokomeio-sotiria