Τρίτο κρούσμα του κορονοϊού εντοπίστηκε στη Βρετανία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως είναι νωρίς ακόμη για να εκτιμηθεί αν η επιδημία της ιογενούς πνευμονίας έφτασε στην κορύφωσή της, ωστόσο η χθεσινή ημέρα ήταν η πρώτη που μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Κίνα.
Ο 34χρονος κινέζος οφθαλμίατρος που πρώτος προσπάθησε να προειδοποιήσει για τον κορονοιό, πέθανε σήμερα, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας. Ο Λι Γουενλιάνγκ εργαζόταν ως γιατρός στην Γουχάν. Ήταν αυτός που τον περασμένο Δεκέμβριο σήμανε πρώτος συναγερμό για την εμφάνιση ενός νέου ιού σε επτά πολίτες που κατανάλωσαν προϊόντα μιας τοπικής αγοράς θαλασσινών.
Ο Γουενλιάνγκ κατηγορήθηκε για διασπορά ψευδών ειδήσεων, μαζί με άλλους γιατρούς που προσπάθησαν να προειδοποιήσουν το κοινό τις πρώτες εβδομάδες εμφάνισης του κοροναϊού. Αρρώστησε κι ο ίδιος λόγω της επαφής του με ασθενείς και διαγνώστηκε ως ασθενής του κοροναιού την 1η Φεβρουαρίου.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Δεκεμβρίου οι υπηρεσίες υγείας της Γουχάν, συγκάλεσαν κατεπείγουσα σύσκεψη για να συζητήσουν την επιδημία. Λίγο αργότερα, ο Λι κλήθηκε από τους ανωτέρους του στο νοσοκομείο να εξηγήσει πώς γνώριζε για τα κρούσματα, σύμφωνα με την εφημερίδα Beijing Youth Daily. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σχολιάζοντας το γεγονός του θανάτου του στο Twitter εξέφρασε την λύπη του και τόνισε την ανάγκη να αναγνωριστεί το έργο του στην μάχη κατά του ιού.
Αίσθηση προκαλεί και η ιστορία ενός νεαρού γιατρού, ενός 28χρονου επιστήμονα, ο οποίος υπέστη καρδιακό επεισόδιο και πέθανε ενώ δούλευε ασταμάτητα 10 μέρες, χωρίς να ξεκουράζεται. Στην Κίνα, ο άνθρωπος αυτός χαρακτηρίζεται ήρωας.
Πέντε αστυνομικοί που πέθαναν εν ώρα εργασίας, ενώ συμμετείχαν στη μάχη για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού στην Κίνα, τιμήθηκαν μετά θάνατον από το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας.
Οι κινεζικές αρχές τίμησαν και δύο γιατρούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης αυτής. Ο Ζανγκ Ντινγκιού είναι ο πρόεδρος του νοσοκομείου Τζινιντάν της Γουχάν και, μολονότι πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας ανέλαβε αυτό το «κατεπείγον και δύσκολο έργο και δεν έχει χαλαρώσει στη μάχη κατά του ιού», σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η υπηρεσία ανθρωπίνων πόρων και κοινωνικών ασφαλίσεων της επαρχίας Χουμπέι και η επαρχιακή Επιτροπή Υγείας.
Τιμήθηκε επίσης η 54χρονη Ζανγκ Τζισιάν, η επικεφαλής του τμήματος πνευμονικών νόσων στο επαρχιακό νοσοκομείο Παραδοσιακής Κινεζικής και Δυτικής Ιατρικής. Η Ζανγκ «ήταν η πρώτη γιατρός που διέγνωσε την ασθένεια και επέμεινε να ενημερωθούν οι αρχές. Ήταν η πρώτη που σήμανε τον συναγερμό», ανέφερε η απόφαση.
Οι αστυνομικοί, ηλικίας από 37 έως 57 ετών, πέθαναν σε διάφορες περιοχές της χώρας, από την Εσωτερική Μογγολία μέχρι την επαρχία Χουμπέι.
Στο μεταξύ, η κατάσταση επιδεινώνεται στην Κίνα: 563 οι θάνατοι στη χώρα, ενώ αυξήθηκαν και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα -που πια- ξεπερνούν τις 28.000. Εκτός Κίνας, έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι και 260 περιπτώσεις ανθρώπων που νόσησαν. Στην Κίνα, ολοκληρώθηκε και το δεύτερο μεγάλο νοσοκομείο για 1.500 ασθενείς του ιού ενώ από σήμερα, -σύμφωνα με τον κινεζικό Τύπο- θα αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές ενός αντιϊικού φαρμάκου, για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητά του.
Η Κίνα έχει στείλει 12 αεροσκάφη στο εξωτερικό ώστε να επιστρέψουν στη χώρα περισσότεροι από 1.500 κάτοικοι της επαρχίας Χουμπέι μετά το ξέσπασμα του κοροναϊού.
Στην Βρετανία, οι αρχές δηλώνουν πως ο τρίτος Βρετανός που διαγνώστηκε με τον κοροναιό στην χώρα, δεν προήλθε από την Κίνα, αλλά από άλλη ασιατική χώρα.
Στο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess που βρίσκεται σε καραντίνα ανοικτά της Γιοκοχάμα μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων του νέου κινεζικού ιού, επιβεβαιώθηκαν συνολικά 20 περιπτώσεις και οι επιβάτες παραμένουν σε αποκλεισμό.
πηγή: ert.gr