Η παραλλαγή Όμικρον εμφανίζεται σε πολλές υποπαραλλαγές από την BA.1 έως την BA.3. Ενώ η αρχική μορφή της παραλλαγής Όμικρον εξαπλώθηκε γρήγορα παγκοσμίως, η Όμικρον 2 δείχνει να πλησιάζει τώρα ακόμη γρηγορότερα και σύμφωνα με τα αρχικά δεδομένα, είναι πιο μολυσματική και δείχνει να είναι πιο παθογόνα.
Λίγο αφότου η υποπαραλλαγή της Όμικρον BA.1 καθιερώθηκε παγκοσμίως, η «αδελφή» της Όμικρον 2 άρχισε να την προσπερνά. Είναι πλέον η κυρίαρχη μορφή του SARS-CoV-2 σε ορισμένες χώρες όπως η Ινδία, η Δανία, η Αυστρία, η Νότια Αφρική, και η Γερμανία.
Ενώ τα ιολογικά χαρακτηριστικά της Όμικρον 1 είναι αρκετά καλά μελετημένα, αυτά της Όμικρον 2 παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητα. Οι δύο υπομορφές διαφέρουν ως προς τις ιδιότητές τους όπως η ανοσολογική διαφυγή και η παθογένεια, καθώς είναι επίσης γενετικά διαφορετικές. Οι πρωτεΐνες του ιού της Όμικρον 1 διαφέρουν από της Όμικρον 2 σε 50 θέσεις αμινοξέων.
Όπως τονίζει μια ιαπωνική ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο σε μια δημοσίευση στο διαδικτυακό επιστημονικό περιοδικό «BioRxiv», οι δύο υπομορφές όμικρον διαφέρουν μεταξύ τους δύο φορές περισσότερο από ό,τι ο άγριος τύπος SARS-CoV-2 από τις παραλλαγές άλφα, βήτα, γάμμα και δέλτα.
Η ομάδα εξέτασε πιο προσεκτικά τις ιδιότητες των δύο υπομορφών Όμικρον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αναπαραγωγικός αριθμός της Όμικρον BA.2 είναι 1,4 φορές υψηλότερος από την Όμικρον BA.1, αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί με την Όμικρον 2 μολύνουν περίπου 40 % περισσότερους ανθρώπους.
Άλλες μελέτες, όπως μελέτες σε νοικοκυριά από τη Δανία και τη Μεγάλη Βρετανία , είχαν ήδη δείξει ήδη ότι η Όμικρον 2 είναι πιο μολυσματική από την Όμικρον 1. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο αριθμός των μολύνσεων στο τρέχον κύμα λόγω της Όμικρον BA.2 θα μπορούσε να αυξηθεί ξανά, καταλήγουν οι ερευνητές.