Επιβολή πληρωμών από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Άρτας.
Η διοίκηση του Νοσοκομείου Άρτας υλοποιώντας την κυβερνητική πολιτική που εμπορευματοποιεί την υγεία αποφάσισε την επιβολή πληρωμών στις γυναίκες για ψηφιακή μαστογραφία, διαφορετικά η λειτουργία του Ψηφιακού Μαστογράφου κρίνεται «ασύμφορη»!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο της διοίκησης, τόσο οι ασφαλισμένες, όσο και οι ανασφάλιστες γυναίκες – για τους ανασφάλιστους η κυβέρνηση θριαμβολογεί ότι εξασφάλισε «ισότιμη» πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία – θα πληρώνουν 46,02 ευρώ για εξέταση δύο μαστών. Από αυτά, τα 16,02 ευρώ θα τα εισπράττει κάποια στιγμή η ασφαλισμένη από το ασφαλιστικό της ταμείο.
Ο ψηφιακός μαστογράφος αγοράστηκε το 2009 και λειτούργησε το 2010 για ένα χρόνο με επικουρικό εξειδικευμένο γιατρό. Λειτούργησε ξανά πέρσι πάλι με επικουρικό γιατρό, του οποίου η σύμβαση λήγει το Σεπτέμβρη. Τώρα επιβάλλονται πληρωμές, προκειμένου να μην …απαξιώνεται το ιατρικό μηχάνημα, πετώντας το «τυράκι» τους εργαζόμενους πως θα πληρώνονται με ποσοστά επί των εσόδων ή με την ώρα, αφού τους μείωσαν τους μισθούς κοντά στο 50%.
Όπως προκύπτει, στο πλαίσιο της εμπορευματοποιημένης λειτουργίας του δημόσιου συστήματος Υγείας, η διοίκηση του νοσοκομείου είδε αυτήν την αγορά πιο πολύ ως επένδυση παρά ως αξιοποίηση της τεχνολογίας και της επιστήμης ώστε να προσφέρονται δωρεάν σε όλους υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας.
Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα της σχετικής απόφασης όπου αναφέρεται: «Προκειμένου να λειτουργήσουμε τον Ψηφιακό Μαστογράφο σε πρωινό τακτικό ιατρείο και στο ολοήμερο, πρέπει να εισπράττουμε τουλάχιστον το αντίτιμο του κόστους της κάθε εξέτασης, διαφορετικά θα είναι ασύμφορη η λειτουργία του» και κατόπιν ακολουθεί το … «business plan» από τη διοίκηση.
Είναι απαράδεκτο η ψηφιακή μαστογραφία, μια προληπτική εξέταση, που μπορεί στην κυριολεξία να γλιτώσει ζωές, να χρησιμοποιείται με όρους αγοράς σαν εμπόρευμα, σε βάρος κυρίως των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ που διαχρονικά έχουν εφαρμόσει οι εκάστοτε κυβερνήσεις και μετατρέπει την Υγεία σε πανάκριβο εμπόρευμα, τα νοσοκομεία και τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας σε επιχειρήσεις με έσοδα και έξοδα, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ο ασθενής αντιμετωπίζεται με την ψυχρή λογική του πελάτη, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι, αντί να είναι λειτουργοί της Υγείας, καλούνται να γίνουν κυνηγοί των νοσηλίων.
Ερωτάται ο Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για:
- Να ανακληθεί αυτή η απαράδεκτη απόφαση.
- Γενναία χρηματοδότηση του νοσοκομείου ώστε να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να στελεχωθούν και να αναπτυχθούν όλα τα τμήματα του νοσοκομείου, όπως ο Μαστογράφος, ούτως ώστε να καλύπτονται όλες οι λαϊκές ανάγκες με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας.
- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Να καταργηθεί κάθε συμμετοχή και πληρωμή για ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις φάρμακα και νοσηλεία για όσους προσέρχονται να εξεταστούν, ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες ή επεμβάσεις ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι Έλληνες ή μετανάστες».