Μετά από πολλούς μήνες, κινητικότητα παρουσιάζεται και πάλι στο θέμα της αναμενόμενης και… πολύπαθης πλέον ΚΥΑ για τους κανόνες λειτουργίας των Αγορών Παραγωγών (Farmers’ Markets). Το κακό βέβαια είναι ότι στην συγκεκριμένη ΚΥΑ εμπλέκονται τρία συναρμόδια Υπουργεία (Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) τα οποία θα πρέπει να συμφωνήσουν και να υπογράψουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, το σχέδιο της ΚΥΑ έχει συνταχθεί από το ΥΠ.Α.Α.Τ. και απεστάλη στο ΥΠ.ΑΝ. για υπογραφή, από το οποίο …επέστρεψε όμως πάλι στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κουκουλόπουλου, προκειμένου να γίνουν “κάποιες διορθώσεις”. Το θέμα εάν υπάρχει η πολιτική βούληση για να προχωρήσει το θέμα ή αν θα κολλήσει πάλι στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας και στους διαδρόμους των Υπουργείων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η νέα ΚΥΑ θα προβλέπει τη συγκρότηση φορέα λειτουργίας για την Αγορά Αγροτών, ο οποίος θα έχει τη νομική μορφή Σωματείου ή Συλλόγου (άρα θα πρέπει να συγκροτηθεί από τουλάχιστον 20 άτομα) και θα διέπεται από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί Σωματείων. Μέλη του φορέα θα είναι αγρότες κατά κύριο επάγγελμα, ο οποίοι θα προέρχονται κατά βάση από την οικεία Περιφερειακή Ενότητα, και μόνο με σύμφωνη γνώμη του φορέα θα συμμετέχουν αγρότες από όμορες Π.Ε.
Η παραχώρηση του χώρου θα γίνεται από το Δήμο (εάν είναι δημοτικός) με σύμφωνη γνώμη της Τροχαίας, ενώ εάν είναι ιδιωτικός θα πρέπει να υπάρχει επικυρωμένο μισθωτήριο συμβόλαιο. Ο κρατικός έλεγχος της αγοράς θα γίνεται από διμελή κλιμάκια της Περιφέρειας στα οποία θα συμμετέχει γεωπόνος (σημαντικό κατά τη γνώμη μας) και θα ελέγχουν τόσο τις τυπικές προϋποθέσεις των συμμετεχόντων όσο και τις ουσιαστικές (εάν δηλαδή πωλούν τα προϊόντα που δηλώνουν και παράγουν οι ίδιοι). Η έναρξη της λειτουργίας της Αγοράς θα γίνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, όπως άλλωστε προβλέπεται από το Ν. 4235/2014.
Να θυμίσουμε ότι η Αγροτική Αγορά της Πρέβεζας εξακολουθεί και λειτουργεί εδώ και μήνες, μετά την ψήφιση του Ν. 4235/2014, χωρίς πλαίσιο λειτουργίας και ουσιαστικά σε καθεστώς ημιπαρανομίας, και η ψήφιση της σχετικής ΚΥΑ αναμένεται να δώσει οριστική λύση στο θέμα.