Από το Σύλλογο Γεωπόνων Πρέβεζας
Κοινή Ανακοίνωση εξέδωσαν ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας, στο οποίο συνοψίζουν τα μέτρα αντιμετώπισης της Tuta absoluta. Η Tuta έχει εξελιχθεί σε μάστιγα φέτος για τους τοματοπαραγωγούς της Πρέβεζας, όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενα άρθρα μας.
Η Ανακοίνωση, η οποία έχει αναπαραχθεί με σκοπό να αναρτηθεί σε γεωπονικά καταστήματα, συνεταιρισμούς και λοιπά σημεία ενδιαφέροντος, έχει ως εξής:
«« ΤΟΥΤΑ – Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ (Tuta absoluta)
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
– Θάψιμο υπολειμμάτων καλλιέργειας ή καλό σκέπασμα με πλαστικό – Να μην μένουν απροστάτευτες καλλιέργειες.
– Αλλαγή καλλιέργειας – μετά από τομάτα να φυτεύεται άλλη καλλιέργεια. Εναλλακτικά να γίνεται ηλιοαπολύμανση για 4-8 εβδομάδες
– Καθαρή αρχή με καθαρό θερμοκήπιο και υγιή πιστοποιημένα φυτάρια.
– Προσεκτικό κλείσιμο ανοιγμάτων με εντομοστεγές δίχτυ και προθάλαμο. Το δίχτυ 9×6 συγκρατεί το έντομο αλλά μειώνει τον αερισμό κατά 30%.
– Μαζική παγίδευση: παγίδες με φερομόνη, με φως, νερού-λαδιού, με κόλλα κα.
– Εντομοκτόνα: η Τούτα εμφανίζει γρήγορα ανθεκτικότητα σε όλα τα γεωργικά φάρμακα, παλιά ή καινούργια. Καλή συνεργασία με τους υπεύθυνους των καταστημάτων για σωστό πρόγραμμα ψεκασμών.
– Ωφέλιμα έντομα: προστασία των τοπικών πληθυσμών Νισιντιόκορις και Μακρόλοφος ή τεχνητή εξαπόλυσή τους. Να χρησιμοποιούνται εκλεκτικά εντομοκτόνα για την Τούτα και τους άλλους εχθρούς. Αν το Νισιντιόκορις αναπτύξει μεγάλους πληθυσμούς να ελέγχεται με κατάλληλα σκευάσματα. »»