Με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξελίσσεται το έργο “MileStones: Κοινές δράσεις για την προώθηση των κοινών πολιτιστικών χαρακτηριστικών στα αρχαία θέατρα της Φοινίκης και της Δωδώνης” που χρηματοδοτείται από το διασυνοριακό πρόγραμμα ΙΡΑ Ελλάδα- Αλβανία.
Η πορεία υλοποίησης παρουσιάστηκε σε τεχνική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Δωδώνη και στην οποία συμμετείχαν οι εταίροι του έργου και συγκεκριμένα ο Δήμος Δωδώνης, ο Δήμος Φοινίκης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εθνικού Πολιτισμού Αυλώνας.
Σημεία αναφοράς του έργου είναι τα αρχαία θέατρα Δωδώνης και Φοινίκης, δύο κορυφαία μνημεία σε Ελλάδα κι Αλβανία.
Το έργο στοχεύει στην ανάδειξη των σημαντικότερων σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος και στην προστασία των δύο θεάτρων μέσω της υλοποίησης ειδικών παρεμβάσεων στους χώρους των δύο μνημείων.
Οι σημαντικότερες δράσεις που περιλαμβάνει, αφορούν στην εγκατάσταση ευφυών συστημάτων για την πυροπροστασία και την προστασία των αρχαίων θεάτρων, τη δημιουργία σημείων πολιτιστικής ενημέρωσης, στην ανάπτυξη δράσεων πληροφόρησης και στην ενίσχυση της τουριστικής ταυτότητας των δύο περιοχών.
Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, καλωσόρισε τους εταίρους σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, πέρα από τα οφέλη που θα αφήσει στις δύο περιοχές, μπορεί να αποτελέσει μία πύλη για ανάπτυξη και διεύρυνση των συνεργασιών στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
“Για τον Δήμο μας, ο αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης αποτελεί σημείο αναφοράς. Είναι ο άξονας πάνω στον οποίο χτίζουμε και την προβολή αλλά και την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας”, υπογράμμισε στην ομιλία του ο κ. Ντακαλέτσης.
Συμπλήρωσε δε πως στις σημερινές δύσκολες συνθήκες για την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και την κοινωνία, ο πολιτισμός παραμένει μία ζωντανή γέφυρα ανάπτυξης συνεργασιών.
Ο Δήμαρχος Φοινίκης Λεωνίδας Χρήστου, αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή του και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η συνεργασία με τον Δήμο Δωδώνης θα έχει συνέχεια.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι το πρώτο στο οποίο μετέχει με σκοπό να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός χώρος,στον οποίο απουσιάζουν πλήρως τα έργα υποδομής.
Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 2000, βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ από το 2008 το αρχαιολογικό πάρκο Φοινίκης είναι επισκέψιμο.
Βάση για εμβάθυνση και συνέχιση της συνεργασίας, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο Διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Σουέρεφ, σημειώνοντας ότι στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης καταγράφονται σημαντικές βελτιώσεις στην επισκεψιμότητα.
Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, που θα ολοκληρωθεί εντός του 2016, αναμένεται να συμβάλλει στην προστασία και την ανάδειξη των δύο αρχαιολογικών χώρων και να διαμορφώσει τις προυποθέσεις για ένα μόνιμο δίκτυο πολιτιστικής συνεργασίας.