Το καλλιτεχνικό σωματείο Εξαύδα παρουσιάζει κινηματογραφικό αφιέρωμα με θέμα τους κοινωνικούς αγώνες.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής:
– 24 & 25 Ιανουαρίου: “Ματωμένη Αμερική”, του John Sayles (1987)
– 31 Ιανουαρίου & 1 Φεβρουαρίου: “Τα πέτρινα χρόνια”, του Παντελή Βούλγαρη (1985)
– 7 & 8 Φεβρουαρίου: “Η εργατική τάξη πάει στον παράδεισο”, του Elio Petri (1971)
– 14 & 15 Φεβρουαρίου: “Το αλάτι της γης”, του Herbert Biberman (1954)
Οι προβολές πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή και Δευτέρα στις 20.15 στο χώρο μας, στην οδό Κουντουριώτη 31.
Οικονομική ενίσχυση: 2 ευρώ
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 6945377240 ή στείλτε e-mail στο [email protected].
Το αλάτι της γης:
Σε ένα ορυχείο του Νέου Μεξικού οι αφόρητες συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης αναγκάζουν τους εργάτες να κατέβουν σε απεργία, ενώ ιδιοκτήτες και αστυνομία χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να κάμψουν την απόφασή τους.
Κάποτε η γη ανήκε στην κοινότητα, η Εταιρεία Ψευδαργύρου όμως, ήρθε ξαφνικά, ανέλαβε την εκμετάλλευσή της κι άφησε στους κατοίκους την «επιλογή» είτε να φύγουν ή να δεχτούν να εργαστούν με εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς κι άθλιες συνθήκες. Ενώ στους λευκούς επιτρέπεται να δουλεύουν σε ζευγάρια, οι Μεξικάνοι αναγκάζονται να διεκπεραιώνουν τις πιο επικίνδυνες εργασίες μόνοι και όταν διαμαρτύρονται, η διεύθυνση τους απειλεί με απολύσεις.
Η αστυνομία συνωμοτεί με τους ιδιοκτήτες του ορυχείου για να σπάσει η απεργία, διαλύοντας τις συγκεντρώσεις των απεργών. Οι διαπραγματεύσεις με τη διεύθυνση αποτυγχάνουν, ένας εργάτης τραυματίζεται κι οι απεργοί αποχωρούν και αναδιοργανώνονται. Είναι η σειρά των γυναικών να αναλάβουν δράση. Οι γυναίκες παρατάσσονται ως ανταπεργοσπάστριες και διεκδικούν, εκτός των άλλων, ισότητα και ίση αντιμετώπιση από τους άνδρες.
Η αριστουργηματική αμερικανική ταινία, βασισμένη σε πραγματική ιστορία, ήταν επι χρόνια στη μαύρη λίστα του Μακαρθισμού και προβλήθηκε επίσημα στην Αμερική, 11 χρόνια αργότερα. Όντας μία από τις πιο τολμηρές πολιτικές ταινίες στην Ιστορία του Αμερικανικού Κινηματογράφου, «Το Αλάτι της Γης» είναι μια ταινία βασισμένη σε μια πραγματική απεργία, και χρησιμοποιεί εργάτες του ορυχείου στο καστ της. Αποτελεί ένα σπάνιο παράδειγμα αμερικανικής ταινίας που προωθεί τον κοινωνικό ρεαλισμό.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας (Χέρμπερτ Μπίμπερμαν) ήταν ένα από τα δέκα φυλακισμένα θύματα του Μακαρθισμού στους κινηματογραφικούς κύκλους του μεταπολεμικού Χόλιγουντ.
Βραβεία:
1) Μέγα βραβείο, βραβείο καλύτερης ηθοποιού Φεστιβάλ Κάρλοβυ-Βάρυ.
2) Καλύτερη ξένη ταινία του 1955 για τους Γάλλους κριτικούς.
3) Το 1992 επιλέχθηκε για το Κρατικό Αρχείο Ταινιών της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου.
Φιλμογραφία:
– 1969 Slaves
– 1954 Salt of the Earth
– 1944 The Master Race
– 1936 Meet Nero Wolfe
– 1935 One-Way Ticket