Με αφορμή την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας (ΑΔΑ:ΩΞΜΡΟΡ1Γ-ΚΨΓ) να εγκρίνει την εγκατάσταση μονάδας «… Παραγωγής Βιοαερίου από Στερεά Βιομάζα προς Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΠΕ), εγκατεστημένης ισχύος 100KW της Εταιρείας ΒΟΛΤΕΡ ΑΕ» και τις αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε τόσο των κατοίκων του Τ.Κ. Μαρμάρων του Δ. Ιωαννιτών όσο και γενικότερα έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Η χρήση του όρου «βιοαέριο» τόσο στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) όσο και στην απόφαση αδειοδότησης για μια μονάδα που παράγει Αέριο Σύνθεσης (SynGas) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι παραπλανητική και στοχεύει στην αδειοδότηση ενάντια στην ισχύουσα νομοθεσία.
Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από τα παρακάτω:
– Ενώ η εταιρεία χρησιμοποιεί την διαδικασία ΑΕΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ της βιομάζας από την οποία παράγεται SynGas (Αέριο Σύνθεσης) χρησιμοποιεί παραπλανητικά τον όρο βιοαέριο, το οποίο είναι γνωστό ότι παράγεται από Αναερόβια Χώνεψη Βιομάζας, προκειμένου να επιτύχει την κατάταξη του έργου στην Κατηγορία Α2 σύμφωνα με την Υ.Α. 1958/2012 (ΦΕΚ 21/13-2-2012).
– Η Υ.Α. 1958/2012, την οποία επικαλείται η απόφαση και η μετέπειτα τροποποίησή της Υ.Α. 20741/2012 (ΦΕΚ 1565/Β/8-5-2012), σαφώς ορίζει ότι οι δραστηριότητες «Αεριοποίηση ή υγροποίηση άνθρακα ή/και άλλων καυσίμων», ανήκουν στην κατηγορία 9, α/α 85 και κατατάσσονται στην Α1 κατηγορία. Στην προκειμένη περίπτωση το καύσιμο είναι η βιομάζα, η οποία υφίσταται πυρόλυση (βασικό προϊόν άνθρακας)–αεριοποίηση-εξευγενισμό, ότι δηλαδή προβλέπει ακριβώς η Υ.Α. 1958/2012 για την κατάταξη στη κατηγορία Α1.
– Στην προαναφερόμενη απόφαση της αδειοδότησης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας επικαλείται, ανάμεσα στα άλλα έγγραφα, το ΑΠ. Οικ. 145993/5-2-2015 (ΑΔΑ: 6Α670-ΑΑ7) έγγραφο, το οποίο αναφέρεται στο θέμα «Διευκρινίσεις για την κατάταξη έργων για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με χρήση βιομάζας». Το εν λόγω έγγραφο, με την ασάφειά του, διευκολύνει την ένταξη των έργων αεριοποίησης της βιομάζας από την κατηγορία Α1 στην Α2.
– Ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρξαν προτάσεις αδειοδότησης μονάδων που να χρησιμοποιούν την ΑΕΡΙΟΠΟΙΗΣΗ βιομάζας για την παραγωγή SynGas και τη χρήση του για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται μια αθρόα υποβολή προτάσεων και αποφάσεων αδειοδότησης κατατάσσοντας τις μονάδες αυτές στην κατηγορία Α2. Ορισμένες μάλιστα αποφάσεις αδειοδότησης, προκειμένου να στοιχειοθετήσουν την κατάταξη τέτοιων μονάδων στην κατηγορία Α2, επικαλούνται αποφάσεις άλλων αποκεντρωμένων διοικήσεων που είχαν παράτυπα οδηγήσει σε αδειοδοτήσεις. Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε ένα νομιμοφανές προηγούμενο. Το χορό των παράτυπων αδειοδοτήσεων φαίνεται να οδηγούν και να στηρίζουν διάφορες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των αντίστοιχων μελετών και την προμήθεια της απαιτούμενης τεχνολογίας.
Η Παράταξη ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ εκτιμά ότι η αθρόα αδειοδότηση τέτοιων μονάδων και μάλιστα ενάντια στην ισχύουσα νομοθεσία και το Περιβάλλον, γίνεται ενόψει της έναρξης υλοποίησης του ΕΣΠΑ από όπου θα επιχειρηθεί να αντληθούν τα κονδύλια. Η προοπτική αυτή όχι μόνο δεν συνιστά μια αναπτυξιακή πορεία, αλλά αντίθετα αποτελεί σοβαρή τροχοπέδη. Εκτιμάμε ότι θα γεμίσει η χώρα κουφάρια τα οποία θα είναι εκτός λειτουργίας, καθώς τόσο η λειτουργία όσο και η συντήρηση τέτοιων μονάδων είναι πέρα για πέρα επισφαλείς. Ταυτόχρονα η δέσμευση μεγάλης ισχύος στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ θα αποτρέψει την ίδρυση και λειτουργία άλλων πιο φιλικών και αναγκαίων μονάδων ΑΠΕ.
Η Παράταξη ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ καλεί την πολιτική ηγεσία του ΠΑΠΕΝ:
– Nα επανεξετάσει τη νομιμότητα όλων των αδειοδοτήσεων που χορηγήθηκαν για μονάδες που χρησιμοποιούν τη διαδικασία της ΑΕΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ.
– Να ανακαλέσει τη ΜΗ ΣΥΝΝΟΜΗ απόφαση αδειοδότησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ΗΠΕΙΡΟΥ-ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ για την εγκατάσταση μονάδας ΑΕΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ στο Τ.Κ. Μαρμάρων του Δ. Ιωαννιτών, η λειτουργία της οποίας θα επιβαρύνει το ήδη βεβαρυμμένο περιβάλλον του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.
– Nα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή δημιουργίας κυκλωμάτων που εποφθαλμιούν τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ χωρίς στη ουσία να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας και
– Να δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες οριστικοποίησης ενός δημοκρατικά σχεδιασμένου Περιφερειακού Χωροταξικού σχεδίου.