Μετά το τελευταίο τετραήμερο δραστηριοτήτων στο «Καμπέρειο» οι παραστάσεις οι οποίες ανεβαίνουν με τη συνεργασία το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων συνεχίζονται. Η τρέχουσα εβδομάδα ξεκινάει με τη «Φθορά», μια ιδιότυπη ομιλία που λαμβάνει χώρα σε δημόσιους χώρους όπως είναι τα καφενεία και τα λαϊκά στέκια.
Θα παρουσιαστεί με τη συνεργασία της καλλιτεχνικής ομάδα «Ρέον» από σήμερα, Τρίτη μέχρι την Πέμπτη 11 του μήνα. Η ιδιαιτερότητα που συνοδεύει την παράσταση αυτή είναι η γιαννιώτικη καταγωγή των βασικών συντελεστών της Δημήτρη Τσεκούρα στο κείμενο και Ορέστη Τάτση στην σκηνοθεσία, καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν ξαναβρεθεί στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων σε παλαιότερες παραγωγές και συνεργασίες.
Μαζί τους ο ηθοποιός Στάθης Κόκκορης που ερμηνεύει στην παράσταση τον ρόλο του Ραφαήλ Εσθητού και αποτελεί ο ίδιος παλαιότερο συνεργάτη του ηπειρωτικού θεάτρου. Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στο ιστορικό καφενείο Μουριά στα Εξάρχεια, στο κέντρο της Αθήνας το 2014. Ακολούθησαν παραστάσεις σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Οι παραστάσεις στα Γιάννινα θα δοθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων «Λιθαρίτσια» με ώρα έναρξης 9 το βράδυ. Τιμή εισιτηρίου 10 €, εκπτωτικό 5 €.
Συντελεστές της είναι:
Δημήτρη Τσεκούρα «Η φθορά»
Μια φανταστική ομιλία του Ραφαήλ Εσθητού σε ένα ανύπαρκτο κοινό
Σκηνοθεσία: Ορέστης Τάτσης
Επιμέλεια κοστουμιού: Ελένη Στρούλια
Φωτογραφίες: Δημήτρης Κασσάρας, Δημήτρης Καρπέτης
ΠΑΙΖΟΥΝ: Στο ρόλο του Ραφαήλ Εσθητού ο Στάθης Κόκκορης, συνοδεύει ζωντανά ο Βαγγέλης Κηπουρός (μπουζούκι)
Το ομώνυμο βιβλίο του Δημήτρη Τσεκούρα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εξάρχεια.
Σημείωμα του σκηνοθέτη:
Προτεινόμενη συνθήκη για την παράσταση είναι μια ιδιότυπη ομιλία κι αντιστρόφως. Ο ομιλητής ή καλύτερα ο αγορητής αναζητά το διάλογο με τους ανθρώπους, την ανάδυση της αγοράς που τείνει να εξαφανιστεί. Ο «βυζαντινός» ήχος του μπουζουκιού υπογραμμίζει και ενίοτε εξηγεί ανοίγοντας τον δικό του διάλογο τόσο με το κοινό όσο και με τον ομιλητή. Η αγόρευση εξελίσσεται σε μια ωδή στις ανθρώπινες σχέσεις και την μοίρα τους.
Λίγα λόγια για το έργο:
Τι γίνεται όταν ένα «φανταστικό» πρόσωπο εισβάλλει σε ένα στέκι της πόλης, απευθύνεται στο «ανύπαρκτο» κοινό και διατείνεται πως δεν υπάρχει τίποτε ωραιότερο από την «Φθορά»;
Ποιο είναι το νόημα της αγαπημένης του φράσης «το αντίθετο τής Φθοράς είναι η Φθορά»; Ποια είναι η σχέση τής Φθοράς με τα τοπία; Με την αναρχία και τον θεό; Γιατί δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από τον αποπροσανατολισμό; Τι δουλειά έχει ο Bach σε ένα καφενείο ή ένα στέκι; Ποιος αντιστέκεται στην Φθορά;
Ένας «ανυπόστατος» κύριος ονόματι Ραφαήλ Εσθητός φεύγει για πρώτη φορά στην ζωή του από την Πάτμο και έρχεται να μας απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα. Και σε πολλά άλλα.