«Οι κοινωνίες προχωράνε μπροστά όταν κοιτάνε στα μάτια τις προκλήσεις. Λέμε “ναι” στην πρόκληση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Λέμε “ναι” σε μια πόλη ανοιχτή και εξωστρεφή».
Με τον τρόπο αυτό έκλεισε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία η «καταρχήν απόφαση υποβολής υποψηφιότητας για απόκτηση του τίτλου “Ιωάννινα – Ήπειρος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021”», ευχαριστώντας τους Δημοτικούς Συμβούλους για τη θετική στάση τους (μειοψήφησαν οι κύριοι Δ. Τασούλας και Σ. Σκοπούλης).
Ο Δήμαρχος στην εισήγηση του εξέφρασε την ακράδαντη πίστη του πως τα Γιάννενα, η Ήπειρος, έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούνε πλήρως στα κριτήρια που θέτει η διεκδίκηση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και κάλεσε όλους τους Γιαννιώτες, όλους τους φορείς της Ηπείρου, όλους τους απόδημους Ηπειρώτες να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια . Μια προσπάθεια που αναλήφθηκε «ύστερα από ώριμη σκέψη και με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών και των δυσκολιών του εγχειρήματος».
Όπως τόνισε ο κ. Μπέγκας ο τίτλος της πολιτιστικής πρωτεύουσας απονέμεται μεν σε μία πόλη, αλλά μπορεί να συνοδευτεί με δράσεις σε όλη την ευρύτερη περιοχή «και τέτοια συνεργασία εμείς θα την επιδιώξουμε και με άλλους Δήμους της Ηπείρου». Έτσι ο πλήρης τίτλος της υποψηφιότητας θα είναι Ιωάννινα-Ήπειρος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.
Η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί το αργότερο έως τις 23 Οκτωβρίου 2015 και να βασίζεται σε ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με έντονη ευρωπαϊκή διάσταση.
ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών αναφέρθηκε στις δυσκολίες του εγχειρήματος και στον έντονο ανταγωνισμό πολλών ελληνικών πόλεων, υπογραμμίζοντας πως «ο Δήμος Ιωαννιτών θα διαθέσει όλες του τις δυνάμεις στη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, γιατί είναι μια διαδικασία από την οποία μπορούμε να κερδίσουμε πολύ σημαντικά οφέλη, όχι μόνο τα Γιάννενα αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου».
Τόνισε πως «ακόμη κι αν δεν υπάρξει η τελική κατάληξη που εμείς επιθυμούμε και θα επιδιώξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, θα είναι κέρδος ακόμη και αυτή καθ’ αυτή η διαδικασία της διεκδίκησης.
Ο σχεδιασμός που γίνεται, η ιδέες που γεννιούνται, η κινητοποίηση και η σύμπραξη δημιουργικών δυνάμεων και της τοπικής κοινωνίας εν γένει, η φήμη που κερδίζουμε, η τόνωση του προφίλ της πόλης μέσω του πολιτισμού, είναι προς όφελος μας».
Το όφελος βεβαίως αν πετύχει ο στόχος της ανάδειξη των Ιωαννίνων σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι τεράστιο και σε αυτό αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, ανατρέχοντας στην καταγεγραμμένη εμπειρία προηγούμενων Πολιτιστικών Πρωτευουσών. Αναφέρθηκε όχι μόνο στα οικονομικά οφέλη που σχετίζονται με την αναγνωσιμότητα που κερδίζει η πόλη, και η οποία αντικατοπτρίζεται στην αύξηση του τουρισμού και της φήμης της, αλλά και στα πολιτιστικά αγαθά που δημιουργούνται και σταμακροπρόθεσμα οφέλη, καθώς , όπως είπε, «η Πολιτιστική Πρωτεύουσα δρα ως καταλύτης για σταδιακή αλλαγή στην πόλη ή την ευρύτερη περιοχή της».
Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, για τη διεκδίκηση του τίτλου, είμαστε υποχρεωμένοι να υποβάλουμε ένα πρόγραμμα με ευρωπαϊκή και διεθνή απήχηση, το οποίο δεν θα περιορίζεται στην προσέλκυση επισκεπτών μόνο, αλλά θα απευθύνεται στους μόνιμους κατοίκους, τους καλλιτέχνες και τους πολιτιστικούς φορείς.
Απαραίτητη λοιπόν θα είναι η εμπλοκή όλων των κοινωνικών και ηλικιακών ομάδων, καθώς και των ατόμων με ιδιαίτερες δεξιότητες στην υλοποίηση της νέας πολιτιστικής στρατηγικής που όλοι μαζί θα χαράξουμε.
Πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξουν, οι νέοι και οι καλλιτέχνες, μιας και αυτοί θα κληθούν να εφαρμόσουν στο μέλλον αυτή τη στρατηγική και να επωφεληθούν από τα επιτεύγματά της.
«Έχουμε όλες τις δυνατότητες να αγωνιστούμε για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και να τον κερδίσουμε, παρά τις δυσκολίες», τόνισε ο Δήμαρχος και κατέληξε :
«Η Ήπειρος με το αμόλευτο φυσικό της περιβάλλον, την συνεχή κατοίκηση από τους προϊστορικούς χρόνους ως τις μέρες μας, η Ήπειρος της Δωδώνης, της Νικόπολης, της Άρτας, του Μετσόβου, των αναρίθμητων μεταβυζαντινών μνημείων.
Η Ήπειρος των μεγάλων Δασκάλων του Ελληνικού Διαφωτισμού.
Η Ήπειρος των αργυροχόων, των μαστόρων, των εμπόρων και των τραπεζιτών, που ευεργέτησαν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τις πόλεις της Δυτικής Ευρώπης και των Βαλκανίων όπου έδρασαν.
Η Ήπειρος της Πολυφωνίας και της Πεντατονίας, με την ολοζώντανη μουσικοχορευτική παράδοση.
Η Ήπειρος: το σταυροδρόμι των πολιτισμών και ο κόμβος των εμπορικών οδών που συνδέουν την Ανατολή με τη Δύση.
Η Ήπειρος: Πύλη εισόδου της Δύσης στην Ανατολή και στα Βαλκάνια, χάρη στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και την Νέα Εγνατία οδό.
Η Ήπειρος, λοιπόν θα γράψει το όνομά της πλάι στην υποψήφια πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης: Ιωάννινα – Ήπειρος θα είναι ο πλήρης τίτλος.
Τα Γιάννενα, η πόλη του διαχρονικού πολιτισμού. Η πόλη με τις τρεις κουλτούρες, χριστιανών, εβραίων, μουσουλμάνων. Την καστροπολιτεία της, τη λίμνη της, το ακμαίο Πανεπιστήμιο με τη Σχολή Πλαστικών Τεχνών, την ΕΗΜ, τα 3 Ωδεία, τη Συμφωνική της ορχήστρα, τη Φιλαρμονική, τις αίθουσες εκδηλώσεων, τους δραστήριους συλλόγους και τη δυναμική παρουσία των παιδιών και των νέων,
Για αυτά τα Γιάννενα θα αγωνιστούμε με όπλα καινοτόμες πολιτιστικές δράσεις.
Για μια πόλη εξωστρεφή ανοιχτή, σύγχρονη, ευρωπαϊκή».