«Η απολογία του Θεόφιλου Τσάφου»
Ο Βασίλης Κυριάκου (Vasilis Kyriakou) που για πρώτη φορά τον είδαμε στο θεατρικό σανίδι ως πρωταγωνιστή στο «Μαρξ στο Σόχο», κάνει πλέον το επόμενο βήμα: Με το θεατρικό εγχείρημα «ΡΕ ΑΛΕΞΗΣ» ανεβάζει το σχετικά άγνωστο έργο του Νίκου Κούνδουρου «Η απολογία του Θεόφιλου Τσάφου».
Πέμπτη 24|11|2016 21.30
Θυμωμένο Πορτραίτο
είσοδος: ελεύθερη συνεισφορά
Η απολογία του Θεόφιλου Τσάφου» γράφτηκε από τον Νίκο Κούνδουρο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, τον Απρίλιο του 1973, όταν ο γνωστός σκηνοθέτης ήταν αυτοεξόριστος στο Λονδίνο. Το 1975 εκδόθηκε από τις εκδόσεις Κείμενα, στη δημοτική, πράξη εξόχως συγκρουσιακή αν σκεφτούμε την εποχή. Έναυσμα της συγγραφής αποτέλεσε ένα έγκλημα που συγκλόνισε το Πανελλήνιο, στις αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα, όταν ένας πρώην ΕΣΑ-τζης δολοφόνησε τη σύντροφο του».
ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ – ΤΣΙΡΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Βιβλιοπαρουσίαση στο Θυμωμένο Πορτραίτο
Παρασκευή 25|11|2016 19.00
Για το Βιβλίο θα μιλήσουν Dimitris Skaltsas Argiros, Αργυρης Τασουλας (μεταπτυχιακός φοιτητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας παν/ιου Ιωαννίνων ), αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Ιωαννίνων Βάγια Μπαλτούκα και ο συγγραφέας.
Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Giorgos Tsantikos
Από την πολυεθνική Σελανίκ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στη Σαλονίκη του Μεσοπολέμου και των πρώτων χρόνων της Κατοχής.
Ένα μυθιστορηματικό πανόραμα της Θεσσαλονίκης από τον ερχομό των προσφύγων το 1922 ως τον διωγμό των εβραίων το 1943.
Μια τοιχογραφία που ανακαλώντας τα μεγάλα γεγονότα της εποχής, όπως την ανταλλαγή πληθυσμών, την κρίση του ’29 – ’30, τον εμπρησμό του Κάμπελ, τον Μάη του ’36, την επιστράτευση και τα τρένα για το Άουσβιτς, μας ταξιδεύει ως το Βερολίνο του Μεσοπολέμου, τη Μόσχα των μετεπαναστατικών χρόνων και τη Βαρκελώνη του ισπανικού εμφυλίου.
Η Δάφνη, η Σμαρώ, ο Στέφανος, ο Ελιάν και ο Αλέξανδρος δένονται, συνειδητά ή όχι, με την ιστορία του καιρού τους, υφίστανται τις συνέπειές της και προσπαθούν να επιδράσουν στην εξέλιξή της.
Η γυναικεία χειραφέτηση συναντά το ρεμπέτικο του Μεσοπολέμου μέσα από προσδοκίες, συγκρούσεις και ανατροπές, σε εποχές σκληρές από τις οποίες περνούν διακριτικά οι φιγούρες του Γληνού και του Καζαντζάκη, του Πασαλίδη και του Ζαχαριάδη, αλλά και του Ναζίμ Χικμέτ και του Έρνεστ Χέμινγουεϊ.
Roots Orchestra Delos Project Live – ένα ανεπανάληπτο live!
απλά μη το χάσετε..
ένα μουσικό σεργιάνι στις γειτονιές του κόσμου
Παρασκευή 25|11|2016 22.00
είσοδος:5 ευρώ, φοιτητικό 3 ευρώ
Θυμωμένο Πορτραίτο Καποδιστρίου 20 τηλ κρατήσεων 2651068550
Μουσικές που πρωτακούστηκαν στα στενά της Σμύρνης, του Πειραιά και της Αβάνας, ή στην στέπα του Μάλι και τα οροπέδια της Χιλής.
Ιστορίες για φτώχεια, καλοπέραση, έρωτα, νόστο ή πάθη, που μιλάνε στην καρδιά.
Ήχοι ακατέργαστοι, κατευθείαν απ’ την ψυχή, χωρίς καμία διάθεση μίμησης ή αναβίωσης του παρελθόντος.
Ο Γιώργος και η Φένια συνάντησαν τον Γιοέλ και τον Κάρλος στην μουσική εκπαιδευτική εκπομπή Carousel, που είχαν οι πρώτοι στην πάλαι ποτέ ΝΕΤ.
Από τα πρώτα λεπτά που έπαιξαν μαζί, αμέσως είπαν πως πρέπει να κάνουν μαζί.
Από τότε πέρασαν τέσσερα χρόνια και τελικά αυτό το καλοκαίρι δώσαν ραντευού στην Αμοργό για να συγκεντρώσουν το υλικό και να κάνουν και μερικές εμφανίσεις. Εκτός από τον να δημιουργήσουν τον ήχο του νεοσύστατου σχήματος, προσπάθησαν να προσθέσουν, όσο μπορούσαν, κάτι από το ‘’απέραντο γαλάζιο’’ του νησιού στην μουσική. Τον Σεπτέμβριο μπήκαν στο στούντιο, ηχογραφήσαν και τώρα είναι στο στάδιο της μίξης.
Στο πλαίσιο αυτό κάνουν τώρα κάποιες εμφανίσεις ανά την Ελλάδα για να δοκιμάσουν το υλικό ζωντανά, αλλά, κυρίως να επικοινωνήσουν με τον κόσμο και να ανταλλάξουν ιδέες πάνω σε αυτή την ΕλληνοΚουβανική σύμπραξη.
Φένια Παπαδόδημα – Φωνή, Νγκόνι
Γιώργος Παλαμιώτης – Ακουστική κιθάρα
Yoel Soto – Μπάσο
Carlos Menendez – Κρουστά