Γράφει ο Γιάννης Β. Δεβελέγκας
Ο Τόμας Φριτς κοίταξε το ρολόι του. Είχε μερικά λεπτά ακόμη στη διάθεσή του πριν αναχωρήσει για την Αθήνα. Πλησίασε τον μπουφέ του τριάστερου ξενοδοχείου των Βρυξελών όπου διέμενε, και πήρε στο χέρι του μια τραγανιστή φρυγανιά πασαλειμμένη με μαρμελάδα Φλαμανδίας. Ύστερα, έκλεισε ηδονικά τα μάτια και την έσπρωξε βαθιά στον ουρανίσκο του. «Τη λατρεύω αυτή την χώρα» μουρμούρισε, καθώς μασούλαγε με βουλιμία.
Ο Τόμας Φριτς Όλσεν, ανήκε στο κατώτερο προσωπικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και βρισκόταν τις τελευταίες εβδομάδες στη Βελγική πρωτεύουσα, σε μια εμπιστευτική αποστολή που αφορούσε στο ελληνικό ζήτημα.
– «Φρίτσυ», του είχε πει χαϊδευτικά δυο μέρες νωρίτερα ο επικεφαλής του Κουαρτέτου στις Βρυξέλες. «Υπάρχει τελευταία μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Θα αναλάβεις εσύ προσωπικά να πιέσεις την ελληνική κυβέρνηση να τελειώνει με τα προαπαιτούμενα, για να υπογράψουμε επιτέλους εκείνη τη δανειακή σύμβαση, δηλαδή το τρίτο μνημόνιο. Πρόσεχε μόνο γιατί η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ σκληρή στις διαπραγματεύσεις και θα σε σνομπάρουν. Από την άλλη, έχει και μια πολύ δραστήρια αντιπολίτευση που δεν την αφήνει να πάρει ανάσα! Μεθαύριο πετάς για Αθήνα Φρίτσυ, καλή επιτυχία».
Όταν βρέθηκε στο αεροπλάνο ο Τόμας Φριτς, είπε να ρίξει μια τελευταία ματιά στα έγγραφα που είχε στο βαλιτσάκι του, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρωθεί. Το μυαλό του έτρεχε στον Περικλή και στον Αριστοτέλη, στον Σωκράτη και στον Αισχύλο, στη Σαλαμίνα και στις Πλαταιές. Κι έπειτα πάλι, ταξίδευε από τον Παρθενώνα και το Ερέχθειο ως τους Δελφούς, κι από το Σούνιο και την Επίδαυρο ως τη Δωδώνη. Ήταν πολύ χαρούμενος κι ευτυχισμένος που του δινόταν επιτέλους η ευκαιρία να επισκεφθεί την χώρα που γέννησε τις επιστήμες και τη δημοκρατία. Τη χώρα, για την οποία τόσα πολλά είχε ακούσει στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο. Τη χώρα των ηρώων που είπαν ΌΧΙ στο Καλπάκι και στις Θερμοπύλες.
Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος τον περίμενε μια τεράστια έκπληξη. Τον υποδέχθηκε μια πολυμελής αντιπροσωπεία και η θωρακισμένη μπέμπα (BMW) του αντιπροέδρου της προηγούμενης κυβέρνησης που τον συνόδευσαν ως το ξενοδοχείο Χίλτον. Προς στιγμήν σκέφτηκε πως τον πέρασαν για κάποιον άλλον, όταν:
– Ο κύριος Όλσεν; Ο κύριος Τόμας Φριτς Όλσεν; Τον καλωσόρισε στην είσοδο ένας καλοντυμένος ηλικιωμένος κύριος. Είμαι ο κ Ρωνιάς, συστήθηκε, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης. Αφήστε κύριε Όλσεν τη βαλίτσα σας, θα την πάρω εγώ! Ελάτε μαζί μου στη ρεσεψιόν.
– Τη Βασιλική Σουίτα παρακαλώ, παρήγγειλε ο κύριος Ρωνιάς!
– Μα ξέρετε!
– Δεν έχει μα, κε Όλσεν! Είναι επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να μείνετε στην βασιλική σουίτα. Αυτό ισχύει για όλους τους εκπροσώπους των Θεσμών που έρχονται στη χώρα μας. Εδώ θα γίνονται όλες οι συναντήσεις με τον κ. υπουργό. Επ ουδενί θα πρέπει να σας δει κάποιο μάτι στο υπουργείο. Δεν πρέπει να εμφανίζεστε εκεί. Είναι βλέπετε θέμα …εθνικής αξιοπρέπειας.
– Θα ήθελα επίσης να σας κάνω γνωστό ότι δεν θα πρέπει να ανησυχείτε για το κόστος της διαμονής σας. Αυτό το αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο ελληνικός λαός. Μην ξεχνάτε ότι οι Έλληνες λάτρευαν τον Ξένιο Δία και φημίζονται για τη φιλοξενία τους. Εξάλλου κι αυτό, είναι ένα θέμα που έχει να κάνει με …την εθνική μας αξιοπρέπεια.
– Ευχαριστώ πολύ για όλα κε Ρωνιά, είπε ο Φριτς, αύριο το πρωί θα δεχθώ τον κ. υπουργό στη σουίτα μου, στις έντεκα ακριβώς. Πρωινό θα πάρω στο κρεβάτι.
Την επομένη:
– Καθίστε κε υπουργέ. Γνωρίζω πολύ καλά πόσο ευαίσθητος είστε σε θέματα εθνικής αξιοπρέπειας και γι αυτό θα ήθελα να δείξετε κατανόηση σχετικά με τα έγγραφα και τις παρατηρήσεις που κομίζω εκ μέρους των θεσμών και οι οποίες έχουν ως εξής:
Ο νόμος 4334/2015 με τα προαπαιτούμενα, που έχετε ήδη ψηφίσει, θα πρέπει να ανακληθεί γιατί δεν μεταφράστηκε σωστά από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα και περιέχει ασάφειες. Να τον μεταφράσετε σωστά και να τον ξαναψηφίσετε.
– Μάλιστα!
– Οι εγκύκλιοι διαταγές, τα διατάγματα και οι διευκρινιστικές επί των νόμων οδηγίες, δυστυχώς ως τώρα δεν εκδίδονται σύμφωνα με τα υποδείγματα που σας έχουμε δώσει. Παρακαλώ να συμμορφωθείτε.
– Μάλιστα!
– Να ακυρωθούν άμεσα οι δικαστικές αποφάσεις που έκριναν τους νόμους της τρόικας ή του κουαρτέτου ως αντισυνταγματικούς.
– Μάλιστα!
– Να προωθήσετε άμεσα όλα τα προαπαιτούμενα…Να …Να…Να…
– Μάλιστα κ Όλσεν! Οι οδηγίες σας θα τύχουν άμεσης εφαρμογής. Για εμάς είναι θέμα εθνικής αξιοπρέπειας να κρατάμε τον λόγο μας απέναντι στον λαό και στους Θεσμούς. Παρακαλώ να δεχθείτε σαν μια χειρονομία καλής θελήσεως, την προσφορά μας για μια πενθήμερη κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά ή ένα τουρ στους αρχαιολογικούς μας χώρους.
Πέντε μέρες αργότερα στην αίθουσα του πρωινού σερβιρίσματος του Χίλτον:
Ο Φριτς κοίταξε το ρολόι του. Είχε μερικά λεπτά ακόμη στη διάθεσή του πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλες. Πλησίασε τον πλούσιο μπουφέ, πήρε στο χέρι του ένα γαλλικό κρουασάν και το βούτηξε στο μπωλ με το μαύρο χαβιάρι. Ύστερα, έκλεισε ηδονικά τα μάτια και το έσπρωξε βαθιά στον ουρανίσκο του. «Τη λατρεύω αφάνταστα αυτή τη χώρα» μουρμούρισε και μασούλισε με βουλιμία.
Πηγή: sta-fora