Γράφει ο Γιάννης Β. Δεβελέγκας
Πριν από δύο χρόνια, βρέθηκε ένα στραβόξυλο, ένας γκρινιάρης κι ενοχλητικός πολίτης – υπάρχουν δυστυχώς κι αυτοί – που ξύπνησε ένα πρωινό μέσα στα νεύρα και τη δυστυχία του και επειδή όλα του φταίγανε, έκανε μια καταγγελία.
Ανέφερε στου Δήμου τις υπηρεσίες, πως στον ποδηλατόδρομο δίπλα στη λίμνη, ήταν σπασμένη μία πινακίδα. Ήθελε σώνει και καλά ο άνθρωπος, εδώ και τώρα, να επισκευασθεί η εν λόγω πινακίδα, επειδή, λέει, κρέμονταν από αυτήν κάτι καλώδια ηλεκτροφόρα, επειδή δημιουργούσε κάποια άσχημη εντύπωση στην τουριστική ζώνη, επειδή τάχα εγκυμονούσε κινδύνους για τα παιδιά που παίζανε εκεί γύρω και άλλες τέτοιες παραξενιές!
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πριν λίγες μέρες ο περίεργος αυτός τυπάκος, επανήλθε! Βέβαια για να μην τα ρίχνουμε όλα πάνω του, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως ως μέσος αστός που είναι, αγνοεί παντελώς τις διαδικασίες. Αν ήξερε με την καταγγελία του σε τι μπελάδες έβαλε το Δημαρχείο, σίγουρα όχι μόνο δεν θα επανερχόταν επί του θέματος αλλά είναι βέβαιο πως θα ζητούσε και συγνώμη!
Κατ΄ αρχάς θα πρέπει η καταγγελία ή η πληροφορία να φτάσει πριν τις μία στο πρωτόκολλο ώστε να πάρει έγκαιρα τον αριθμό της. Στη συνέχεια να την παραλάβει η αρμόδια διεύθυνση και να ενημερώσει τη διοίκηση και τους πολιτικούς προϊσταμένους για το συμβάν. Ύστερα να συγκροτηθεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων και εφόσον εξασφαλισθούν τα εκτός έδρας των μελών της, να κάνει επί τόπου αυτοψία. Το πόρισμα της επιτροπής να πάει πάλι στο πρωτόκολλο, να πάρει αριθμό και να γυρίσει στην αρμόδια διεύθυνση.
Ως εδώ θα περάσει τουλάχιστον ένα εξάμηνο γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού, μεγάλος φόρτος εργασίας και ως εκ τούτου είναι από δύσκολο ως ακατόρθωτο να βρεθούν όλα τα μέλη της επιτροπής διαθέσιμα την ίδια μέρα.
Αφού περάσει το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων από το τακτικό Δημοτικό συμβούλιο για να ενημερωθεί και η αντιπολίτευση, θα πρέπει να εγκριθεί και να συγκροτηθεί μια τριμελής επιτροπή μελέτης σκοπιμότητας – αναγκαιότητας, που θα εξετάσει όλες τις πτυχές του προβλήματος, θα κάνει έρευνα αγοράς και θα προσδιορίσει τον προσφορότερο τρόπο επισκευής της πινακίδας. Στη συνέχεια θα πρέπει να μαζευτούν υπογραφές από τις συναρμόδιες υποδιευθύνσεις, να πάει πάλι η μελέτη στο πρωτόκολλο, ώστε να πάρει αριθμό προτεραιότητας και να επιστρέψει στην αρμόδια διεύθυνση.
Ως εδώ θα έχει περάσει τουλάχιστον ακόμα ένα εξάμηνο, γιατί εν τω μεταξύ δεν γίνονται προσλήψεις, υπάρχει έλλειψη προσωπικού, αυξήθηκε ο φόρτος εργασίας και το χειρότερο, δεν έχει προβλεφθεί στο οργανόγραμμα του Δήμου ο απαραίτητος συντονιστικός φορέας, που θα μεριμνούσε για την συνεύρεση των μελών της επιτροπής μελέτης, για το έγκαιρο μάζεμα των υπογραφών, για την έγκριση της μελέτης από την ολομέλεια του Δημοτικού συμβουλίου και για την εν συνεχεία έκθεσή της σε διαβούλευση, και για ενδεχομένως περαιτέρω επεξεργασία.
Όταν με το καλό τακτοποιηθούν όλες αυτές οι απαραίτητες προεργασίες, θα πρέπει να εγκριθούν από τον αντιδήμαρχο – τον επί των οικονομικών – οι προβλεπόμενες πιστώσεις, να εκταμιευθούν τα απαραίτητα ποσά και να ορισθεί ανάλογα με την φύση των εργασιών ο αρμόδιος φορέας υλοποίησης.
Στο επόμενο στάδιο, θα πρέπει να συγκροτηθεί μία δωδεκαμελής τουλάχιστον επιστασία, που θα εξασφαλίσει την εκτέλεση της επισκευής, σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης. Τέλος, θα αναζητηθεί και θα επιλεγεί με ομοφωνία, ο υπεύθυνος υπάλληλος που θα αναλάβει την επιδιόρθωση της πινακίδας επί τόπου. Και πάει λέγοντας…
Και επειδή η περίπτωση
δε λέει να τελειώνει
και φέρνει την απόγνωση
και κόσμο αναστατώνει
και λύση απ΄ ότι φαίνεται
δε βρίσκεται καμία,
ας πάρει κάποιος τον τροχό,
μιας κι είναι δίπλα στο νερό
και ας της δώσει μία!!!
Πηγή: sta-fora