Μνημόνιο για την υλοποίηση ενεργειακού αγωγού της «νότιας διαδρομής» – Παρουσία του Γ. Τσίπρα η συμφωνία
Μπαίνει ξανά στο «ενεργειακό» παιχνίδι η Ήπειρος, μετά τη συμφωνία που υπεγράφη χθες στη Ρώμη μεταξύ των κ. Alexey Miller (Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom), κ. Marc Benayoun (Διευθύνων Σύμβουλος Edison) και του κ. Θεόδωρου Κιτσάκου (Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΠΑ ΑΕ). Η συμφωνία αφορά μνημόνιο για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας ο οποίος θα υλοποιήσει τη νότια διαδρομή για την προμήθεια και τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
«Η αναβίωση του έργου ITGI-Poseidon, ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με έναν επιπλέον διάδρομο τροφοδοσίας και αναβαθμίζει σημαντικά το ρόλο της Ελλάδας ως μιας σημαντικής πύλης εισόδου για το φυσικό αέριο μέσω διαφοροποιημένων πηγών και οδεύσεων», δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Κιτσάκος.
Ο αγωγός ΙTGI-Poseidon ο οποίος έφθασε πολύ κοντά στο να κατασκευαστεί παλαιότερα, «περνούσε» από την Ήπειρο, αλλά τελικά επελέγη να κατασκευαστεί ο αγωγός TAP ο οποίος και προσπερνά την Ήπειρο παρακάμπτοντας την.
Η νέα συμφωνία είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση και εάν το έργο ωριμάσει και υλοποιηθεί σύντομα, θα προσφέρει πολλά και στην ενεργειακή αναβάθμιση της Ηπείρου η οποία σύντομα θα είναι ίσως η μοναδική περιφέρεια της χώρας χωρίς τη φθηνή ενεργειακή δυναμική του φυσικού αερίου, πράγμα παραπάνω από απαραίτητο για την περιοχή μας.
Η παρουσία του Γ. Τσίπρα – εξαδέλφου και έμπιστου του πρωθυπουργού – στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας – μνημονίου, δείχνει και τη βαρύτητα την οποία αποδίδει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά στην «ενεργειακή διπλωματία» αλλά και στο συγκεκριμένο ενεργειακό αγωγό ειδικότερα.
Ο αγωγός ITGI
Τα αρχικά ITGI σημαίνουν “Interconnector Turkey – Greece – Italy“, δηλαδή, διασυνδεδεμένος αγωγός Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας. Το τμήμα του αγωγού αυτού που αφορά το κομμάτι Τουρκία – Ελλάδα έχει ολοκληρωθεί από το 2007, με συνολικό μήκος 210 χλμ. στην τουρκική πλευρά μήκος 86 χλμ. στην Ελληνική πλευρά. Από ελληνικής πλευράς, καταλήγει στην Κομοτηνή όπου και συνδέεται στο ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου.
Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν ο αγωγός να επεκταθεί και προς τα δυτικά, μέσω της σύνδεσης του με την Ιταλία, έτσι ώστε να υλοποιήσει το λεγόμενο “νότιο ενεργειακό διάδρομο”, διασχίζοντας την Ήπειρο και μέσω του Ιονίου πελάγους, θα έφθανε στις ιταλικές ακτές και τελικά στα Ευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου.
Το συνολικό μήκος του τμήματος Ελλάδα – Ιταλία, θα ήταν 807 χλμ., από τα οποία τα 590 θα ήταν χερσαία στην Ελληνική πλευρά και τα 217 χλμ. στο βυθό του Ιονίου. Στην πορεία, είχε αναβληθεί επ’ αόριστο η κατασκευή του τμήματος Ελλάδα – Ιταλία, καθώς κρίθηκε από τους εμπλεκόμενους ότι με την κατασκευή του αγωγού “Trans Adriatic” o οποίος ουσιαστικά παρακάμπτει την Ήπειρο και διερχόταν αντί της Ηπείρου από την Αλβανία, ο ITGI θα καθίστατο ασύμφορος.
Η χθεσινή εξέλιξη ουσιαστικά σταματά την αναβολή κατασκευής και επαναφέρει δυναμικά τον ITGI και συγκεκριμένα το τμήμα Ελλάδα – Ιταλία στο προσκήνιο, με προφανή πλεονεκτήματα για την Ήπειρο.