Η δημοφιλής και μοναδική ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια “μηχανή αναζήτησης”, έχει σήμερα τα γενέθλια της. Κλείνει τα δεκαοκτώ χρόνια ύπαρξης και γιορτάζει τη γιγάντωση της, από ένα φοιτητικό project για δικακτορικό δίπλωμα των Larry Page και Sergey Brin στα 1997 στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια, στη μεγαλύτερη επιχείρηση του κόσμου σήμερα, μεγαλύτερη και από την ίδια τη Microsoft, από τους πρωτοπόρους της τεχνολογίας.
Η δημιουργία της και η γιγάντωση της ως εταιρεία στηρίχθηκε στην καινοτομία: Μέχρι τότε οι μηχανές αναζήτησης ήταν απλοί κατάλογοι, με αλφαβητική ή χρονολογική ταξινόμηση, με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλή ακρίβεια αποτελεσμάτων. Η πρωτοποριακή ιδέα των δύο συμφοιτητών ήταν να δημιουργήσουν ένα αλγόριθμο, τον πασίγνωστο σήμερα Page Rank, ο οποίος δεν κατέτασσε πλέον χρονολογικά ή αλφαβητικά τα αποτελέσματα, αλλά βάσει ενός βαθμού ο οποίος υπολογιζόταν αυτόματα με βάση το πόσες αναφορές (links) είχε η κάθε ιστοσελίδα από άλλες.
Η ιδέα δεν ήταν καινούρια, υπήρχε χρόνια στον ακαδημαϊκό χώρο, π.χ. ως μέθοδος εκτίμησης επιστημονικών ανακοινώσεων (πόσες αναφορές έχει η ανακοίνωση από άλλες πηγές). Οι δύο συμφοιτητές όμως ήταν οι πρώτοι που το εφάρμοσαν στην τεχνολογική πρακτική, και το χρησιμοποίησαν για να οργανώσουν το χαώδες μέχρι τότε διαδίκτυο με εκπληκτικά καλά αποτελέσματα.
Η μεγάλη επιτυχία του αλγόριθμου ήταν το κρίσιμο γεγονός που εκτόξευσε κυριολεκτικά την εταιρεία, από το γκαράζ μιας φίλης των ιδρυτών στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια, όπου ήταν η πρώτη της έδρα, στο σημερινό πολυεθνικό τεχνολογικό κολοσσό που πρωτοπορεί και μας δίνει καθημερινά όλο και περισσότερη προσιτή τεχνολογία.
Η λέξη «Google» προέκυψε από αναγραμματισμό της λέξης «Googol», τον μαθηματικό όρο που εισήγαγε ο Μίλτον Σιρότα για τον αριθμό 10100 που γράφεται: «1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά». Υιοθέτησε το όνομα αυτό για να υποδηλώσει την αποστολή της να οργανώσει το αχανές Ίντερνετ.
Ο πρώτος υπολογιστής που “‘έτρεξε” το σύστημα της Google, ήταν διπλός dual Pentium II, στα 300 Mhz, με 512 Mb RAM και 10 σκληρούς δίσκους των 9 Gb o καθένας. Σήμερα η εταιρεία διαθέτει 5 datacenters στις Η.Π.Α., 3 στην Ευρώπη, 1 στη Νότιο Αμερική και 2 στην Ασία, η αξία των οποίων αποτιμάται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.
Χρόνια πολλά Google!