Ο Οργανισμός Ελληνικού Θεάτρου ΑΙΧΜΗ , φέτος το καλοκαίρι 2015, θα παρουσιάσει σε θεατροποιημένη μορφή το κλασσικό αριστούργημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «ΦΟΝΙΣΣΑ». Η παράσταση θα παρουσιαστεί την ΤΡΙΤΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ στην ΑΡΤΑ στο ΚΑΣΤΡΟ και την ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ στην ΠΡΕΒΕΖΑ στο ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΩΡΑ στις 9.15 το βράδυ. Τη θεατρική διασκευή υπογράφει ο Κώστας Πολιτόπουλος, τα σκηνικά ο Μιχάλης Αγγελάκης, τα κοστούμια η Όλγα Σχοινά και τη σκηνοθεσία ο Γιάννης Νικολαΐδης.
Στο ρόλο της “Φραγκογιαννούς” η Φωτεινή Φιλοσόφου. Παίζουν επίσης οι ηθοποιοί: Τζένη Οικονόμου, Έρρικα Μακρή, Γιάννης Τσιώμου, Γιάννης Νικολαϊδης.
Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 15 ευρώ, Προπώληση 12 ευρώ στους χώρους προπώλησης του Φεστιβάλ στην Άρτα και στο Πνευματικό κέντρο στην παλαιά αγορά στην Πρέβεζα.
μαθητικό, φοιτητικό, ανέργων 10 ευρώ και στο viva.gr μειωμένο.
Θεατρική Κριτική της Κατερίνας Διακουμοπούλου:
«Φόνισσα». Καλοκουρδισμένη παράσταση, με δουλεμένες ερμηνείες.
Ο Οργανισμός Ελληνικού Θεάτρου ΑΙΧΜΗ, περιοδεύει σε πόλεις της Μακεδονίας με τη «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε θεατρική διασκευή του Κώστα Πολιτόπουλου και σε σκηνοθεσία του Γιάννη Νικολαΐδη.
– Συγγραφέας: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
– Διασκευή: Κώστας Πολιτόπουλος
– Σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολαΐδης
– Οργανισμός Ελληνικού Θεάτρου ΑΙΧΜΗ
Αναδημοσίευση από εφ. Μακεδονία, 28/06/2015:΅
Η παράσταση:
Το κοινό δεν συνηθίζει να παρακολουθεί παραστάσεις αφηγηματικής μορφής σε υπαίθρια θέατρα. Συνήθως οι επικές-αφηγηματικές παραστάσεις στεγάζονται σε χειμερινές σκηνές, περιορισμένων τετραγωνικών και θέσεων. Αρχής εξ αρχής, η απόφαση να πραγματοποιηθεί θερινή περιοδεία είναι ένα μεγάλο ρίσκο. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι ο σκηνοθέτης Γιάννης Νικολαϊδης κατάφερε να χωροθετήσει τις σκηνικές μεταβάσεις με τέτοιο τρόπο ώστε το εγχείρημά του να είναι προσαρμόσιμο σε οποιονδήποτε ανοιχτό χώρο θέαση. Αυτό συντελείται και με την καίρια συμβολή των λειτουργικών και καλαίσθητων σκηνικών του Μιχάλη Αγγελάκη. Το βέλτιστο στοιχείο της σκηνοθεσίας είναι η σφιχτή ρυθμολογία, όπου επιτυγχάνεται η γοργή εναλλαγή των σκηνών, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Ωστόσο υπήρξαν δύο σημαντικές σκηνές όπου έπρεπε να «κοπεί» η ροή: όταν η Φραγκογιαννού αποφασίζει το πρώτο φονικό, όταν η Φραγκογιαννού αποφασίζει το δικό της φονικό. Οι σκηνοθετικές τομές, μία μικρή απορρύθμιση, δίνουν φυσικό χρόνο στο κοινό να ερμηνεύσει, να κατανοήσει την σκηνοθετική πρόθεση.
Τα κύρια μειονεκτήματα της παράστασης είναι η απουσία πρωτότυπης μουσικής και η μη συμβολή κινησιολόγου, ο οποίος θα είχε εντάξει σωματικούς συμβολισμούς και θα είχε εξαλείψει την περιγραφική φόρμα. Απ’ την άλλη το βασικό πλεονέκτημα της παράστασης είναι οι ερμηνείες του μικρού πυρήνα ηθοποιών. Η Φωτεινή Φιλοσόφου (Φραγκογιαννού), στέρεα ηθοποιός με κύριο όπλο της την έκταση της φωνής της καταθέτει μία πολυδιάστατη υπόκριση. Η Τζένη Οικονόμου (Δελχαρώ και Γριά) χαρισματική, ελέγχει άριστα τα ερμηνευτικά της μέσα. Εξίσου οικονομημένος στέκεται και ο Γιάννης Τσιώμου (Κωνσταντής, Ανακριτής και Λυρίγκος). Η Έρρικα Μακρή (Αμέρσα και Μαρουσώ) στην παράσταση στο θέατρο κήπου στου Παπάγου, άργησε να ενταχθεί στο σύνολο και είχε καλύτερες στιγμές ως Μαρουσώ. Ο σκηνοθέτης Γιάννης Νικολαϊδης (Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης), υπήρξε καθηλωτικός στον άχαρο ρόλο του αφηγητή.
Τέλος, απ’ αυτήν τη δουλειά συνόλου ξεχώρισαν επίσης τα προσεγμένα κοστούμια της Όλγας Σχοινά (τα τακούνια θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί), αλλά κυρίως ο σημαίνων σχεδιασμός των φωτιστικών μέσων του Στέφανου Κεραμιδά. Η διασκευή του Κώστα Πολιτόπουλου, πατά σε μία παραδοσιακή, ασφαλή φόρμα οριζόντιας δραματοποίησης. Εύστοχη είναι και η προσωπική θεώρηση του Πολιτόπουλου στο έντυπο πρόγραμμα, τόσο για την ερμηνεία του έργου του Παπαδιαμάντη, όσο και για τη διαδικασία μετάλλαξης του λογοτεχνήματος σε δραματικό λόγο. Εξίσου ενδιαφέρον και «αιχμηρό» είναι και το ανυπόγραφο εισαγωγικό σημείωμα…
Η «Φόνισσα» του Οργανισμού Ελληνικού Θεάτρου Αιχμή σε σκηνοθεσία του Γιάννη Νικολαϊδη είναι μία άρτια και αξιοπρεπής σκηνική εργασία, μία διαφορετική πρόταση για το αδικαιολόγητα ευφρόσυνο καλλιτεχνικό φετινό θέρος.