Η Ένωση Πιλότων & Ιδιοκτητών Αεροσκαφών (A.O.P.A.) προβαίνει σε καίριες επισημάνσεις σχετικά με το θέμα του αεροπορικού τουρισμού και θέτει από μία ακόμη πλευρά επί τάπητος το ζήτημα σχετικά με τον ανεφοδιασμό καυσίμων αεροσκαφών στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Το ερώτημα είναι, όλοι αυτοί που “κόπτονται” για την τουριστική ανάπτυξη θα δώσουν επιτέλους λύση ή θα συνεχίσουν να κωφεύουν δια της μεθόδου των ατερμόνων συσκέψεων; Θα δοθεί λύση επιτέλους;
Ολόκληρη η επιστολή της A.O.P.A.
Η ΑΟΡΑ Ελλάς σας ημερώνει ότι η ανάληψη του αεροδρομίου της Κέρκυρας από την Fraport δημιουργεί νέες συνθήκες για τον τουρισμό με ελαφρά αεροπλάνα στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα διανοίγεται μία νέα και μεγάλη ευκαιρία για τον τουρισμό στα Ιωάννινα.
Συγκεκριμένα :
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν σήμερα 40.000 ελαφρά αεροπλάνα, που τα πετούν περίπου 200.000 πτυχιούχοι χειριστές με τους φίλους και τις οικογένειες τους. Ανάμεσα σ αυτούς υπάρχουν πολλοί που θέλουν να έρθουν με τα αεροπλάνα τους και να πετάξουν στην Ελλάδα. Ο ‘Όλυμπος με τους δώδεκα θεούς, πρώτος από τα μυθικά βουνά, καθώς και τα χιλιάδες μικρά και μεγάλα νησιά αποτελούν ένα περιβάλλον που δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη.
Για όλους αυτούς, η πτήση με ένα μικρά αεροπλάνο 2 έως 6 θέσεων, κοστίζει πολύ περισσότερο από το εισιτήριο μιας πτήσης charter. Είναι όμως διατεθειμένοι να πληρώσουν το επί πλέον κόστος για να πετάξουν οι ίδιοι στην Ελλάδα.
Για τον ξενοδόχο, ο τουρίστας που θα έρθει με το μικρό αεροπλάνο, είναι «το φιλέτο» του τουρισμού.
Διότι πληρώνει παντού «τιμή πόρτας» και δεν έχει πρόσβαση στις μεγάλες εκπτώσεις που εξασφαλίζουν στους πελάτες τους οι εταιρείες μαζικού τουρισμού. Αναφέρεται σχετικά ότι 10 ελαφρά αεροπλάνα 4 θέσεων, μεταφέρουν όλα μαζί 40 τουρίστες που αφήνουν στο ξενοδοχείο περισσότερα χρήματα από 200 επιβάτες ενός charter.
Μέχρι πριν από λίγους μήνες, η κύρια είσοδος του Τουρισμού με ελαφρά αεροπλάνα ήταν το αεροδρόμιο της Κέρκυρας. Σήμερα αυτό έχει αλλάξει. Για την Fraport τα μόνα αεροσκάφη που έχουν επαγγελματική σημασία είναι τα μεγάλα αεροσκάφη μαζικού τουρισμού. Έχει στόχο να αυξήσει σημαντικά την κίνηση των μεγάλων αεροπλάνων και γι αυτό το λόγο, αντιμετωπίζει τα ελαφρά αεροπλάνα σαν «υποχρεωτική ενόχληση». Σήμερα τα τέλη που πληρώνουν οι πιλότοι στα αεροδρόμια της Fraport είναι τα ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ για αντίστοιχης κυκλοφορίας αεροδρόμια.
Αποτέλεσμα
Πρώτες πληροφορίες που φτάνουν στην ΑΟΡΑ Ελλάς είναι ότι ήδη θα έχουμε μαζικές ματαιώσεις πτήσεων στο χώρο του τουρισμού με τα ελαφρά αεροπλάνα. Ακόμη κάποιοι χειριστές αλλάζουν και πηγαίνουν προς την Κροατία που έχει επίσης κάποια μικρά νησιά και κάποια ψηλά βουνά
Πρόταση
Η ΑΟΡΑ πιστεύει ότι εύκολα και γρήγορα, θα μπορούσε το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων να γίνει η πύλη εισόδου για όλη την Ελλάδα, στον τουρισμό με ελαφρά αεροπλάνα, δηλ. στο «φιλέτο» του Ευρωπαϊκού τουρισμού.
Για τον σκοπό αυτό δεν χρειάζεται ούτε ILS ούτε Radar. Το μόνο πράγμα που λείπει από το αεροδρόμιο για το σκοπό αυτό είναι η δυνατότητα ανεφοδιασμού. Φανταστείτε στην Εθνική οδό Αθήνα-Θεσσαλονίκη να μη υπήρχε κανένας σταθμός βενζίνης στο ενδιάμεσο. Αυτή ακριβώς η κατάσταση υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα, στον τουρισμό με ελαφρά αεροπλάνα. Και θα μπορούσε να λυθεί αν δοθεί η δυνατότητα ανεφοδιασμού στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων.
Η ΑΟΡΑ Ελλάς πιστεύει ότι τόσο ο Ελληνικός τουρισμός, όσο και η πόλη των Ιωαννίνων θα έχουν σημαντικό όφελος από την εγκατάσταση δυνατότητας ανεφοδιασμού για ελαφρά αεροπλάνα στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων.
Η ΑΟΡΑ Ελλάς είναι ο μεγαλύτερος αεροπορικός οργανισμός για ελαφρά αεροπλάνα στην Ελλάδα. Μέλη της είναι 840 πιλότοι και 26 αεροπορικοί οργανισμοί. Είναι ενεργό μέλος της ΑΟΡΑ Ευρώπης που σκοπό έχει να διευκολύνει τις πτήσεις ελαφρών αεροπλάνων σε όλη την Ευρώπη.