Ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης, κατέθεσε στον πρόεδρο της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών κ. Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, φάκελο που αφορά στα εγκλήματα και βαρβαρότητες της 1ης Γερμανικής Μεραρχίας Ορεινών Καταδρομών “Εντελβάις”, κατά αμάχου πληθυσμού στα χωριά του Νομού Ιωαννίνων το 1943 και το 1944.
Ο φάκελος αποτελεί μέρος μακρόχρονης έρευνας του Γιαννιώτη ιστορικού ερευνητή Αλέκου Ράπτη και έχει κατατεθεί απ’ τον ίδιο, το Νοέμβριο του 2002, στον Ανώτατο Εισαγγελέα της Γενικής Εισαγγελίας του Ντόρτμουντ, κ. Ούλριχ Μαας, επικεφαλής της κεντρικής υπηρεσίας διεκπεραίωσης υποθέσεων εθνικοσοσιαλιστικών μαζικών εγκλημάτων.
Με την κατάθεση του φακέλου, ο κ. Καραγιάννης δήλωσε τα εξής:
«Κύριε πρόεδρε,
Σας παραδίδω με πολύ συγκίνηση τους φακέλους με τις ναζιστικές θηριωδίες στο Νομό Ιωαννίνων, για αξιοποίηση τους από την Επιτροπή της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Προέρχομαι από τον Νομό Ιωαννίνων που βίωσε με απάνθρωπο τρόπο τη ναζιστική βαρβαρότητα στα χρόνια της κατοχής. Έχω δε τόπο καταγωγής το μαρτυρικό χωριό Ασπράγγελοι – Ζαγορίου, που τις 15 Ιουλίου του 1943 κάηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς, ως αντίποινα αντιστασιακής δράσης.
Οι ναζιστικές θηριωδίες στο Νομό Ιωαννίνων, ιδίως τα μαύρα καλοκαίρια του ’43 και του ’44, φέρουν την υπογραφή της 1ης Μεραρχίας Ορεινών Καταδρομών, με το όνομα “Εντελβάις”, του γερμανικού στρατού της Βέρμαχτ. Μιας μεραρχίας που βαρύνεται για πολλά ακόμη εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων στη Ρωσία, τη Σερβία και την Αλβανία.
Ο τραγικός απολογισμός της εγκληματικής δράσης της μεραρχίας “Εντελβάις” στο νομό Ιωαννίνων ανέρχεται σε 322 καμένα χωριά, 6.804 κατεστραμμένα σπίτια και 2.660 δολοφονημένους άμαχους πολίτες, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά! Συμμετείχε δε ακόμη στο πογκρόμ των μελών της Ρωμανιώτικης Εβραϊκής κοινότητας Ιωαννίνων τον Μάρτιο του 1944 και στον εκτοπισμό της στα στρατόπεδα Άουσβιτς και Μπιρκενάου της Πολωνίας. Από τους 2000 εκτοπισθέντες επέστρεψαν μόλις 168!
Δεν θα ήθελα να επεκταθώ σε λεπτομέρειες της ναζιστικής βαρβαρότητας στην Ήπειρο. Οι σκηνές αποκάλυψης που διαδραματίστηκαν είναι σχεδόν ίδιες με πολλές άλλες περιοχές της πατρίδας μας, αλλά και της Ευρώπης, που ζήσανε τη γερμανική θηριωδία. Θέλω όμως να υπογραμμίσω με λύπη και αγανάκτηση ότι ουδέποτε αποδόθηκε δικαιοσύνη σ’ αυτούς τους δολοφόνους και αυτός ίσως είναι ο τραγικότερος επίλογος αυτής της ιστορίας!
Δυστυχώς, οι δολοφόνοι της “Εντελβάις” που αιματοκυλήσανε τα χωριά μας στο Νομό Ιωαννίνων, όπως το Κεφαλόβρυσο στο Πωγώνι, τους Λυγκιάδες, τη Μουσιωτίτσα, την Αγία Αναστασία, τη Μηλιά Μετσόβου, το Γρεβενίτι και το Ζαγόρι, το Αηδονοχώρι και τα χωριά της Κόνιτσας, και τόσα άλλα σ’ όλη την Ήπειρο, παρέμειναν και παραμένουν ατιμώρητοι …!
Ουδέποτε αυτοί που διαπράξανε εγκλήματα πολέμου κατά άμαχου πληθυσμού δεν λογοδότησαν στη δικαιοσύνη και κανένας τους δεν καταδικάστηκε ποτέ από Ελληνικό ή Διεθνές δικαστήριο. Το χειρότερο δε όλων είναι ότι πολλοί εξ’ αυτών επανεντάχτηκαν στο γερμανικό στρατό της μεταπολεμικής δυτικής Γερμανίας και έλαβαν όλους τους προβλεπόμενους βαθμούς.
Ενδεικτικά σας αναφέρω:
- Τον στρατηγό Χούμπερτ Λάνς, στρατιωτικό διοικητή της μεραρχίας “Εντελβάις” με έδρα τα Ιωάννινα. Καταδικάστηκε το 1947 στη Νυρεμβέργη σε 14 χρόνια φυλακή. Παρέμεινε μόνο τρία. Στις εκλογές του 1953 ήταν υποψήφιος με το FDP του Χανς – Ντίτριχ Γκένσερ. Πέθανε το 1982 σε ηλικία 86 ετών.
- Τον συνταγματάρχη Γιόζεφ Ρεμόλντ, διοικητή του 99ου συντάγματος της “Εντελβάις” που βαρύνεται με εγκλήματα πολέμου στην περιοχή της Κόνιτσας. Όχι μόνο δεν δικάστηκε αλλά διετέλεσε και πρόεδρος της γερμανικής αστυνομίας της Βαυαρίας.
- Τον ταγματάρχη Ράινχολντ Κλέμπε που ευθύνεται για τις σφαγές στη Μουσιωτίτσα, στο Κομμένο Άρτας και της Ιταλικής Μεραρχίας “Άκουι” στην Κεφαλονιά. Το 1950 κατατάσσεται στο γερμανικό στρατό με το βαθμό του συνταγματάρχη. Το 1972 ανακρίνεται από την Εισαγγελία Μονάχου στην οποία καταθέτει ότι “δεν θυμάται τίποτε”. Το 1978 κάνει τις διακοπές του στην Ήπειρο. Πέθανε το 1992 σε ηλικία 79 ετών.
- Τον υπολοχαγό Μίχαελ Παίσιγκερ που συμμετείχε σε όλες τις σφαγές άμαχου πληθυσμού στο νομό Ιωαννίνων και την Αλβανία. Το 1956 κατατάχθηκε στο γερμανικό στρατό με το βαθμό του Ταγματάρχη και αργότερα διετέλεσε διοικητής της 653 μονάδας στο Μουρνάου που υποστήριζε το ΝΑΤΟ. Πέθανε το 2003 σε ηλικία 84 ετών.
Κύριε πρόεδρε,
Όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος της πολύχρονης έρευνας του Γιαννιώτη ιστορικού ερευνητή Αλέκου Ράπτη, ο οποίος το 2002 κατέθεσε όλο το αποδεικτικό υλικό στον Γενικό εισαγγελέα του Ντόρτμουντ, κ. Ούλριχ Μας, υπεύθυνο της κεντρικής υπηρεσίας διαλεύκανσης εγκλημάτων πολέμου.
Καταθέτω στα πρακτικά αντίγραφο του εν’ λόγω φακέλου με εξουσιοδότηση του κυρίου Ράπτη για οποιαδήποτε χρήση από τη Βουλή των Ελλήνων.
Τέλος, επιτρέψτε μου να κλείσω με τη διαχρονική ευχή: ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!»