Επανερχόμαστε σήμερα στο μεγάλο και επίκαιρο θέμα της πιστοποίησης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων, και μετά από το γενικό άρθρο που δημοσιεύσαμε πριν από ένα μήνα περίπου, αναλύουμε σήμερα κάποιες λεπτομέρειες του συστήματος, προσθέτοντας και κάποια νεώτερα στοιχεία που έχουν προκύψει. Με τον τρόπο αυτό θεωρούμε ότι απαντάμε και στις πολλές ερωτήσεις και απορίες που έχουν τεθεί από τους ενδιαφερόμενους σχετικά με το νέο σύστημα.
Ο κατάλογος με τους φορείς που παρέχουν κατάρτιση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, και ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα εξεταστικά κέντρα στα οποία μπορεί να απευθύνεται κάποιος για να εξεταστεί και να πιστοποιηθεί. Σήμερα (13-3-2015) υπάρχουν στη λίστα τέσσερα (4) πιστοποιημένα κέντρα (κατάρτισης και εξέτασης) στο Νομό Πρέβεζας. Τα τρία βρίσκονται στην Πρέβεζα και το ένα στην Πάργα. Από σήμερα στο ιστολόγιό μας έχουμε αναρτήσει (στη δεξιά στήλη) δύο μόνιμους συνδέσμους, με τίτλο ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ και ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ οι οποίοι παραπέμπουν στις σχετικές λίστες με τους φορείς. Εννοείται ότι οι σύνδεσμοι θα ανανεώνονται όποτε χρειάζεται από εμάς, και θα μείνουν ενεργοί για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται (πιθανόν και μετα τις 26 Νοεμβρίου 2015).
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα κατάρτισης: Το Υπουργείο έχει καταρτίσει ένα “προτεινόμενο σχέδιο κατάρτισης” το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις (4) ενότητες (Γενική κατάρτιση, Κίνδυνοι γεωργικών φαρμάκων, Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία και Εξοπλισμός εφαρμογής) και προτείνει έξι (6) διδακτικές ώρες για κάθε ενότητα. Το σχετικό έγγραφο μπορείτε να δείτε εδώ. Φυσικά το κάθε Κέντρο κατάρτισης μπορεί να διαφοροποιεί το πρόγραμμά του κατά το δοκούν, ζητούμενο όμως είναι να καλύπτονται οι παραπάνω βασικές ενότητες.
Πόσο στοιχίζει η κατάρτιση: Δεν υπάρχει καθορισμένος τιμοκατάλογος από το Υπουργείο για την παροχή των υπηρεσιών κατάρτισης. Είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά το κέντρο κατάρτισης και την πολιτική που αυτό εφαρμόζει.
Είναι υποχρεωτική κατάρτιση; Όχι, η διαδικασία της κατάρτισης δεν είναι υποχρεωτική προκειμένουνου κάποιος να δώσει εξετάσεις και να πιστοποιηθεί. Εάν κάποιος θεωρεί ότι έχει τις απαραίτητες γνώσεις μπορεί να συμμετάσχει απευθείας στις εξετάσεις.
Που μπορεί να βρεί κανείς υλικό για να διαβάσει προκειμένου να δώσει εξετάσεις; Στην ίδια εγκύκλιο που αναφέραμε παραπάνω το Υπουργείο δίνει και τις πηγές από όπου μπορεί κάποιος να αντλήσει εκπαιδευτικό υλικό. Επιπλέον έχει δημιουργήσει μία Τράπεζα από 221 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (με τις απαντήσεις τους) την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ. Να υπενθυμίσουμε ότι η εξέταση του υποψήφιου γίνεται κάθε φορά σε 50 ερωτήσεις και για να περάσει την εξέταση πρέπει να απαντήσει σωστά σε τουλάχιστον 35 ερωτήσεις.
Πόσο στοιχίζει η συμμετοχή στις εξετάσεις; Για τη συμμετοχή στις εξετάσεις προβλέπεται παράβολο το οποίο θα είναι α)25 ευρώ μέχρι τις 31 Μαρτίου 2015 β)50 ευρώ από 1 Απριλίου μέχρι 31 Αυγούστου 2015 και γ)100 ευρώ από 1 Σεπτεμβρίου 2015 και μετά.
Σε ποιά φάση βρίσκεται σήμερα το σύστημα: Σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωσή μας, το Υ.Π.Α.Π.ΕΝ. (πρώην ΥΠ.Α.Α.Τ.) δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην έναρξη του συστήματος εξέτασης-πιστοποίησης. Δεν έχει “ανέβει” ακόμα η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή για τη διενέργεια των εξετάσεων και δεν έχουν δοθεί οδηγίες για το πού και πώς θα πληρώνονται τα παράβολα. Άρα λοιπόν εξετάσεις δεν μπορούν να γίνουν ακόμα.
Για το λόγο αυτό το Υπουργείο σχεδιάζει να δώσει παράταση στην περίοδο του “χαμηλού παραβόλου” των 25 ευρώ, που λήγει στις 31 Μαρτίου.