Χωρίς τέλος η κοροϊδία των αγροτών με λαϊκές αγορές, υπαίθριο εμπόριο, και “αγορές παραγωγών”.
Φαίνεται ότι τελικά ζούμε σε μια χώρα που “ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ”. Σε μία χώρα που και τα πιο απίθανα μπορούν να συμβούν όταν βάλει το χεράκι της η ελληνική Δημόσια Διοίκηση και η αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία.
Γράφαμε πρόσφατα για το νέο νόμο του ΥΠ.ΑΝ. για τις λαϊκές και το υπαίθριο εμπόριο με τον οποίο πετιούνται κυριολεκτικά έξω από τις άδειες υπαίθριου εμπορίου οι αγρότες. Αυτή είναι η μισή μόνο αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι οι παραγωγοί εποχιακών προϊόντων αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να εκδώσουν ή να θεωρήσουν ούτε άδειες για λαϊκή γιατί δεν λειτουργούν οι Τριμελείς Επιτροπές των Δήμων που χορηγούν τις σχετικές βεβαιώσεις!
Ο νόμος 4264/2014 κατάργησε τις παλιές επιτροπές και οι καινούργιες δεν έχουν ακόμα συγκροτηθεί γιατί δεν έχει εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ! Και βέβαια για τους αγρότες της Πρέβεζας υπάρχει ανοιχτό ακόμα το θέμα της “αγοράς παραγωγών” η οποία (υποτίθεται ότι) θεσμοθετήθηκε με το Ν. 4235/2014 και από τον περασμένο Φλεβάρη που ψηφίστηκε, ακόμα περιμένουν τη σχετική ΚΥΑ για να λειτουργήσει.
Άρα λοιπόν αυτή τη στιγμή οι αγρότες της Πρέβεζας που θέλουν να πουλήσουν απευθείας στους καταναλωτές:
- Δεν μπορούν να βγάλουν άδεια υπαίθριου εμπορίου.
- Δεν μπορούν να εκδώσουν ή να θεωρήσουν άδεια λαϊκής αγοράς.
- Δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε “αγορά παραγωγών” γιατί τέτοια αγορά απλούστατα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το Νόμο!
Πλήρες αδιέξοδο λοιπόν για δεκάδες παραγωγούς και τις οικογένειές τους οι οποίοι έχουν επενδύσει και έχουν “προσανατολίσει” τις καλλιέργειές τους στο υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές.
Όσοι γνωρίζουν λίγα πράγματα παραπάνω από αγροτική παραγωγή, ξέρουν πολύ καλά ότι ο σχεδιασμός που κάνει ο παραγωγός που προσανατολίζεται στο λιανικό εμπόριο είναι τελείως διαφορετικός σε πάρα πολλά επίπεδα: επιλογή καλλιεργειών και ποικιλιών, χρόνος σποράς και συγκομιδής, κλιμάκωση της συγκομιδής ώστε να καλύψει μεγαλύτερη εμπορική περίοδο κλπ.
Όλα αυτά έρχεται ένας νόμος του ΥΠ.ΑΝ. μέσα στο Μάιο, κι ενώ δεκάδες αγρότες έχουν σε πλήρη παραγωγή τις καλλιέργειές τους, και τα τινάζει στον αέρα και χωρίς μάλιστα καμία μεταβατική περίοδο.
Τιμή και δόξα λοιπόν στους “υπεύθυνους” των δύο υπουργείων που κατάφεραν, με τις αλεπάλληλες αλλαγές της νομοθεσίας, να βγάλουν έξω τους αγρότες από την απευθείας διάθεση των προϊόντων τους!