Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από την κατάρρευση της οδογέφυρας στη Γένοβα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.Τα σωστικά συνεργεία εργάζονταν όλη τη νύχτα αναζητώντας επιζώντες μέσα στα χαλάσματα.Mεταξύ των νεκρών τρία παιδιά και τέσσερις Γάλλοι πολίτες.
Ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 40.Πηγές της Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας, παράλληλα, αναφέρουν ότι είναι πιθανό, στο τέλος, ο απολογισμός των νεκρών, να φτάσει τους σαράντα.
Έως τώρα, 16 άνθρωποι παραμένουν υπό νοσηλεία, οι 10 εξ αυτών σε κρίσιμη κατάσταση. Περίπου 300 πυροσβέστες εργάζονται στα συντρίμμια, με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων αναζητώντας επιζώντες.
Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε ότι η γέφυρα της Γένοβας που κατέρρευσε προκαλώντας δεκάδες θύματα, θα κατεδαφιστεί.
Ο Ιταλός υφυπουργός υποδομών, Εντοάρνο Ρίτσι, επανέλαβε με έμφαση ότι πρέπει να βρεθούν άμεσα οι υπεύθυνοι της τραγωδίας.
Ώρες μετά την τραγωδία, η αντισυστημική κυβέρνηση που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο ανέφερε ότι η κατάρρευση της γέφυρας δείχνει πως η Ιταλία χρειάζεται να δαπανήσει περισσότερα ώστε να βελτιώσει τις υπό διάλυση υποδομές της, αγνοώντας τους περιορισμούς της ΕΕ για τον προϋπολογισμό εφόσον καταστεί αναγκαίο.
«Θα πρέπει να διερωτηθούμε εάν το να επιδεικνύουμε σεβασμό σε αυτούς τους περιορισμούς (στον προϋπολογισμό) είναι σημαντικότερο από την ασφάλεια των Ιταλών πολιτών. Προφανώς για εμένα, δεν είναι» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι θέλει «ονόματα και επώνυμα των υπευθύνων διότι μια τραγωδία όπως αυτή το 2018 είναι απαράδεκτη».
Παράλληλα, αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους η απομάκρυνση τετρακοσίων ανθρώπων από τα σπίτια τους, τα οποία βρίσκονται δίπλα και κάτω από την γέφυρα.
Η απόφαση ελήφθη διότι δεν μπορεί να αποκλεισθούν νέες καταρρεύσεις τμημάτων της οδογέφυρας, οι οποίες, αν δεν ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, μπορεί να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τον τελικό απολογισμό των θυμάτων.
Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο θεωρεί ότι η συντήρηση που έπρεπε να γίνει από την εταιρία αυτοκινητοδρόμων, ήταν ελλιπής, και ότι οι υπεύθυνοί τους θα πρέπει να παραιτηθούν.
Υπενθύμισε, δε, ότι βάσει νόμου μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο μέχρι και 150 εκατομμύρια ευρώ. Από την μεριά της, όμως, η εταιρία αυτοκινητοδρόμων δεν παραδέχεται, μέχρι στιγμής, καμία σχετική ευθύνη.
Η εισαγγελία της Γένοβας ξεκίνησε έρευνα για εξ αμελείας ανθρωποκτονία και καταστροφή, χωρίς να υποδεικνύεται, προς το παρόν, κάποιος υπεύθυνος. «Πρόκειται για μια τεράστια και παράλογη τραγωδία», δήλωσε ο εισαγγελέας της Γένοβας, Φραντσεσκο Κότσι.
Το χρονικό της τραγωδίας
Ήταν Τρίτη λίγο μετά το μεσημέρι όταν στις Ιταλικές Αρχές σήμανε συναγερμός. Εκείνη την ώρα πάνω στη γέφυρα κινούνταν αρκετά οχήματα με τις Αρχές από την αρχή να κάνουν λόγο για τραγωδία. Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia πως είδε «οκτώ ή εννέα» οχήματα πάνω στη γέφυρα την ώρα που αυτή κατέρρεε και έκανε λόγο για «σκηνή από την Αποκάλυψη». Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως την ώρα της κατάρρευσης βρίσκονταν πάνω στη γέφυρα τουλάχιστον 35 αυτοκίνητα και τρία φορτηγά.
Τα οχήματα έπεσαν από ύψος τουλάχιστον 50 μέτρων. Η συγκεκριμένη γέφυρα χτίστηκε τη δεκαετία του 1960, βρίσκεται μεταξύ των περιοχών Sampierdarena και Cornigliano, και έχει μήκος πάνω από ένα ένα χιλιόμετρο.
Καραμπινιέροι, αστυνομικοί, υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και πυροσβέστες έσπευσαν άμεσα στο σημείο προσπαθώντας να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί εξαιτίας της κατάρρευσης. Η άσφαλτος υποχώρησε σε συνολικό μήκος 150 έως 200 μέτρων καταπλακώνοντας τους οδηγούς που περνούσαν από κάτω και ρίχνοντας στο κενό εκείνους που ήταν πάνω στην γέφυρα. Στον κεντρικό θάλαμο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής βρίσκονταν από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι και ο υπουργός αρμόδιος για τις υποδομές Ντανίλο Τονινέλι.
«Πρόκειται για τεράστια τραγωδία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο. «Είναι πολύ σημαντικό να βρεθούμε, με ειλικρίνεια, κοντά στις οικογένειες των θυμάτων», πρόσθεσε. Στη Γένοβα έφτασε και ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, για να επισκεφθεί το σημείο της κατάρρευσης αλλά και ο υπουργός Υποδομών Ντανίλο Τονινέλι.
Ερευνούν τα αίτια της κατάρρευσης
Σχετικά με τα αίτια της κατάρρευσης οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για κατασκευαστικό λάθος. Μαρτυρίες αναφέρουν πως στην περιοχή έπνεε πολύ δυνατός άνεμος και η γέφυρα ταλαντευόταν.
Σύμφωνα με την περιφερειακή διεύθυνση της Πυροσβεστικής της Γένοβας, η γέφυρα κατέρρευσε σε μεγάλο μέρος πάνω σε σιδηροδρομικές γραμμές. Τα συντρίμμια της άγγιξαν επίσης ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που βρίσκεται από κάτω, όμως έχει πληγεί μόνο ο χώρος στάθμευσης του εργοστασίου. Το εργοστάσιο ήταν άδειο, καθώς είναι παραμονή της αργίας της 15ης Αυγούστου – βρισκόταν εκεί μόνο μια ομάδα συντήρησης.
Έργα ανακαίνισης είχαν γίνει το 2016 στη γέφυρα, η οποία είχε εγκαινιασθεί το 1967 και έχει συνολικό μήκος 1,2 χιλιόμετρο. Η εταιρεία που εξασφαλίζει τη λειτουργία της ανακοίνωσε πως, όταν σημειώθηκε η κατάρρευση, εκτελούνταν έργα ενίσχυσης των θεμελίων της, προσθέτοντας πως η γέφυρα βρισκόταν υπό διαρκή παρακολούθηση.
«Η κατάρρευση μπορεί να οφείλεται σε κεραυνό που έπεσε, σήμερα το μεσημέρι. στο συγκεκριμένο σημείο, σύμφωνα με μαρτυρίες»,μετέδωσει η ηλεκτρονική έκδοση της La Repubblica.
Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που θα πρέπει φυσικά να εξακριβωθεί από τις έρευνες, αλλά το οποίο φαίνεται να ενισχύεται και από το γεγονός ότι ένα σπίτι, που βρισκόταν δίπλα στην γέφυρα, καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά την κατάρρευση. Δυο άνθρωποι που ζούσαν σε αυτό, μεταφέρθηκαν με εγκαύματα σε νοσοκομείο της Γένοβας.
Ο αυτοκινητόδρομος που διέρχεται από την οδογέφυρα είναι μια σημαντική αρτηρία προς την Ιταλική Ριβιέρα και τη νότια ακτή της Γαλλίας. Τα σιδηροδρομικά δρομολόγια γύρω από τη Γένοβα έχουν διακοπεί.
Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Atlantia, της εταιρείας διοδίων που εξασφαλίζει τη λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου, ανεστάλη αφού σημείωσαν πτώση 6,3% μετά την είδηση για την κατάρρευση.
«Αδύνατον να προβλεφθεί το δυστύχημα»
Η κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα ήταν αδύνατον να προβλεφθεί και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να καθοριστούν τα αίτια, δήλωσε ένα διευθυντικό στέλεχος της ASPI, της εταιρείας διαχείρισης του αυτοκινητοδρόμου.
Η ASPI είναι θυγατρική του κατασκευαστικού ομίλου Atlantia που ελέγχεται από την εταιρεία χόλντινγκ της οικογένειας Μπένετον. Η ASPI έχει υπό τον έλεγχό της το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου που κατέρρευσε.
«Η κατάρρευση ήταν ξαφνική και απρόβλεπτη. Η γέφυρα παρακολουθείται διαρκώς, περισσότερο και απ’ όσο προβλέπει ο νόμος», είπε ο Στέφανο Μαριλιάνι, ο διευθυντής της ASPI για την περιοχή της Γένοβας. «Δεν υπήρχε κανένας λόγος να θεωρούμε επικίνδυνη τη γέφυρα», πρόσθεσε.
Συλλυπητήρια από το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών
Την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τον φίλο ιταλικό λαό τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο twitter: «Εκφράζουμε τη βαθιά οδύνη μας για την τραγωδία της κατάρρευσης της γέφυρας Morandi στη Γένοβα και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.Η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή δίπλα στην Ιταλία και το φίλο ιταλικό λαό».
Δεν υπάρχει Έλληνας ανάμεσα στους νεκρούς
Η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη ενημερώνει ότι μέχρι στιγμής δεν προκύπτει να υπάρχουν Έλληνες πολίτες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών από την κατάρρευση οδογέφυρας στη Γένοβα. Η Πρεσβεία επισημαίνει ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ιταλικές αρχές Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή.
πηγή: zougla.gr