Κάθε χρόνο ήταν και λιγότερη η χρηματοδότηση που έπαιρναν τα πανεπιστήμια από το κράτος. Κάνουμε ό,τι ήταν δυνατό να σταματήσουμε αυτή την τάση και αυτή η χρηματοδότηση είναι πέραν του τακτικού προϋπολογισμού. Αυτά τα χρήματα θα τα πάρουν πέραν φέτος και του χρόνου, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Ανδρέα Παπασταματίου καιΣτεφανία Χαρίτου ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου. Τώρα τα πανεπιστήμια παίρνουν τα χρήματα που πήραν το 2014 και για πρώτη φορά υπάρχουν στοιχεία κανονικοποίησης, πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τις 1600 προσλήψεις στα ΑΕΙ ο κος Γαβρόγλου είπε ότι είναι ένας θεσμός με ευρωπαϊκά χρήματα, είναι ένας θεσμός που 1500-1600 άτομα θα προσληφθούν για να διδάξουν μέχρι τρία μαθήματα και θα είναι συμβασιούχοι. Το είχαμε κάνει πέρυσι και πρόπερσι, φέτος υπάρχει μια δραματική αλλαγή στον αριθμό των μαθημάτων που μπορούν να διδάξουν και άρα στο μισθό που μπορούν να πάρουν, τόνισε. Πέρυσι τα χρήματα ήταν 7 εκατομμύρια ευρώ, φέτος θα είναι 24 εκατομμύρια, συμπλήρωσε. Άρα θα είναι ο μισθός τους αξιοπρεπέστερος, πρόσθεσε. Ο θεσμός είναι διαδεδομένος σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου, είχε εφαρμοστεί και στην Ελλάδα μόνο που αυτοϋπονομεύτηκε, γιατί το σπάγανε σε επιμέρους και δεν μπορούσαν τα άτομα να πληρωθούν με έναν αξιοπρεπή τρόπο, συμπλήρωσε.
Και ο ΟΟΣΑ επισημαίνει την αναγκαιότητα για μόνιμους διορισμούς, επεσήμανε ο κος Γαβρόλου. Αυτό δεν είναι στο χέρι μας μόνο, πρέπει να συνεννοηθούμε με τους θεσμούς, τόνισε. Ελπίζουμε τον Οκτώβριο να ανακοινώσουμε ένα μεγάλο αριθμό σε βάθος τριετίας μόνιμων διορισμών στα σχολεία μας, συμπλήρωσε. Ο στόχος μας είναι οι πρώτοι διορισμοί να γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019, πρόσθεσε. Σε ό,τι αφορά τα νηπιαγωγεία ο κος Γαβρόγλου είπε ότι σήμερα θα κλείσουμε ραντεβού και θα υπάρξει συνάντηση μετά το τέλος της εβδομάδας με τον κο Πατούλη και τον κο Σκουρλέτηγια το θέμα, πρόσθεσε. Ο κος Πατούλης ή κάτι δεν έχει καταλάβει, ή κάνει ότι δεν έχει καταλάβει γιατί το θέμα είναι πολύ σαφές, συμπλήρωσε. Ο νόμος λέει ότι οι παιδικοί σταθμοί ανήκουν στους δήμους τα νηπιαγωγεία ανήκουν στον υπουργό Παιδείας, επεσήμανε. Είπαμε ότι η υποχρεωτική δίχρονη εκπαίδευση δηλαδή το νηπιαγωγείο θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια. Πώς θα το κάνουμε αυτό; έχουμε κάποιες επιτροπές που είναι ο εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών του δήμου, ο διευθυντής εκπαίδευσης της περιοχής και ο δήμαρχος προσωπικά, πρόσθεσε. Κάθονται σε ένα τραπέζι και λένε, έχουμε τις υποδομές; ψηφίζουν. Από τους 325 δήμους οι 184 ψήφισαν οι επιτροπές. Υπέρ 184 δήμαρχοι λοιπόν σήκωσαν το χέρι τους και έχουμε ομόφωνες αποφάσεις. 80 δήμαρχοι μειοψήφισαν στις επιτροπές, συμπλήρωσε. Είπαμε λοιπόν να προχωρήσουμε στους 184, εμείς κανονικά έπρεπε να προχωρήσουμε και στους 265, τόνισε. Έρχεται η ΚΕΔΕ και λέει ότι μπερδεύτηκαν, με συγχωρείτε μικρά παιδιά είναι οι δήμαρχοι; Εγω να το κατανοήσω μπορεί και κάποιοι να μπερδεύτηκαν, αλλά 184 δήμοι δεν μπορεί όλοι να μπερδεύτηκαν, σημείωσε. Άρα να χαιρετήσουμε τους δημάρχους, από όπου και αν προέρχονται που βάζουν μπρος μια τέτοια διαδικασία, 61 χρόνια το ζητάει η κοινωνία μας, υποστήριξε.
Ο υπουργός Παιδείας είπε ότι έχουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα από πλευράς του ΣτΕ. Έχουμε κάνει ένα πρόγραμμα σπουδών το οποίο έχουμε συζητήσει με την Εκκλησία, εκφράζεται το πρόγραμμα σπουδών στους φακέλους των μαθητών μας, πρόσθεσε. Είπαμε λοιπόν να διδαχθεί το μάθημα και να μπορέσουμε να το αξιολογήσουμε και με βάση όλα αυτά θα πάμε στην συγγραφή του βιβλίου, συμπλήρωσε. Το ΣτΕ είπε ότι οι προηγούμενες αποφάσεις της προηγούμενης ηγεσίας είναι αντισυνταγματικές, άρα δεν έχει πει τίποτα για αυτό που διδάσκεται τώρα, συμπλήρωσε. Βεβαίως υπάρχουν μητροπολίτες που έχουν προσφύγει για αυτό που διδάσκονται τώρα, υποστήριξε. Ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε τις ίδιες αποφάσεις, υποστήριξε. Το μάθημα των Θρησκευτικών θα εκσυγχρονιστεί όπως και τα υπόλοιπα, σημείωσε. Έχουμε και μια άλλη προσφυγή που θεωρούμε ακατανόητη εναντίον του οργανισμού του υπουργείου Παιδείας από την Ιερά Σύνοδο, διότι στον οργανισμό δεν γράφουμε ότι στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η καλλιέργεια της θρησκευτικής συνείδησης. Αυτό υπήρχε το βγάλαμε και ο οργανισμός του υπουργείου εγκρίνεται από το ΣτΕ, άρα ως προς την συνταγματικότητά του έχει ελεγχθεί, πρόσθεσε.
Η τρίτη Λυκείου από το Σεπτέμβριο του 2019 θα έχει χαρακτηριστεί ένα προπαρασκευαστικό έτος για τα πανεπιστήμια, τόνισε. Αλλά αυτό δεν θα γίνει μόνο στα θέματα της τρίτης Λυκείου, έρχονται μεγάλες αλλαγές στα πανεπιστήμια με τις συνέργειες με τα ΤΕΙ κ.τ.λ. Έχουμε διετή προγράμματα σπουδών για επαγγελματικά πιστοποιητικά, υπογράμμισε. Άρα από τον Σεπτέμβριο του 2019 θα υπάρχει ένα νέο τοπίο και ως προς τα πανεπιστήμια, αλλά και ως προς την τρίτη Λυκείου, υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά τα εξωτερικά θέματα με την Τουρκία ο κος Γαβρόγλου είπε ότι κάθε φορά ακούμε πράγματα από τον Ερντογάν που όχι μόνο δεν είμαστε συνηθισμένοι στην Ευρώπη, αλλά μας σοκάρουν κιόλας. Δεν φαίνεται κανείς να παραδειγματίζεται να αλλάξει τις δηλώσεις του μέσα σε ένα πλαίσιο ευρωπαϊκό μέσα σε ένα πλαίσιο κράτους δικαίου, συμπλήρωσε.