Φοιτητές και άνεργοι φαίνεται πως θα γλιτώσουν την καταβολή φόρων για εισοδήματα έως 6.000 ευρώ σύμφωνα με διάταξη που προωθεί ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης.
Ειδικότερα με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, οι περιστασιακά απασχολούμενοι, οι φοιτητές, οι άνεργοι και όσοι είχαν μοναδικό εισόδημα από ενοίκια ή ελάχιστους τόκους καταθέσεων, πιάνονται στην τσιμπίδα των τεκμηρίων και φορολογούνται επί του τεκμαρτού εισοδήματος που προκύπτει από το άθροισμα των ελάχιστων ποσών τεκμηρίων διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους ή των 5.000 ευρώ για τους έγγαμους. Στο τεκμαρτό εισόδημα, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και βέβαια προκαταβολή φόρου η οποία φέτος θα είναι αυξημένη στο 75%.
Η νέα διάταξη που ισχύει ήδη από πέρυσι και θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2015 προβλέπει ότι τα τεκμαρτά εισοδήματα αυτών των περιπτώσεων φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και όχι των ελευθέρων επαγγελματιών.
Δηλαδή:
α) Όταν το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα των φορολογουμένων δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωση έναρξης εργασιών ή εφόσον δεν ασκείται ατομική αγροτική δραστηριότητα, τότε το δηλωθέν εισόδημα και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ.
β) Εάν το δηλωθέν εισόδημα της προηγούμενης παραγράφου υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δηλαδή με 26%.
Οι διατάξεις αυτές προσφέρουν ελάφρυνση σε περιστασιακά και ευκαιριακά απασχολούμενους, οι οποίοι αν και δεν έχουν εισοδήματα άνω των 6.000 ευρώ, τα τεκμήρια τούς προσδιόριζαν πολύ μεγαλύτερα εισοδήματα κι ως αποτέλεσμα κινδύνευαν – αν δεν εφαρμοζόταν οι διατάξεις αυτές – να πληρώσουν υπέρογκους φόρους υπολογισμένους με συντελεστή 26%.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι εξαιρούνται του παραπάνω ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης οι περιπτώσεις φορολογουμένων με πραγματικά εισοδήματα από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.
Πηγή: airetos.gr