Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, συναντάμε ανθρώπους που μας ανεβάζουν και άλλους που σκόπιμα μας ρίχνουν. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο άκρα, υπάρχουν προσωπικότητες που, καθώς η σχέση εξελίσσεται, θα μπουν εμπόδιο στην ψυχική σας ευεξία χωρίς να το καταλάβετε. “Αυτοί οι άνθρωποι σας απορροφούν την ενέργεια, παίρνουν περισσότερα από όσα δίνουν, απειλούνται από την ανοδική σας κινητικότητα και δεν σας υποστηρίζουν”, συνοψίζει η ψυχολόγος Jenn Anders σε μια ανάρτηση στο Instagram. Δεν είναι κακό να αφήσετε ορισμένους ανθρώπους να φύγουν. Έτσι θα κάνετε χώρο για να έρθουν οι σωστοί άνθρωποι”.
Σύμφωνα με την ίδια, αυτές οι έξι προσωπικότητες θα μπορούσαν να σας κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό:
–Χρόνιοι απαισιόδοξοι που μοιράζονται αρνητική ενέργεια
–Άνθρωποι που διαδίδουν φήμες και θέλουν πάντα να μιλούν για τους άλλους
–Συνεχείς παραπονούμενοι
-“Ενεργειακοί βρικόλακες” που χρειάζονται πάντα τη συναισθηματική σας υποστήριξη, αλλά δεν είναι εκεί όταν τους χρειάζεστε
-Οι χειραγωγοί που σας λένε ψέματα ή σας ενοχοποιούν για να κάνετε αυτό που θέλουν
–Αυτοί που μιλούν μόνο για τον εαυτό τους
Οι τρεις τύποι φίλων που χρειάζεστε
Όπως υπάρχουν κόκκινες σημαίες, υπάρχουν και πράσινες σημαίες. Αυτά τα σήματα σας δίνουν το πράσινο φως που χρειάζεστε για να εμπλακείτε σε μια σχέση. Αν αισθάνεστε άνετα με κάποιον, μπορείτε να είστε απόλυτα αυθεντικοί, τον εμπιστεύεστε, νιώθετε σεβασμό, μιλάτε για σοβαρά θέματα και ζητάτε τη βοήθειά του όταν τη χρειάζεστε. Έτσι, μπορεί να είστε στο σωστό δρόμο για την ανάπτυξη μιας υγιούς και ειλικρινούς σχέσης.
Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, υπάρχουν τρεις τύποι φιλίας που πρέπει να έχετε σε όλη σας τη ζωή. Στο μάθημά του για τη διαχείριση της ευτυχίας στο Χάρβαρντ, ο Άρθουρ Μπρουκς καταπιάνεται με αυτές τις τρεις κατηγορίες φίλων:
-Οι ευεργετικοί φίλοι, δηλαδή αυτοί που βρίσκονται στο πλαίσιο της εργασίας ή μιας συγκεκριμένης επιχείρησης.
-Οι φίλοι ευχαρίστησης, δηλαδή εκείνοι με τους οποίους “η σχέση βασίζεται στον αμοιβαίο θαυμασμό επειδή ο καθένας αντλεί ευχαρίστηση από τον άλλον“, γράφει σε άρθρο του στο The Atlantic.
-Οι τέλειοι φίλοι: “Μια σχέση είναι τέλεια όχι όταν βασίζεται στη χρησιμότητα ή την ευχαρίστηση, αλλά όταν στοχεύει στη βελτίωση της κατάστασης του άλλου“, εξηγεί.
πηγή: ertnews.gr