Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας συγκάλεσε χθες το πρωί στο Δημαρχείο, ευρεία σύσκεψη με θέμα τη «Διαχείριση των αδέσποτων ζώων», στην οποία προσκλήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Στη σύσκεψη από το Δήμαρχο προσκλήθηκαν:
1. Η Περιφέρεια Ηπείρου και ειδικότερα οι προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Υγείας και Κτηνιατρικής
2. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
3. Η Ελληνική Αστυνομία
4. Το Παν/κό Νοσοκομείο
5. Το Γενικό Νοσοκομείο ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ
6. Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου
7. Ο Κτηνιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν:
1. Ο Δήμαρχος κ. Θωμάς Μπέγκας
2. Ο Γ.Γ. του Δήμου κ. Κ. Μπαμπασίκας
3. Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Χαρ. Μπρέχας
4. Ο Πρύτανης του Παν/μίου Ιωαννίνων κ. Γ. Καψάλης και ο Αντιπρύτανης κ. Θ. Μπάκας
5. Εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας Ιωαννίνων
6. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας κ. Ι. Νικόπουλος
7. Ο Διοικητής του Παν/κού Νοσ/μείου κ. Φ. Βάββας
8. Ο Διοικητής του Γ.Ν. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ κ. Ευ. Καρβούνης
9. Ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου κ. Π. Σκαμαντζούρας
10. Εκπρόσωπος της Δ/νσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας
Κωδικοποιημένα τα βασικά σημεία συζήτησης- συμπεράσματα της σύσκεψης είναι τα εξής:
1. Ο Δήμος δεν είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
2. Ο μεγαλύτερος πληθυσμό των αδέσποτων ζώων προέρχεται από πρώην δεσποζόμενα
3. Η κύρια ευθύνη ενός δεσποζόμενου ζώου ανήκει στον κάτοχό του
4. Όλοι οι συναρμόδιοι πολίτες και φορείς πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αντιστοιχεί:
α) οι πολίτες δεν πρέπει να φιλοξενούν ζώα συντροφιάς χωρίς να έχουν πλήρη συνείδηση της ευθύνης για φιλοξενία του ζώου δια βίου. Επίσης θα πρέπει να τα αποτρέπουν από ανεπιθύμητα ζευγαρώματα.
β) ο κτηνιατρικός σύλλογος και τα μέλη αυτού, θα πρέπει να φροντίζουν να μην περιθάλπουν ζώο χωρίς να ενημερώνουν τον ιδιοκτήτη για την υποχρέωσή του να ταυτοποιεί το ζώο με ηλεκτρονικό τρόπο (τσιπάρισμα). Επισημάνθηκε ότι ο νόμος απαγορεύει τη δημοσίευση αγγελιών για ζώα συντροφιάς προς πώληση, υιοθεσία, δωρεάν παραχώρηση σε έντυπα φυλλάδια, τοιχοκολλήσεις ή σε ιστοσελίδες αν δεν αναφέρεται ο αριθμός ηλεκτρονικός σήμανσής τους.
γ) η Ελληνική Αστυνομία θα πρέπει να ενεργοποιήσει την αρμοδιότητά της να διεξάγει ελέγχους για το εάν τα ζώα διαθέτουν ηλεκτρονική ταυτότητα. Για το λόγο αυτό ενημερώθηκε η εκπρόσωπος της Αστυνομίας ότι ο Δήμος Ιωαννιτών κατέχει δύο όργανα ελέγχου ηλεκτρονικής ταυτότητας των ζώων και μπορεί να τα διαθέσει στην Αστυνομία.
Η μη ενεργοποίηση των δύο παραπάνω ενεργειών (τσιπάρισμα και έλεγχος ταυτότητας) οδηγούν στο σημερινό φαινόμενο τα περισσότερα ζώα να καθίστανται αδέσποτα, από τη στιγμή που δεν διαθέτουν ταυτότητα και δεν γίνεται έλεγχος αν διαθέτουν.
δ) οι διοικήσεις των φορέων στους χώρους των οποίων παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση αδέσποτων ( Πανεπιστήμιο, Νοσοκομεία κλπ.) θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης προς αποφυγή του φαινόμενου και να επιβάλουν κυρώσεις σε περίπτωση που συνειδητά παρακινούνται ζώα να εμφανίζονται σε χώρους που για λόγους δημόσιας υγείας απαγορεύεται να εισέρχονται (μαγειρεία, εστιατόρια, κλινικές, αναρρωτήρια κλπ.)
Επίσης συμφωνήθηκε οι φορείς αυτοί να επικουρήσουν το Δήμο στο κομμάτι της περισυλλογής, διότι και ο Δήμος παρουσιάζει ελλείψεις προσωπικού για τη στελέχωση της υπηρεσίας περισυλλογής.
5. Κοινή διαπίστωση αποτέλεσε το γεγονός ότι παρότι ο Δήμος Ιωαννιτών προέβη στην τοποθέτηση κατάλληλων ταϊστρών, σε επιλεγμένα σημεία, έτσι ώστε να υπάρξει διασπορά των ζώων και ταυτόχρονα αποφυγή προσέλευσής τους σε χώρους συνάθροισης πολιτών, εντούτοις οι πολίτες που επιθυμούν να ταΐσουν τα αδέσποτα, δεν υποστήριξαν την ενέργεια αυτή.
6. Επίσης κοινή διαπίστωση αποτέλεσε το γεγονός ότι ο πληθυσμός των αδέσποτων στον αστικό ιστό έχει καταστεί υπερβολικός, με αποτέλεσμα να έχουμε φαινόμενα αγελοποίησης και ύπαρξης μεγάλου αριθμού αδέσποτων πλησίον χώρων που η νομοθεσία απαγορεύει (σχολεία, Παν/μια, Νοσοκομεία, σταθμοί Μεταφοράς κλπ.)
7. Από την εκπρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας κατατέθηκε στη σύσκεψη ότι υπάρχουν καταγγελίες πως παρεμποδίζεται η κυκλοφορία δικυκλιστών από αδέπτοτα ζώα με συνέπεια να προκαλούνται ατυχήματα.
8. Για τους παραπάνω λόγους (05) και (06) εξήχθη το συμπέρασμα ότι βάσει νόμου πρέπει να αποφεύγονται οι επανεντάξεις ζώων στα οποία έχει ολοκληρωθεί η διαχείριση τους σε σημεία που υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση αδέσποτων.
9. Καταλήγοντας στη συζήτηση, όλοι οι φορείς συμφώνησαν ότι θα επανέλθουν καταθέτοντας, αφού μελετήσουν, προτάσεις από καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλα κράτη με στόχο τη σύνταξη κειμένου προτάσεων προς το Υπουργείο, με σκοπό τη βελτίωση του νομικού πλαισίου και τη διεκδίκηση πρόσθετων χρηματοδοτήσεων στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος.
Τέλος, έχει σημασία να επισημανθεί πως ο Δήμος Ιωαννιτών, υπερβάλλοντας δυνάμεις, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια, έχει πολλαπλασιάσει τους πόρους και τα μέσα που διαθέτει στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Έχει βελτιώσει τις εγκαταστάσεις του Καταφυγίου, έχει αυξήσει τις θέσεις φιλοξενίας ζώων, έχει οργανώσει γραφείο υιοθεσίας, έχει πολλαπλασιάσει τις στειρώσεις και των αριθμό των αδέσποτων που διαχειρίζεται.
Παρ’ όλα αυτά το φαινόμενο των αδέσποτων αντί να περιορίζεται οξύνεται, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ζώων που ασυνείδητα εγκαταλείπονται και μάλιστα παρατηρείται το φαινόμενο εντός των ορίων του δήμου Ιωαννιτών να εγκαταλείπονται ζώα από πολλές περιοχές του νομού.
Είναι σαφές πως ο Δήμος Ιωαννιτών δεν είναι ο μοναδικός υπεύθυνος και αρμόδιος για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων και το πρόβλημα για να αντιμετωπιστεί με επάρκεια θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, όλοι: οι πολίτες, οι αρμόδιοι φορείς, οι επαγγελματίες του κλάδου, τα όργανα ελέγχου και η πολιτεία. Αυτό επιδιώκει ο Δήμος Ιωαννιτών και αυτό συζητήθηκε διεξοδικά στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Δημαρχείο με πρωτοβουλία του Δημάρχου.