Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – μεταξύ αυτών και ο Κώστας Μπάρκας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας – σχετικά με την πρακτική άσκηση των σπουδαστών των ΕΠΑ.Λ., ΕΠΑ.Σ. και Τ.Ε.Ε.. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«« Προς τους κ.κ. Υπουργούς: – Υγείας
– Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
– Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΕΡΩΤΗΣΗ
Θέμα: «Πρακτική άσκηση των σπουδαστών ΕΠΑΣ, ΕΠΑΛ, ΤΕΕ»:
Οι σπουδαστές που φοιτούν σε ΕΠΑΣ, ΕΠΑΛ και ΤΕΕ, προκειμένου να αποκτήσουν εμπειρία και επάρκεια σε σχέση με το επαγγελματικό τους αντικείμενο, υποχρεούνται σε πρακτική άσκηση ως απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Η νομοθεσία ορίζει ως υποχρεωτική την πλήρη ασφάλιση των εν λόγω ασκουμένων, με συνέπεια καθένας από αυτούς να «κοστίζει» 300 € περίπου μηνιαία ως προς την ασφάλιση, ενώ οι ίδιοι οι ασκούμενοι, δεν λαμβάνουν αμοιβή στο διάστημα αυτό.
Συνέπεια του υψηλού κόστους της πλήρους ασφάλισης είναι να αδυνατούν οι απόφοιτοι των ανωτέρω Σχολών να πραγματοποιήσουν την άσκησή τους, είτε σε ιδιωτικούς είτε σε δημόσιους φορείς. Συγκεκριμένα, οι μειωμένες οικονομικές δυνατότητες των προϋπολογισμών των δημόσιων Νοσοκομείων δεν επιτρέπουν τη διάθεση πόρων για την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη που απαιτείται για καθεμία από τις θέσεις ασκουμένων.
Το αποτέλεσμα, είναι να αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των αποφοίτων που βρίσκονται σε λίστες αναμονής για την πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης. Αξίζει να επισημανθεί, ότι οι αιτήσεις προς το Γ.Ν. Πρέβεζας είναι αναρίθμητες, ενώ μόνο στο Γ.Ν. Άρτας ξεπερνούν τις 130, και οι μισές από αυτές αφορούν αποφοίτους των ετών 2011-2012 , οι οποίοι αδυνατούν να αποκτήσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διεκδικήσουν εργασία.
Με αυτόν τον τρόπο, αφ’ ενός οι απόφοιτοι των σχολών και οι οικογένειες τους που τους στηρίζουν οικονομικά, βρίσκονται εγκλωβισμένοι για χρόνια μεταξύ της αποφοίτησης και της δυνατότητας ασκήσεως επαγγέλματος, αφ’ ετέρου οι ίδιες οι Σχολές ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΤΕΕ δυσφημούνται και υποβαθμίζονται, αφού δεν προτιμούνται από νέους σπουδαστές και βρίσκονται στα πρόθυρα του οριστικού λουκέτου.
Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί εάν οι απόφοιτοι των Σχολών ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΤΕΕ αντιμετωπισθούν από τη νομοθεσία όπως και οι απόφοιτοι Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, σύμφωνα με την υπ’ αρίθμ. Γ4α/Γ.Π. οικ. 69450/9-9-2015 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας με θέμα «Συμπλήρωση της αριθ. Γ4α/Γ.Π. οικ. 67622/3-9-2015 εγκυκλίου “Εύρυθμη λειτουργία των Δ.Ι.Ε.Κ. του Ν.4186/2013, αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας”» και την αριθ. 39931/Κ1/10-9-2015 (ΦΕΚ 1953/τ. Β/10-9-2015) άρθρο 2 Κοινή Υπουργική Απόφαση. Έτσι, οι φορείς πραγματοποίησης της άσκησης, θα υποχρεούνται σε καταβολή των ασφαλίστρων που αφορούν μόνο στην περίπτωση ατυχήματος στο χώρο εργασίας όπου πραγματοποιείται η πρακτική άσκηση, (με ποσοστό 1% επί του ετησίου τεκμαρτού ημερομισθίου της 12ης ασφαλιστικής κλάσης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως ισχύει κάθε φορά, ανά καταρτιζόμενο).
Με βάση τα ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
– Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να διευκολύνουν τους σπουδαστές ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ και ΤΕΕ να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση, και ακολούθως να έχουν το αυτονόητο δικαίωμα να διεκδικήσουν εργασία;
Οι ερωτώντες Βουλευτές:
Κώστας Μπάρκας
Αϊχάν Καρά Γιουσούφ
Αυλωνίτου Ελένη
Βάκη Φωτεινή
Βαρδάκης Σωκράτης
Γκιόλας Ιωάννης
Δέδες Ιωάννης
Δημητριάδης Δημήτριος
Ζεϊμπέκ Χουσείν
Θεοφύλακτος Ιωάννης
Καφαντάρη Χαρά
Κοζομπόλη-Αμανατίδη Παναγιώτα
Κωνσταντινέας Πέτρος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μουμουλίδης Θέμης
Πάλλης Γεώργιος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Στέφος Ιωάννης
Συρίγος Αντώνης
Τριανταφύλλου Μαρία
Τσίρκας Βασίλειος
Ψυχογιός Γεώργιος »»