Τη διαδικασία, το σκεπτικό και τις ακριβείς περιοχές της Θεσπωτίας που προτείνεται να ενταχθούν στο Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 ζητεί ο Βασίλης Γιόγιακας με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που απευθύνει στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο βουλευτής Θεσπρωτιάς αναφέρεται σε επιστολή του Δήμου Ηγουμενίτσας από την οποία προκύπτει ότι ο προσδιορισμός των νέων περιοχών Natura 2000 έγινε ερήμην των τοπικών αυτοδιοκητικών Αρχών ενώ ενδέχεται να δυσχεράνει την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων στα Σύβοτα και την Πέρδικα. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης – Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων έχει ως εξής:
«« Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΘΕΜΑ: «Ένταξη περιοχών του Δήμου Ηγουμενίτσας στο Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000»:
Στον ιστότοπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ενότητα Δημόσια Διαβούλευση) προτείνονται 100 νέες περιοχές προς ένταξη στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000.
Στο σχετικό κείμενο αναφέρεται ότι η πρόταση προέκυψε κατόπιν αξιολόγησης της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με την οποία το Δίκτυο χρειάζεται να συμπληρωθεί με νέες περιοχές ώστε να καλύπτει με επάρκεια την προστασία των τύπων οικοτόπων και των ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος.
Σημειώνεται επίσης ότι οι προτάσεις, επεκτάσεις υφιστάμενων περιοχών και νέες περιοχές, βασίστηκαν σε «μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ (ΕΠΠΕΡΑΑ – έργο εποπτείας) αλλά και λοιπές τεκμηριωμένες μελέτες και χρησιμοποιώντας κατάλληλα κριτήρια».
Στις προτεινόμενες νέες περιοχές (Ειδική Ζώνη Διατήρησης) ανήκει η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή από τη Νότια Κέρκυρα και τους Νήσους Παξούς και Αντίπαξους έως την Πάργα και τον Μύτικα (χάρτης ΣΥΝ7) η οποία περιλαμβάνει και τη θαλάσσια περιοχή από την Πλαταριά έως και τα όρια του Δήμου Ηγουμενίτσας με τον Δήμο Πάργας, συμπεριλαμβανομένων των Συβότων και της Πέρδικας που είναι κέντρα οικονομικής δραστηριότητας και περιοχές υψηλής τουριστικής ανάπτυξης.
Με έγγραφό του προς τον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (αρ. Πρωτ. 16945/22-7-2016) ο Δήμος Ηγουμενίτσας εκφράζει την πλήρη διαφωνία του με την ένταξη των παραπάνω περιοχών της Θεσπρωτίας στο Δίκτυο Natura 2000 διότι θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην υλοποίηση επενδύσεων όπως η δημιουργία τουριστικών καταφυγίων στα Σύβοτα και την Πέρδικα και ο σχεδιασμός καταδυτικού πάρκου στα Σύβοτα.
Προς τούτο επικαλείται τη σχετική εμπειρία από τις υφιστάμενες περιοχές του Δικτύου στον Δήμο Ηγουμενίτσας (Δέλτα Καλαμά και Έλος Καλοδικίου). Στον δε επίλογο της επιστολής αναφέρεται ότι τα όρια της νέας περιοχής δεν είναι σαφή με τον τρόπο που αποτυπώνεται στον χάρτη ΣΥΝ7 και αφήνεται να εννοηθεί ότι ο προσδιορισμός της έγινε ερήμην της τοπικής αυτοδιοικητικής Αρχής και των λοιπών εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
– Εάν και με ποιο τρόπο είχαν ειδοποιηθεί οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι για την έναρξη και τη λήξη της δυνατότητας υποβολής σχολίων στον ιστότοπο του Υπουργείου,
– Εάν η προσθήκη ειδικά των νέων Ειδικών Ζωνών Διατήρησης στον Πίνακα Προστατευόμενων Περιοχών του ν.3937/2011 θα γίνει με τροποποίηση νόμου και, εάν ναι, πότε αναμένεται να κατατεθεί,
και αιτούμαι όπως κατατεθούν τα παρακάτω έγγραφα:
– Η Μελέτη 1 του έργου εποπτείας που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΠΕΡΑΑ καθώς και οι άλλες μελέτες με τις οποίες τεκμηριώθηκε η επιλογή της νέας περιοχής στον χάρτη ΣΥΝ7.
– Αναλυτικό και ψηφιοποιημένο χάρτη της προτεινόμενης νέας Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (Ε.Δ.Ζ.) του χάρτη ΣΥΝ7.
– Κατάλογος των Δήμων και των λοιπών τοπικών φορέων της Θεσπρωτίας που απέστειλαν σχόλια μέσω της διαδικασίας που όρισε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον ιστότοπό του. »»