Στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βουλευτής Κώστας Μπάρκας, κατέθεσε στις 7 Αυγούστου 2014 ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με θέμα «Ληξιπρόθεσμες οφειλές ασφαλισμένων Ο.Α.Ε.Ε.».
Τα λόγια και οι πράξεις των υπουργών της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών και παρανόησης. Η μνημονιακή, νεοφιλελεύθερης έμπνευσης, πολιτική τους θυσιάζει την κοινωνική ασφάλιση , στο βωμό της δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος, στερώντας από μια εξαθλιωμένη κοινωνία τα τελευταία οχυρά κοινωνικής προστασίας.
Ειδικότερα, ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές του, δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και απειλείται με κατάσχεση. Την ίδια ώρα ο Ο.Α.Ε.Ε., το Ταμείο όλων των ελεύθερων επαγγελματιών, καταρρέει υπό το βάρος των μεγάλων ελλειμμάτων, αφού πρώτα οι μνημονιακές κυβερνήσεις καταλήστεψαν τα αποθεματικά του μέσω του PSI.
Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών του Νομού Πρέβεζας, μαζί με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, που πλήττονται από τη βάρβαρη πολιτική, μπορούν με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους, να ανατρέψουν τα μνημονιακά σχέδια και να προστατεύσουν το κοινωνικό κράτος, ανοίγοντας το δρόμο για μια κυβέρνηση της Αριστεράς που θα δώσει ελπίδα και προοπτική στους συμπολίτες μας και στη χώρα.
Αναλυτικά η ερώτηση:
Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
«Ληξιπρόθεσμες οφειλές ασφαλισμένων Ο.Α.Ε.Ε.»
Τα τελευταία χρόνια η μετάλλαξη του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας από δημόσιο αναδιανεμητικό σε ιδιωτικό κεφαλαιοποιητικό είναι στρατηγική επιλογή της μνημονιακής κυβέρνησης στο πλαίσιο της απορρύθμισης του κοινωνικού κράτους, η οποία έχει δυσάρεστες επιπτώσεις σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
Ο νόμος 3863/10 για το ασφαλιστικό, που η δικομματική συγκυβέρνηση διακηρύσσει ότι θα εφαρμόσει από 1/1/2015, προωθεί την αλλαγή της δομής και του χαρακτήρα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας και επιδιώκει τη μετάλλαξη της κοινωνικής ασφάλισης σε ατομική ιδιωτική. Με άλλα λόγια, προλειαίνουν το έδαφος έτσι ώστε η κοινωνική ασφάλιση να θεωρείται πλέον δημοσιονομικό βάρος και όχι κοινωνικό δικαίωμα. Αυτό συνεπάγεται τη σταδιακή απόσυρση του κράτους από τη συνταγματική του υποχρέωση για χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης και φυσικά την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα των «ασυνεπών» ασφαλισμένων εμπόρων και λοιπών επαγγελματιών του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.) στην Ήπειρο και σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, το οποίο εντείνεται από την υπερφορολόγηση, την αύξηση των ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους και την έλλειψη ρευστότητας.
Αξίζει να επισημανθεί πως η αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών τους ισοδυναμεί με απώλεια της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης. Η δυνατότητα θεώρησης βιβλιαρίου ασθενείας ανακτάται μόνο αν κάποιος προβεί σε ρύθμιση της οφειλής του και βέβαια για όσο χρονικό διάστημα είναι συνεπής σε αυτή.
Δυστυχώς, τετρακόσιοι σαράντα χιλιάδες (440.000) ασφαλισμένοι στον Ο.Α.Ε.Ε αδυνατούν σήμερα να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις εισφορές τους με αποτέλεσμα να παραμένουν ανασφάλιστοι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, περίπου δηλαδή ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες (1.200.000) συμπολίτες μας.
Παράλληλα, ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που βιώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι και το γεγονός πως από τους 440.000 οφειλέτες του Ο.Α.Ε.Ε., μόλις 50.516 (δηλαδή το 11,4% του συνόλου) έχουν προβεί σε ρύθμιση της οφειλής τους (οι ρυθμίσεις αφορούν ποσά ύψους μόλις 466 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 5,5 δις ευρώ των εκτιμώμενων οφειλών).
Επιπρόσθετα, οι πρόσφατες ΚΥΑ (ΦΕΚ Β, 1465/2014, ΦΕΚ Β 1753/28/6/2014), οι οποίες -υποτίθεται- επιδιώκουν να διευκολύνουν την πρόσβαση των οφειλετών του Ο.Α.Ε.Ε. στα νοσοκομεία και στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης, θέτουν στην ουσία γραφειοκρατικά εμπόδια που αποτρέπουν την πρόσβαση στη δημόσια περίθαλψη. Για παράδειγμα, ένας ανασφάλιστος ασθενής χρειάζεται να περάσει από τριμελή επιτροπή για να εισαχθεί στο νοσοκομείο, μια γραφειοκρατική και χρονοβόρα διαδικασία, χωρίς να αρκεί το παραπεμπτικό των γιατρών του Ε.Σ.Υ.
Ωστόσο, ακόμα και αν αίρονταν όλα τα θεσμικά εμπόδια για τους οφειλέτες του Ο.Α.Ε.Ε., στην πράξη θα εξακολουθούσε να υπάρχει αποκλεισμός από τη δημόσια δωρεάν περίθαλψη λόγω της εφαρμοζόμενης λιτότητας, που συρρικνώνει τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και μειώνει τους γιατρούς καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό στις μονάδες του Ε.Σ.Υ.
Επειδή, η πολιτεία έχει συνταγματική υποχρέωση να μεριμνά για την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση των πολιτών της.
Επειδή, η αύξηση των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών προς τον Ο.Α.Ε.Ε. έχει λάβει διαστάσεις μάστιγας και η στέρηση των εσόδων του Οργανισμού είναι αποτέλεσμα αδυναμίας και όχι απροθυμίας πληρωμής από τους ασφαλισμένους του.
Επειδή, η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών έχει φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας και απειλείται από τον ΟΑΕΕ με εκδικητικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο, προκειμένου να επέλθει η κεφαλαιοποίηση (πάγωμα) των παλαιών οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών στον Ο.Α.Ε.Ε. και το δημόσιο, για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση;
- Σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύει να προβεί το Υπουργείο, προκειμένου οι ελεύθεροι επαγγελματίες να έχουν δικαίωμα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας;
- Προτίθεται να επανεξετάσει το Υπουργείο, άμεσα και χωρίς όρους, το ζήτημα της θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας όλων των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων;
- Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί το Υπουργείο, προκειμένου να προστατευτεί η επαγγελματική στέγη τους και να διασφαλιστεί η πρώτη κατοικία τους από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς;
Ο ερωτών βουλευτής
Μπάρκας Κώστας