Ενόψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων απευθύνει ανοιχτή επιστολή προς τα κόμματα του δημοκρατικού πολιτικού τόξου, προσδοκώντας τη δημόσια δέσμευση τους για την αντιμετώπιση ζωτικών θεμάτων για την πόλη των Ιωαννίνων και το Λεκανοπέδιο.
Η επιστολή έχει ως εξής:
«« Τα τελευταία πέντε χρόνια η Αυτοδιοίκηση, συνεπώς και ο Δήμος Ιωαννιτών, έχει υποστεί καίρια πλήγματα. Η οικονομική αφαίμαξη είναι συνεχής, καθώς στη μείωση των τακτικών πόρων (συνολική μείωση πάνω από 60%), προστίθεται η υπερφορολόγηση και τα αιφνιδιαστικά «χαράτσια».
Θεωρούμε ότι η πολιτεία αυτά τα χρόνια έχει μεταθέσει στην Αυτοδιοίκηση – και συνεπώς στο Δήμο Ιωαννιτών – ένα δυσανάλογο βάρος της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα, δίχως να συνυπολογίσει ότι ο Δήμος αποτελεί το τελευταίο μέσο στήριξης των τοπικών κοινωνιών και προπύργιο υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής.
Σε αυτές τις συνθήκες η ανταπόκριση ακόμη και στις στοιχειώδεις ανάγκες και υποχρεώσεις ενός Δήμου, αποτελεί υπόθεση καθημερινού αγώνα.
Ωστόσο υπάρχουν μια σειρά από ζωτικά θέματα για το Δήμο Ιωαννιτών, που αποτελούν χρόνιες εκκρεμότητες, η αντιμετώπιση των οποίων δεν καθορίζεται αποκλειστικά από την οικονομική κρίση (και άρα δεν αποτελεί αυτή «άλλοθι»), αλλά από την επίδειξη πολιτικής βούλησης.
Την ατζέντα πέντε «μεγάλων θεμάτων» θέτει στο τραπέζι ενός ουσιαστικού προεκλογικού διαλόγου η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, θεωρώντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου που μετέχουν στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.
– Χωροταξικός Σχεδιασμός του Λεκανοπεδίου:
Η χωρική οργάνωση του Λεκανοπεδίου, που είναι ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για την ανάπτυξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος, είναι αδιανόητο να παραμένει σε εκκρεμότητα, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης.
Παλινωδίες πολλών ετών, αλλαγές νομοθετικού πλαισίου, ακατανόητη υπηρεσιακή κωλυσιεργία στο υπουργείο περιβάλλοντος, διατηρούν σε εκκρεμότητα τη μείζονα προτεραιότητα για το Λεκανοπέδιο, δηλαδή το Ρυθμιστικό Σχέδιο. Απαιτούνται πλέον σαφείς δεσμεύσεις με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης για την ολοκλήρωση της χωρικής οργάνωσης του Λεκανοπεδίου.
– Λίμνη Παμβώτιδα:
– Σαφές χρονοδιάγραμμα πρέπει να υπάρξει και για το Προεδρικό Διάταγμα Λίμνης Παμβώτιδας που παραμένει επίσης σε εκκρεμότητα, παρ’ ότι σχεδόν μόνιμα τα τελευταία χρόνια πληροφορούμαστε ότι «βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας».
– Πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη πολιτική βούληση για την στήριξη από την πολιτεία του σχεδιασμού που καταρτίζει αφενός η Περιφέρεια Ηπείρου και αφετέρου ο Δήμος Ιωαννιτών, για έργα προστασίας της Λίμνης και ανάδειξης-ανάπτυξης του παραλίμνιου μετώπου. Ένα σύνολο έργων και παρεμβάσεων να χρηματοδοτηθούν από τα αντίστοιχα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Υπουργείων.
– Το μέλλον του «Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων» μετά τις 31-12-2015, όπως προδιαγράφεται από το νόμο 4109 (ΦΕΚ 16/Α/23.01.2013), είναι … το «λουκέτο». Θεωρούμε ότι θα πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα από την επόμενη κυβέρνηση στη συνέχιση της λειτουργίας του, και να στηριχθεί, πολιτικά, οικονομικά, διοικητικά, ώστε να ασκήσει αποτελεσματικά και σε συνεχή βάση το έργο που του έχει ανατεθεί.
– Δημόσιος Χώρος:
Ο Δήμος Ιωαννιτών διεκδικεί σθεναρά, γιατί θεωρεί ότι του ανήκει, κάθε κρίσιμη έκταση, κάθε χώρο ζωτικής σημασίας που εντάσσεται στον σχεδιασμό του Δήμου για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την «πόλη του αύριο», που οφείλουμε να δώσουμε στους πολίτες.
Στο πλαίσιο αυτό είναι επιβεβλημένο να ανοίξει ο δρόμος για να προχωρήσει ο σχεδιασμός μας – που προβλέπεται ούτως ή άλλως από το Ρυθμιστικό – για το Στρατόπεδο Βελισαρίου, όπως και για το Πάρκο Πυρσινέλλα – δημιουργώντας έναν «πνεύμονα» πρασίνου και πολιτισμού, σε μια πόλη που αναπτύσσεται διαρκώς. Ειδικά για το Πάρκο Πυρσινέλλα θεωρούμε αδιανόητο να διεκδικεί το Δημόσιο ένα χώρο που ανήκει στο Δήμο και θα πρέπει άμεσα να αποσυρθεί από τη δικαστική διαμάχη στην οποία ενέπλεξε το Δήμο Ιωαννιτών.
Πρέπει να περιέλθουν στην κυριότητα του Δήμου Ιωαννιτών, εκτάσεις που είναι ταυτισμένες με την έννοια του δημόσιου χώρου και είναι αδιανόητη οποιαδήποτε άλλη χρήση τους, πέραν της κοινωφελούς. Συγκεκριμένα: το Πάρκο Λιθαρίτσια, οι πρώην Στρατιωτικές Φυλακές, τα έξι παραλίμνια οικόπεδα στην περιοχή Αγίου Νικολάου Κοπάνων που είχαν τεθεί στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ, όπως και η εφαπτόμενες με την Πλατεία Χατζή εκτάσεις στους Αμπελόκηπους οι οποίες επίσης τέθηκαν στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ.
Η αντίληψη της Δημοτικής Αρχής είναι όχι η γενική και αόριστη διεκδίκηση από το Δημόσιο, αλλά η διεκδίκηση βάση οργανωμένου σχεδιασμού αξιοποίησης τους προς όφελος των πολιτών. Γι’ αυτό και έχουμε συμπεριλάβει στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών, εκτάσεις που παρ’ ότι ανήκουν στο Δημόσιο (το οποίο και δεν τις αξιοποιεί), εμείς θεωρούμε ότι είναι περιοχές ταυτισμένες με το Δήμο, ένας συνολικός αναπτυξιακός σχεδιασμός από την πλευρά μας δεν είναι δυνατόν να τις εξαιρεί και επιδιώκουμε να επενδύσουμε σε αυτές.
– Αεροδρόμιο Ιωαννίνων:
Ως Δημοτική Αρχή αναλάβαμε μια σειρά από πρωτοβουλίες που αφορούν στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, καθώς θεωρούμε την αναβάθμιση της λειτουργίας του από τα πιο κομβικά ζητήματα για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Προέκυψε με σαφήνεια ότι υπάρχουν τα κατάλληλα και σύγχρονα συστήματα που εξασφαλίζουν πτητική αξιοπιστία στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων.
Είναι αναγκαίο να υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα, για την αναβάθμισης του Αεροδρομίου Ιωαννίνων και τον εξοπλισμό του με τα κατάλληλα όργανα προσέγγισης, ώστε να καταστεί ένα σύγχρονο και με πτητική αξιοπιστία Αεροδρόμιο. Μόνο έτσι μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της περιοχής και κυρίως τη στρατηγική ανάπτυξης του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας, όπου «επενδύει» δυναμικά η Δημοτική Αρχή.
– Σύνδεση Εγνατίας με το ΒΔ τμήμα του Λεκανοπεδίου:
Είναι αναγκαίο να προχωρήσει η σύνδεση του ΒΔ τμήματος του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (πλευρά Περάματος) με την Εγνατία οδό.
Μια μεγάλη περιοχή του Λεκανοπεδίου με πυκνή κατοίκηση και τουριστικές δυνατότητες, στερείται τη γρήγορη πρόσβαση στην Εγνατία, στερείται έναν παράγοντας που θα διαμόρφωνε πιο ευνοϊκές αναπτυξιακές συνθήκες. Παρά τις κατά καιρούς συζητήσεις και υποσχέσεις, το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα.
Απευθύνουμε την παρούσα επιστολή στα πολιτικά κόμματα, επιδιώκοντας ως Δημοτική Αρχή του μεγαλύτερου Δήμου της Ηπείρου, να συνεισφέρουμε σε αυτή τη συγκυρία σε έναν ουσιαστικό προεκλογικό διάλογο, που θα δρομολογήσει από την επομένη των εκλογών αποτελεσματικές λύσεις σε μείζονα ζητήματα της περιοχής μας.
Σε κάθε περίπτωση δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε σθεναρά λύσεις στα μεγάλα θέματα, που πιστεύουμε πως μπορούν να συμβάλουν στο να βελτιώσουν τις πολύ δύσκολες συνθήκες που βιώνει και η τοπική μας κοινωνία.
Είναι αποδεδειγμένα δεδομένη η διάθεση μας για ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ και διακηρυγμένη η θέση μας για το ότι απαιτείται ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ,
ΘΩΜΑΣ Κ. ΜΠΕΓΚΑΣ »»