Γράφει ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος*
Η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και η ενίσχυση των οικονομιών λόγω του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας αποτελούν σήμερα τις κορυφαίες προτεραιότητες.
Ένα όμως από τα μεγαλύτερα προβλήματα παγκοσμίως είναι η πλέον ενεργειακή κρίση και η ανησυχία ότι οι απαιτήσεις του κόσμου για τους περιορισμένους φυσικούς πόρους που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία της βιομηχανικής κοινωνίας μειώνονται καθώς αυξάνεται η ζήτηση.
Οι κυβερνήσεις παγκοσμίως συνεργάζονται για να θέσουν τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως προτεραιότητα και να μειώσουν την ανεύθυνη χρήση των φυσικών προμηθειών μέσω της αυξημένης διατήρησης.
Ποια όμως είναι τα πραγματικά αίτια της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης;
· Πρώτα από όλα οι πόλεμοι μεταξύ χωρών, όπως της Ρωσίας με την Ουκρανία που μπορούν να παρεμποδίσουν την παροχή ενέργειας προς άλλες χώρες.
· Η άσκοπη υπερκατανάλωση η οποία στη συνέχεια, με τη σειρά της, μπορεί να επιβαρύνει τους πόρους νερού και οξυγόνου προκαλώντας ρύπανση.
· Οι φτωχές υποδομές. Η γήρανση των υποδομών του εξοπλισμού παραγωγής ενέργειας είναι ένας ακόμη λόγος για την έλλειψη της. Οι περισσότερες από τις εταιρείες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν απαρχαιωμένο εξοπλισμό που περιορίζει την παραγωγή ενέργειας.
καθώς και άλλοι λόγοι που φέρουν το αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης.
Ποιες είναι οι πραγματικές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης ;
· Πρώτα από όλα περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η καύση ορυκτών καυσίμων απελευθερώνει αέρια του θερμοκηπίου όπως το διοξείδιο του άνθρακα και άλλα. Αυτά τα αέρια δημιουργούν μια κουβέρτα στην επιφάνεια της γης, η οποία εμποδίζει την απελευθέρωση των σύντομων ακτινών του ήλιου τη νύχτα. Έτσι, η ενεργειακή κρίση διευκολύνει να γίνει η γη ένα πιο ζεστό μέρος, προωθώντας την υπερθέρμανση του πλανήτη.
· Αύξηση των τιμών των πόρων καυσίμου. Κάθε μέρα που περνά η ζήτηση για τα ορυκτά καύσιμα αυξάνεται καθημερινά ενώ η διαθέσιμη ποσότητα μειώνεται καθημερινά. Αυτό οδηγεί σε τεράστια αύξηση της τιμής των ορυκτών καυσίμων, με αποτέλεσμα η τιμή να αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Αυτό δημιουργεί μια τεράστια οικονομική αναταραχή σε ολόκληρο τον κόσμο.
· Πολιτικές αναταραχές. Το γεγονός ότι η ενεργειακή κρίση δημιουργεί ορισμένες κοινωνικοοικονομικές διαταραχές, έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλές πολιτικές αναταραχές σε ολόκληρο τον κόσμο και να δεινοπαθεί ο λαός με φορολογικές αυξήσεις, με ακρίβεια στα προϊόντα κτλ.
Ποιες λύσεις όμως μπορούν να δοθούν για να λυθεί το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης ;
· Η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσουμε πλέον το συντομότερο δυνατό τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπως ο άνεμος, ο ήλιος, η βιομάζα, η γεωθερμική ενέργεια είναι ανεξάντλητες και δε βλάπτουν το περιβάλλον. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένουν ακόμη αχρησιμοποίητες στις περισσότερες χώρες.
· Προσομοίωση της Ενέργειας. Το λογισμικό προσομοίωσης ενέργειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εταιρείες για τον επανασχεδιασμό της κτιριακής μονάδας και τη μείωση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας της επιχείρησης. Οι μηχανικοί, οι αρχιτέκτονες και οι σχεδιαστές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το σχέδιο ώστε να κατασκευαστούν ενεργειακά αποδοτικά κτίρια και να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα.
· Η κοινή στάση για την κλιματική αλλαγή. Τόσο οι ανεπτυγμένες όσο και οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να υιοθετήσουν κοινή στάση για την κλιματική αλλαγή. Θα πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο ενέργειας αυτό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα προχωρά με γοργά βήματα τις κινήσεις για την αναπροσαρμογή του ενεργειακού σχεδιασμού στα νέα δεδομένα. Προς αυτή την κατεύθυνση τρέχει τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, οι οποίες αποτελούν τον στρατηγικό στόχο που θα ανοίξει τον δρόμο για την απεξάρτηση, αλλά και τις διαδικασίες διασύνδεσης με γειτονικές χώρες.
Είναι επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε όλοι από κοινού σε αυτό το συλλογικό εγχείρημα για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος.
* O Σπύρος Κωνσταντόπουλος είναι Πολιτικός Μηχανικός Τομεάρχης Υποδομών & Περιβάλλοντος ΔΕΕΠ Ιωαννίνων