Το νέο κύμα της πανδημίας «φουσκώνει» σε όλη την Ευρώπη και σφυροκοπά όλο και πιο έντονα τις περιφέρειες όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή. Στη χώρα μας και ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, τα νοσοκομεία αγγίζουν τα όριά τους και βρίθουν από ανεμβολίαστους ασθενείς.
Ενδεικτική της επιδείνωσης της εικόνας της πανδημίας είναι η ραγδαία αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών. Πριν από 40 ημέρες ήταν διασωληνωμένοι 322 ασθενείς. Το Σάββατο ο αριθμός εκτοξεύτηκε στους 459. Μια αύξηση που αγγίζει το 43% σε μόλις σαράντα ημέρες. Για δύσκολα διλήμματα που έρχονται προειδοποίησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Ο κορονοϊός επελαύνει σε όλη τη χώρα με χιλιάδες κρούσματα, κατακόρυφη αύξηση των διασωληνωμένων και δεκάδες θανάτους καθημερινά.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο 6.393 νέα κρούσματα κορονοϊού και 43 θανάτους, ενώ 459 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η πανδημία αφήνει σκληρό αποτύπωμα, με την πληρότητα στα νοσοκομεία της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας να αγγίζει το 100% στις κλίνες ΜΕΘ, ενώ οι απλές κλίνες γεμίζουν ασφυκτικά.
«Υπάρχει μεγάλη πίεση, είμαστε σε οριακή κατάσταση. Θα πρέπει να περάσουμε σε αναδιάταξη κλινικών» τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Απόστολος Κόμνος.
Έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και για εμβολιασμό κατά της Covid-19 απηύθυνε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, για να μην βρεθούν αντιμέτωποι οι γιατροί με δραματικά διλήμματα.
«Έχουμε 1.300 κρεβάτια, τα μισά περίπου είναι για κορονοϊό. Αν έχουμε περισσότερα κρούσματα, θα πρέπει να αρχίσουμε να διαλέγουμε αν θα πρέπει να βάλουμε ασθενείς με εγκεφαλικό ή τροχαίο ή ασθενείς με κορονοϊό» σημείωσε η κα. Γκάγκα, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Σαρωτικοί έλεγχοι για παραβάσεις των νέων μέτρων
Στο κέντρο της Αθήνας, με τα πιστοποιητικά ανα χείρας, οι καταναλωτές γέμισαν την Ερμού.
Οι έλεγχοι στην είσοδο των καταστημάτων ήταν συνεχείς και οι ουρές που σχηματίστηκαν μεγάλες. Ωστόσο, οι περισσότεροι δέχθηκαν τα νέα μέτρα αδιαμαρτύρητα.
Η είσοδος για τους ανεμβολίαστους σε εμπορικά καταστήματα, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, κομμωτήρια, εξωτερικούς χώρους εστίασης γίνεται πλέον μόνο με αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Εξαιρούνται τα φαρμακεία, οι χώροι λατρείας και τα καταστήματα τροφίμων.
Το Σάββατο, πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων, οι έλεγχοι ήταν σαρωτικοί, στους πελάτες αλλά και στο προσωπικό των καταστημάτων.
Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα αντί για ένα που ίσχυε μέχρι τώρα.
«Δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να προχωρήσουμε στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων» δήλωσε στο MEGA o υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
πηγή; ertnews.gr