Βρισκόμαστε στην έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί έως το Μάρτιο, για όλες τις ηλικίες και όχι μόνο για τα παιδιά.
Φέτος, μάλιστα, βλέπουμε να αποκαθίσταται η επιδημιολογία που είχαμε και προ covid εποχής, να επανέρχεται η κανονικότητα.
Δηλαδή ενώ τα πρώτα χρόνια μετά την οξεία φάση της πανδημίας, το 2022 και το 2023, οι αναπνευστικές λοιμώξεις ξεκινούσαν πολύ νωρίς, ήδη από τον Σεπτέμβριο, φέτος ξεκίνησαν όταν κρύωσε ο καιρός, μετά τα μέσα Νοεμβρίου, όπως άλλωστε είναι η συνήθης επιδημιολογία.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις ανήκουν στον καθηγητή Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ Αθανάσιο Μίχο, ο οποίος σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM, ανάμεσα σε άλλα, επισημαίνει, ότι και φέτος η γρίπη και ο κορωνοϊός είναι ανταγωνιστικοί.
«Όταν αυξάνεται η γρίπη μειώνεται ο covid και αντιστρόφως. Βέβαια τώρα πια δεν βλέπουμε πολλές νοσηλείες από covid στα παιδιά στο νοσοκομείο, όμως μπαίνουν αρκετά παιδιά με γρίπη».
Πότε πάει το παιδί νοσοκομείο
Όπως τονίζει ο κ. Μίχος στο νοσοκομείο θα πρέπει να πάνε μόνο αν ο πυρετός παραταθεί πέραν των τριών ημερών, ή βλέπουν το παιδί τους επηρεασμένο. Δηλαδή να μην τρώει, να θέλει συνέχεια να κοιμάται, να κάνει πυρετό με εξάνθημα, που πάντα ανησυχεί τους ειδικούς, γιατί δεν ξέρουνε το αίτιο του, όπως εξηγεί.
Μικρό το ποσοστό των εμβολιασμένων για γρίπη στο γενικό πληθυσμό
Ως εκ τούτου, τονίζει ο κ. Μίχος, είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον παιδίατρο σε κάθε περίπτωση. «Θα πρέπει το παιδί να εξεταστεί από τον παιδίατρο και αν η οικογένεια δεν έχει παιδίατρο να αποταθεί σε κάποιο Κέντρο Υγείας». Ποια λοίμωξη έχει την πρωτοκαθεδρία στα παιδιά, είναι το επόμενο ερώτημα που τίθεται στον υπεύθυνο για τη λειτουργία του Εργαστηρίου Λοιμώξεων και Χημειοθεραπείας στο Χωρέμειο Ερευνητικό Εργαστήριο. «Βλέπουμε πολλούς ιούς που αυτή τη στιγμή πρωταγωνιστούν, όπως rsv, γρίπη κλπ. Δυστυχώς, δεν έχουμε μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό για γρίπη και έτσι έχουμε πολλά περιστατικά και σε παιδιά και σε ενήλικες».
Η γρίπη Α δεν προφυλάσσει από τη γρίπη Β
Πού οφείλονται οι περισσότερες νοσηλείες στα παιδιά, ερωτάται στη συνέχεια ο καθηγητής: «Όταν έχουμε ιογενείς λοιμώξεις δεν ταυτοποιούμε πάντα το αίτιο. Αλλά υπάρχει μεγάλη ποικιλία ιών όπως ρινοιοί, αδενοιοί, εντεροιοί κλπ. Φέτος, κυριαρχεί η γρίπη Α. Συνήθως η γρίπη Β έρχεται μετά τον Φεβρουάριο. Είναι στην ουρά θα λέγαμε τον αναπνευστικών λοιμώξεων. Δεν σημαίνει ότι αν κάποιος περάσει γρίπη Α δεν μπορεί να περάσει και γρίπη Β. Το ένα δεν προφυλάσσει από το άλλο. Όσοι έκαναν εμβόλιο (το οποίο καλύπτει και τις δύο) προστατεύονται μερικά. Κι αυτό γιατί δυστυχώς, φέτος, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν είναι πάρα πολύ μεγάλη. Είναι γύρω στο 40-50%. Η αλήθεια όμως, είναι ότι κανένα εμβολιασμένο παιδί δεν μπαίνει στο νοσοκομείο με γρίπη κι αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό».
πηγή: ertnews.gr