Θωμάς Μπέγκας: «Αναρωτιέμαι αν η κυβέρνηση έχει επαφή με την πραγματικότητα που επικρατεί στην κοινωνία και την αυτοδιοίκηση»
«Δεν ξέρω πως παίρνουν τις αποφάσεις στην κυβέρνηση. Αναρωτιέμαι όμως αν υπάρχει επαφή με την πραγματικότητα που επικρατεί σήμερα στην κοινωνία της ανεργίας και στην αυτοδιοίκηση με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού αιχμής», δήλωσε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, εκφράζοντας την έντονη αντίδραση της Δημοτικής Αρχής για την απουσία των Ιωαννίνων από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας. Το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στην ερχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ως γνωστόν, μετά τις επίσημες ανακοινώσεις της Αναπληρώτριας Υπουργού εργασίας, Ρ. Αντωνοπούλου, ο Δήμος Ιωαννιτών απουσιάζει και από την πρώτη ομάδα των 17 Δήμων πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος και από τη δεύτερη ομάδα των 34 Δήμων της δεύτερης φάσης του προγράμματος.
Τι σημαίνει αυτό; Όπως είπε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων:
Σημαίνει πρωτίστως ότι εκατοντάδες συμπολίτες μας που πέρυσι βρήκαν δουλειά με το πρόγραμμα της Κοινωφελούς εργασίας στο Δήμο, φέτος δεν θα έχουν αυτή τη δυνατότητα.
Σε περίπου 360 συμπολίτες μας έδωσε το 2015 δουλειά ο Δήμος Ιωαννιτών μέσα από αυτό πρόγραμμα.
Έχουμε εκφράσει πολλές φορές τη διαφωνία μας για τη μικρή διάρκεια του προγράμματος και για τις χαμηλές αμοιβές.
Έχουμε χαρακτηρίσει το πρόγραμμα «ασπιρίνη» για μια κοινωνία που αργοπεθαίνει από την ανεργία.
Όμως για τους συνανθρώπους μας που βιώνουν το δράμα της ανεργίας, έστω και αυτό το στοιχειώδες εισόδημα των πέντε μηνών, πολύ απλά, είναι ζήτημα επιβίωσης.
Από τα στοιχεία που πήρα ανεπίσημα από τον ΟΑΕΔ, σήμερα που μιλάμε ο αριθμός των ανέργων στο νομό Ιωαννίνων που είναι καταγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ, είναι 17.500 άτομα.
Καταλαβαίνεται ότι ο πραγματικός αριθμός των ανέργων είναι ακόμα μεγαλύτερος, γιατί δεν καταγράφονται όλοι στον ΟΑΕΔ.
Η δεύτερη συνέπεια των αποφάσεων του υπουργείου Εργασίας για την κοινωφελή εργασία, είναι ότι ο Δήμος Ιωαννιτών που προσπαθούσε να καλύψει τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα από το πρόγραμμα, φέτος δεν θα έχει αυτή τη δυνατότητα και αυτό θα το υποστούν οι πολίτες, γιατί σε αυτούς επιστρέφουν οι συνέπειες της αδυναμίας του Δήμου να είναι όσο αποτελεσματικός θα θέλαμε σε ζητήματα καθημερινότητας.
«Ο μεγαλύτερος Δήμος της Ηπείρου δεν μπορεί να μένει εκτός προγράμματος. Ολόκληρος ο νομός Ιωαννίνων μένει εκτός προγράμματος και παράλληλα σηκώνει και το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.
Διευκρίνισε πως ο Δήμος Ιωαννιτών δεν αντιδικεί με κανέναν άλλο Δήμο και κυρίως με Δήμους της Ηπείρου.
Όπως υπογράμμισε:
«Εμείς δεν αντιδικούμε με κανέναν Δήμο και κυρίως της Ηπείρου. Δε λέμε γιατί είναι η Άρτα και όχι τα Γιάννενα.
Λέμε όμως πως ακόμη και στο στάδιο της πιλοτικής εφαρμογής θα μπορούσε να γίνει καλύτερη διαχείριση του αριθμού των ωφελούμενων από το πρόγραμμα ώστε να έχουμε μεγαλύτερη διασπορά σε Δήμους.
Στα Γιάννενα με 112.000 πληθυσμό πέρυσι δόθηκαν περίπου 360 άτομα από το πρόγραμμα. Όσοι δίνονται φέτος στην Άρτα με 43.000 πληθυσμό (334 ωφελούμενοι), στο Δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης με 52.000 πληθυσμό δίνονται 818 ωφελούμενοι. Θα μπορούσε να γίνει μεγαλύτερη διασπορά σε Δήμους.
Λέμε κυρίως πως αφού επέλεξαν πιλοτική εφαρμογή σε 17 Δήμους, θα έπρεπε να ξεκινήσει νωρίτερα το στάδιο αυτό και να επεκταθεί άμεσα σε όλους τους υπόλοιπους Δήμους κι όχι να πάμε σε μια δεύτερη ομάδα 34 Δήμων, πάλι πιλοτικής εφαρμογής.
Αυτό άλλωστε μας έλεγαν πριν από ένα μήνα περίπου, όταν υπήρξαν οι πρώτες πληροφορίες για τους 17 πιλοτικούς Δήμους και επικοινωνούσαμε με τα κυβερνητικά στελέχη διαμαρτυρόμενοι γιατί απουσιάζει ο Δήμος Ιωαννιτών».
«Ας έρθει η κυβέρνηση να πάρει τα κλειδιά του Δημαρχείου»
Το ότι ο Δήμος Ιωαννιτών δεν θα υλοποιήσει το 2016 πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, πλήττει την κοινωνία με τους χιλιάδες ανέργους, πλήττει όμως και το Δήμο Ιωαννιτών, πού μετά από έξι χρόνια μνημονίου, με απουσία προσλήψεων και συνεχιζόμενων συνταξιοδοτήσεων έχει «απογυμνωθεί» εντελώς από προσωπικό σε υπηρεσίες αιχμής, οι οποίες έχουν να κάνουν άμεσα με την καθημερινότητα του πολίτη.
«Στο Δήμο Ιωαννιτών έχουμε φτάσει σήμερα σε μία δραματικά οριακή κατάσταση», είπε ο κ. Μπέγκας δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία.
Όπως είπε: «Σε ένα Δήμο που εξυπηρετεί περισσότερους από 112.000 κατοίκους, με μεγάλη έκταση, πολλά δημοτικά διαμερίσματα και τεράστιες ανάγκες, ξέρετε ποιο είναι το εξειδικευμένο εργατοτεχνικό προσωπικό;
Χειριστής γερανοφόρου οχήματος για αλλαγή λαμπτήρων φωτισμού : μηδέν προσωπικό. Συνταξιοδοτήθηκε ο χειριστής και προσπαθούμε με διάφορους τρόπους και δανεικό χειριστή να κινήσουμε το γερανό κάποιες μέρες για να αλλάξουμε καμένες λάμπες και να διορθώσουμε βλάβες.
Ειδικότητα μαρμαράς: μηδέν προσωπικό
Ειδικότητα πλακάς: μηδέν προσωπικό
Ειδικότητα στεγάς: μηδέν προσωπικό
Ξυλουργός: ένας
Σιδεράς: ένας
Οδηγός φορτηγού: ένας
Τεχνίτης για κυκλοφοριακά θέματα (πινακίδες, διαγραμμίσεις και άλλα: ένας
Ελαιοχρωματιστής: ένας
Ηλεκτρολόγοι: δύο
Υδραυλικοί: δύο
Χειριστές μηχανήματος Jcb: δύο
Εργατοτεχνίτες οδοποιίας: δύο
Με αυτό το προσωπικό πρέπει να βουλώσουμε λακούβες, να συντηρήσουμε πεζοδρόμια, να διορθώσουμε βλάβες, να συντηρήσουμε παγκάκια, περιφράξεις να κάνουμε διάφορα μερεμέτια, να ξηλώσουμε περίπτερα, πινακίδες να κάνουμε διαγραμμίσεις και πολλά άλλα.
Όχι μόνο σε όλη την έκταση του Δήμου Ιωαννιτών, αλλά και στα 350 κτίρια – σχολεία – υπηρεσίες κ.λ.π. που είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου Ιωαννιτών.
Καταλαβαίνετε ότι είναι αδύνατον να μπορέσει να ανταποκριθεί ο Δήμος.
Σήμερα ο Δήμος Ιωαννιτών υλοποιεί με τις Κοινωνικές του δομές και τον ΟΚΠΑΠΑ το μεγαλύτερο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας και άλλα κοινωνικά προγράμματα, για λογαριασμό όλου του Νομού Ιωαννίνων και παράλληλα έχει τον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων.
Αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα. Αλήθεια αυτά λήφθηκαν υπόψη από την κυβέρνηση κατά την κρίση;
Κάθε χρόνο οι δομές του ΟΚΠΑΠΑ και τα κοινωνικά προγράμματα που υλοποιούμε, βασίζονταν στην ενίσχυση των εργαζομένων της Κοινωφελούς Εργασίας.
Φέτος ειλικρινά δεν ξέρω πως μπορούμε να συνεχίσουμε, χωρίς αυτό το προσωπικό.
Στην Πολεοδομία του Δήμου Ιωαννιτών (η οποία εξυπηρετεί ολόκληρο το νομό Ιωαννίνων και αντιμετωπίζαμε ούτως ή άλλως ελλείψεις προσωπικού) μόλις μας έφυγαν δύο υπάλληλοι με βάση ένα νόμο που τους έδινε τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση μετάταξης και να μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες, χωρίς να ερωτηθεί ο Δήμος από τον οποίο φεύγουν.
Προσπαθούμε να κρατήσουμε με «νύχια και με δόντια» άλλους έξι εργαζόμενους που είναι στην ίδια κατηγορία. Δεν ξέρω πως θα λειτουργήσει η Πολεοδομία αν μας φύγουν και αυτοί».
Ο Δήμαρχος κατέληξε λέγοντας πως «αν δεν αντιλαμβάνονται στην κυβέρνηση τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Δήμοι γενικά και ο Δήμος Ιωαννιτών ειδικά, τότε δε μας μένει τίποτε άλλο παρά να τους δώσουμε τα κλειδιά του Δημαρχείου και να τους πούμε «ελάτε εσείς να λειτουργήσετε με αυτά τα δεδομένα και να προσφέρεται στοιχειώδεις έστω υπηρεσίες στους πολίτες».
Ερωτηθείς σχετικά με το εάν πιστεύει ότι λειτούργησαν πολιτικά ή άλλα κριτήρια στην επιλογή των Δήμων όπου θα εφαρμοστεί πιλοτικά η κοινωφελής εργασία, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων απάντησε πως «δεν μπαίνω σε παραπολιτική και παραφιλολογία. Για μας υπάρχει έλλειμμα σοβαρότητας από την κυβέρνηση σε αυτό το θέμα».