Έπειτα από αρκετές καθυστερήσεις, εκτοξεύονται σήμερα οι δύο ελληνικής κατασκευής μικροδορυφόροι, οι UPSat και DUTHSat. Οι μικροδορυφόροι θα εκτοξευθούν στο Διάστημα σήμερα το απόγευμα στις 18:11 ώρα Ελλάδος από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ (Cape Canaveral) στη Φλόριντα των Η.Π.Α. Οι μικροδορυφόροι θα μεταφερθούν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μαζί με άλλο επιστημονικό υλικό, με πύραυλο τύπου “Atlas V”.
Οι ελληνικοί μικροδορυφόροι
Οι δύο ελληνικοί μικροδορυφόροι είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται σε δύο ελληνικές πολυτεχνικές σχολές: Του Πολυτεχνείου Πατρών και του Πολυτεχνείου Θράκης.
Ο μικροδορυφόρος UPSat, (ανοικτού και ελεύθερου λογισμικού μάλιστα), κατασκευάστηκε από ερευνητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών (Τμήματα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών) και του ιδρύματος Libre Space Foundation, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος QB50.
Ο άλλος ελληνικός μικροδορυφόρος ο DUTHSat, κατασκευάστηκε στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών) από ομάδα ερευνητών.
Ο πύραυλος Άτλας V
Ο πύραυλος Άτλας V κατασκευάζεται από την κοινοπραξία των αμερικανικών εταιρειών Lockheed Martin – Boeing. Είναι πύραυλος 2 σταδίων: Το πρώτο στάδιο χρησιμοποιεί ρωσικό πυραυλικό κινητήρα κηροζίνης – οξυγόνου, ενώ το δεύτερο στάδιο χρησιμοποιεί αμερικανικό πυραυλικό κινητήρα υδρογόνου – οξυγόνου. Έχει μήκος 58,3 μέτρα και βάρος 334,5 τόνους με ωφέλιμο φορτίο από 9 ως 18 τόνους, αναλόγως αποστολής. Είναι σε χρήση από το 2002.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκτόξευση στο επίσημο κανάλι της NASA, στη διεύθυνση: www.youtube.com/nasatelevision. Η μετάδοση αρχίζει στις 17:00, ώρα Ελλάδος.