Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Δεκέμβρη η εκδήλωση της ΤΕ Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας του ΚΚΕ αφιερωμένη στα 97 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος, με τίτλο: Η στρατηγική του ΚΚΕ στην πορεία εμφάνισης της εργατικής τάξης και ανάπτυξης της ταξικής πάλης.
Την εκδήλωση άνοιξε ο σφ. Τόκας Τάσος και ακολούθησε η ομιλία του Δ. Αρβαντιάκη μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στην ομιλία του ο σφ. Αρβανιτάκης ανέλυσε πλευρές από την πείρα που έχει αποκτήσει το κόμμα στα δεκάδες χρόνια της πολύτιμης συμβολής του στην πάλη για το σοσιαλισμό.. Εστίασε στην ευθύνη και τη σημασία που έχει και σήμερα να υπάρχει έστω και ένα κομματικό μέλος, μέλος τη ΚΝΕ στους χώρους δουλειάς και στην ευθύνη να συνεχίσουμε να δημιουργούμε ως κόμμα ακατάλυτους δεσμούς με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
Ανέδειξε πλευρές από την πείρα του κόμματος που αφορούν τη στρατηγική του ΚΚΕ και κάθε ΚΚ, όπως την αρνητική πείρα από την μετάλλαξη αρκετών ΚΚ μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και την αντεπανάσταση, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχει ελπίδα, αφού γίνονται προσπάθειες και σήμερα να αποκτήσουν κόμματα στέρια κομμουνιστική ιδεολογία και δράση.
Αναφέρθηκε στα συμπεράσματα από την μελέτη του κόμματος σε ότι αφορά την σοσιαλιστική οικοδόμηση που γνωρίσαμε και τις αιτίες των ανατροπών, την ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα στην ιδεολογική δουλειά και την δημιουργική μελέτη και αφομοίωση των κλασικών.
Ανέλυσε πλευρές από τις θεμελιακές θέσεις την στρατηγική του ΚΚΕ όπως: ότι η εποχή μας είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, ανεξάρτητα από το συσχετισμό δύναμης. Ότι στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν οι υλικές προϋποθέσεις για το σοσιαλισμό. Ότι το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και το ΚΚΕ στην πορεία της ανάπτυξης της στρατηγικής τους δεν αξιοποίησε την πείρα της Οκτωβριανής επανάστασης αλλά αυτή του 1904, με αποτέλεσμα να επικρατήσει η στρατηγική των σταδίων. Αναφέρθηκε στην στάση που πρέπει να έχουν η εργατική τάξη και οι κομμουνιστές στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όπως και για το ζήτημα των αιτημάτων «κρίκων» που συχνά βάζουν οι οπορτουνιστές στο κίνημα (π.χ. πάλη ενάντια μνημόνια, την Ε.Ε.) αποκομμένα από το ζήτημα της εξουσίας και την επανάστασης.
Ο σφ. Αρβανιτάκης έκλεισε με τα καθήκοντα του κόμματος σε ότι αφορά την ενίσχυση της πάλης της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών και ΕΒΕ, την ισχυροποίηση της Λαϊκής Συμμαχίας, το καθήκον συνολικά του κόμματος να πρωτοστατήσει στο δρόμο της ανατροπής της εκμετάλλευσης και του καπιταλισμού
Μετά την ομιλία ακλουθούσε μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα που προετοίμασε και επιμελήθηκε ομάδας συντρόφων του κόμματος και της ΚΝΕ, αφιερωμένο στην εμφάνιση της εργατικής τάξης στα Γιάννενα από το 1915 ως 1946. Στο αφιέρωμα παρουσιάστηκαν ορισμένα στιγμιότυπα από το υλικό που έχει συλλεχθεί και κάποιο φωτογραφικό υλικό με από την οικονομική δραστηριότητα στο νόμο από τις αρχές του 20 αιώνα. Την ίδρυση εργατικών σωματείων, την πάλη των εργατών όπως οι τσαγκάρηδες, καπνεργάτες, βυρσοδεψεργάτες, οικοδόμοι σε απεργίες, εργατικές πρωτομαγιές κ.α. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη μετανάστευση των φημισμένων κτιστάδων πέτρας από τα Μαστοροχώρια Ιωαννίνων, στην ίδρυση του πρώτου διδασκαλικού συλλόγου στα Ιωάννινα κάτω από την επίδραση του ΣΕΚΕ, την πάλη των αγροτών. Παρουσιάστηκαν ορισμένα στοιχεία από τη συμβολή και πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών της περιοχής σε όλη αυτή την περίοδο. Την αφήγηση συνόδευσαν ηπειρώτικα τραγούδια για τη μετανάστευση, την εργατιά και ρεμπέτικο- λαϊκό τραγούδι με αντίστοιχο περιεχόμενο από μουσικούς που συνέβαλαν καθοριστικά στην καλλιτεχνική παρουσίαση αυτών των πρωτοπόρων βημάτων που έκανε η εργατική τάξη στα Γιάννενα.
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε κάλεσμα σε όλους και όσες έχουν σχετικό αρχειακό και φωτογραφικό υλικό να συμβάλουν στην προσπάθεια να συνεχιστεί η μελέτη που έχει ξεκινήσει η κομματική οργάνωση. Να δημιουργηθεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο αφιερωμένο στην εργατική τάξη και το λαό της περιοχής, στο πλαίσιο των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ.