Δύο χρόνια από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία συμπληρώνονται σήμερα Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024.
Η εισβολή ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, όταν ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν ανακοίνωσε “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” για την αποστρατικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, λέγοντας ότι ανταποκρίθηκε σε αίτημα για υπεράσπισή πολιτών που κατοικούν στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά της Ουκρανίας.
Λίγα λεπτά αργότερα, πύραυλοι και βομβαρδισμοί χτύπησαν τη πρωτεύουσα του Κιέβου. Την ίδια ημέρα η εισβολή ξεκίνησε σε πολλαπλά μέτωπα.
Η εισβολή καταδικάστηκε διεθνώς από χώρες της Δύσης. Τα Ηνωμένα Έθνη ενέκριναν διακήρυξη που καταδίκασε την εισβολή και ζητούσε από τη Ρωσία να αποχωρήσει από την Ουκρανία.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έδωσε εντολή στη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές επεμβάσεις, ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης απέβαλλε τη Ρωσία.
Πολλές χώρες του Δυτικού κόσμου ανακοίνωσαν οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες επηρέασαν σημαντικά τόσο της Ρωσία αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Πολλές χώρες της Ευρώπης, καθώς και οι ΗΠΑ, ανακοίνωσαν ανθρωπιστική και στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.
Το πρώτο διάστημα του πολέμου
Η εισβολή προχώρησε με σταθερά εδαφικά κέρδη για τη Ρωσία έως τις αρχές Απριλίου 2022, όταν και αποχώρησε από το Κίεβο και τη βορειοανατολική Ουκρανία γενικότερα. Η γραμμή του μετώπου προχώρησε σταδιακά ως τον Σεπτέμβριο του 2022 υπέρ της Ρωσίας, όταν μια ουκρανική αντεπίθεση οδήγησε στην αποχώρηση των Ρώσων και την ανακατάληψη αρκετών εδαφών στην ανατολική και νότια Ουκρανία.
Η εισβολή οδήγησε στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην ήπειρο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με 6,7 εκ. Ουκρανούς πολίτες να εγκαταλείπουν τη χώρα και σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού της Ουκρανίας να εκτοπίζεται. Η εισβολή προκάλεσε επίσης παγκόσμια επισιτιστική κρίση και ελλείψεις σε τρόφιμα και βασικά αγαθά.
Η σημερινή κατάσταση, δύο χρόνια μετά την εισβολή
Μια σειρά από ουκρανικές αντεπιθέσεις δεν έφεραν τα επιθυμητά για την ουκρανία αποτελέσματα, με την κατάσταση στη γραμμή του μετώπου να παγιώνεται επί μεγάλο διάστημα και τις δύο χώρες να μετρούν σημαντικές απώλειες αλλά ελάχιστα εδαφικά κέρδη.
Το τελευταίο διάστημα (αρχές 2024) η κόπωση της Ουκρανίας όσο και οι ελλείψεις αμυντικού υλικού είναι εμφανείς, με αποτέλεσμα μικρά εδαφικά κέρδη για τη Ρωσία, η οποία έχει αλλάξει πολλές φορές τακτικές μάχης κατά τη διάρκεια των δύο ετών του πολέμου.
Από τις επιθέσεις με μεγάλες φάλαγγες τεθωρακισμένων στις αρχές του πολέμου, κατά τα παλαιά σοβιετικά στρατιωτικά δόγματα, οι οποίες κατάληξαν σε τεράστιες απώλειες για τη ρωσική πλευρά, σταδιακά οι ρώσοι στρατηγοί μετατοπίστηκαν προς τη χρήση μη επανδρωμένων αεροχημάτων, περιφερόμενων πυρομαχικών και πυραύλων, με αποτέλεσμα.
Οι Ουρανοί κατέγραψαν επίσης σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες όπως τη βύθιση ρωσικών πλοίων όπως τη ναυαρχίδα “Μόσχα” (καταδρομικό Moskva – 12.500 τόνων), αλλά διάφορα πλήγματα στην Κριμαία και αλλού.
Απώλειες
Οι δύο πλευρές μετρούν μεγάλες απώλειες. Ακριβείς πληροφορίες δεν υπάρχουν ενώ η κάθε πλευρά προσπαθεί να υποστηρίξει ότι η άλλη έχει μεγάλες απώλειες.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, η Ουκρανία έχει περίπου 190.000 νεκρούς και τραυματίες ενώ η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι ουκρανικές απώλεις είναι 383.000.
Αντίστοιχα, για τη Ρωσία το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εκτιμά ότι έχει περίπου 300.000 απώλειες, ενώ η Ουκρανική πλευρά υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι έχουν χάσει 373.000 άτομα σε νεκρούς και τραυματίες από τις ένοπλες δυνάμεις και τους μισθοφόρους τους.
Στους αριθμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι απώλειες σε μη στρατιωτικό προσωπικό.