Ευρεία συζήτηση για τη λειτουργία του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων στο χώρο του πρώην στρατοπέδου “Πετροπουλάκη” έγινε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ζηρού, η οποία είχε ως μοναδικό θέμα την: “Ενημέρωση – συζήτηση για την λειτουργία του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων, στο χώρο του πρώην Στρατοπέδου Φιλιππιάδας «ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΑΚΗ».
Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής, θέτοντας το πλαίσιο της συζήτησης, αφού επανέλαβε τη θέση της δημοτικής αρχής να συζητάει ανοικτά όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και έκανε έναν σύντομο απολογισμό των ενεργειών του Δήμου από την πρώτη μέρα που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η λειτουργία της συγκεκριμένης δομής μέχρι σήμερα, υπογράμμισε τα εξής σημεία:
α. Ως δημοτική αρχή είμαστε αντίθετοι στο να πάρουν μόνιμη μορφή τα Κέντρα Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων.
β. Επιδίωξή μας είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η μετεγκατάσταση των προσφύγων σε ξενοδοχεία και οικίες.
γ. Δεν έχουμε δικαίωμα ν’ αρνηθούμε την εκπαίδευση κανενός παιδιού, που διαμένει στη χώρα μας.
Στάθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο που ο Δήμος αλλά και ο κόσμος της Φιλιππιάδας και της ευρύτερης περιοχής, ‘αγκάλιασαν’ τους πρόσφυγες, πράττοντας με το παραπάνω το ανθρωπιστικό τους καθήκον, σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής ύφεσης. Ανέφερε επίσης ότι το ζήτημα της λειτουργίας του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων αλλά κυρίως η παραπληροφόρηση που αναπτύχθηκε γύρω από την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, δίχασε τον κόσμο.
Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πρέβεζας κ. Μπάρκας, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, επιβεβαίωσε ότι ο σχεδιασμός για το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων ήταν η 8άμηνη διάρκεια, τόνισε ωστόσο ότι αυτός δεν κατέστη δυνατόν να τηρηθεί από τη στιγμή που δεν τηρήθηκαν απόλυτα οι συμφωνίες Ε.Ε. – Τουρκίας, αλλά και αυτές με Κράτη μέλη της Ε.Ε. που θα υποδέχονταν πρόσφυγες.
Σημείωσε ότι ο αριθμός των προσφύγων στη δομή βαίνει διαρκώς μειούμενος και από 600 που ήταν αρχικά έχουν παραμείνει 233. Ενημέρωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει προγραμματίσει κάτι σε χρόνο άμεσο για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, για τα οποία έχουν προβλεφθεί προσλήψεις νέων καθηγητών και τα μαθήματα θα γίνονται απογευματινές ώρες. Για την ασφάλεια υγιεινής ανέφερε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ με την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, την 6η ΥΠΕ, τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και τα ιατρεία που λειτουργούν στη δομή, εγγυώνται ότι γίνονται όλοι οι απαραίτητοι εμβολιασμοί και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.
Ο πολιτικός διοικητής του Κέντρου κ. Κλάπας, αφού ευχαρίστησε τον κόσμο της Φιλιππιάδας και τον Δήμο για την στήριξη στους πρόσφυγες και στο δύσκολο έργο της διαχείρισης της δομής, ενημέρωσε για τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου, για τα προγράμματα που αναπτύσσονται αλλά και το έργο που συντελείται. Ειδική αναφορά έκανε στη διαδικασία έκδοσης ειδικού δελτίου ασύλου που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τον αριθμό των προσφύγων στο Κέντρο, μέχρι τον μηδενισμό του.
Για την τοποθέτηση κοντέινερς στον χώρο του καταυλισμού, ανέφερε ότι αυτά τοποθετούνται προσωρινά, για όσους πρόσφυγες παραμένουν στη δομή, ώστε να μην διαμένουν σε σκηνές κατά τους χειμερινούς μήνες και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για μόνιμες εγκαταστάσεις.
Ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Πρέβεζας κ. Γιαννάκης, καυτηρίασε το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το χρονοδιάγραμμα 8μηνης λειτουργίας του Κέντρου. Ερωτηθείς για την απάντηση που έλαβε από τον αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα σε σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή, είπε ότι αυτή ήταν αόριστη και δεν έδινε καμία ουσιαστική απάντηση.
Στα θέματα εκπαίδευσης αναφέρθηκε η Περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Ηπείρου κα Φωτεινού, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων, θα ξεκινήσει όταν ομαλοποιηθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Υπογράμμισε ότι από όλους τους μαθητές ζητείται και ελέγχεται το ατομικό δελτίο Υγείας και ότι στα παιδιά των προσφύγων θα διδάσκονται τις απογευματινές ώρες τα μαθήματα των αγγλικών, των ελληνικών και της πληροφορικής.
Για θέματα εκπαίδευσης τοποθετήθηκαν επίσης ο διευθυντής Β’ βάθμιας εκπαίδευσης Πρέβεζας κ. Καμπουράκης, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πρέβεζας κ. Λελοβίτης κ.ά.
Τοποθετήσεις και ερωτήσεις έκαναν επίσης οι επικεφαλής όλων των Δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι κομμάτων, συλλόγων και φορέων, διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικοί, καθώς και πολλοί συνδημότες.