Ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα προϋπολογισμού έργων 8.100.000 ευρώ, έχει πλέον τη δυνατότητα να υλοποιήσει ο Δήμος Ιωαννιτών. Σε συνέντευξη τύπου ο Αντιδήμαρχος Υποδομών και Ενέργειας, Γιάννης Λιόντος, αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα και στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του καθένα από αυτά.
Το επενδυτικό πρόγραμμα αφορά νέα έργα του Δήμου Ιωαννιτών, αφορά καθαρά δικούς του πόρους (όχι έργα του ΕΣΠΑ ή αυτά που προγραμματίζονται στο ΣΕΣ) και είναι σχεδόν διπλάσιο από το Τεχνικό Πρόγραμμα που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο στα τέλη του 2014.
Πως προέκυψε αυτό;
Το επενδυτικό πρόγραμμα του Δήμου ενισχύεται μέσα από δύο χρηματοδοτικές πηγές:
– αφενός μέσα από το λειτουργικό πλεόνασμα με το οποίο έκλεισε ο προϋπολογισμός του προηγούμενου έτους, ως αποτέλεσμα μιας μεθοδικής δουλειάς για το νοικοκύρεμα του Δήμου.
– αφετέρου από τις επιπλέον χρηματοδοτήσεις που εξασφάλισε από τα Υπουργεία ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή, μέσα από μια συντονισμένη, επίμονη και τεκμηριωμένη διεκδίκηση.
«Έχουμε πει ότι δεν πρόκειται απλά για νούμερα γραμμένα στο χαρτί, αλλά για χρήματα που επιστρέφουν στους πολίτες μέσω έργων και αυτό σας παρουσιάσω σήμερα: Έργα και προγραμματισμό υλοποίησης τους», όπως είπε ο Αντιδήμαρχος.
Αναλυτικά:
1. Ασφαλτοστρώσεις
Ένα ποσό της τάξης των 2.350.000 ευρώ θα διατεθεί αποκλειστικά σε ασφαλτοστρώσεις, μέσα από τρία έργα.
– Το ένα έργο – με το οποίο και ξεκινάμε αμέσως- είναι προϋπολογισμού 500.000 ευρώ τα χρήματα προέρχονται από τη ΣΑΤΑ και μέσα σε αυτό περιλαμβάνονται αρκετοί δρόμοι στα Καρδαμίτσια, μια περιοχή που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε αυτό τον τομέα.
Η μελέτη και όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί από την Τεχνική Υπηρεσία, το έργο δημοπρατήθηκε, έχει ανάδοχο και βρίσκεται στα αρμόδια Ελεγκτικά Όργανα, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου για να υπογραφή η σύμβαση.
Μπορούμε, λοιπόν να ξεκινήσουμε άμεσα τις εργασίες.
– Το δεύτερο έργο με τίτλο «συντήρηση οδικού δικτύου» είναι προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ. Το 1.000.000 προέρχεται από την έκτακτη επιχορήγηση που εξασφαλίσαμε από το Υπουργείο Υποδομών και το ενισχύσαμε με άλλες 500.000 ευρώ από το λειτουργικό πλεόνασμα του προϋπολογισμού μας.
Αφορά αποκλειστικά ασφαλτοστρώσεις στην πόλη των Ιωαννίνων με έμφαση σε κεντρικούς οδικούς άξονες, όπως είναι ο άξονας Βηλαρά – Βαλαωρίτου – 28ης Οκτωβρίου.
Ενόσω ήμασταν στη διαδικασία διεκδίκησης των χρημάτων η Τεχνική Υπηρεσία εργάζονταν παράλληλα για τη μελέτη. Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής θα έρθουν προς έγκριση οι όροι δημοπράτησης.
– Το τρίτο έργο ασφαλτοστρώσεων είναι προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, τα χρήματα προέρχονται επίσης από επιπλέον χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε αυτή τη φορά από το Υπουργείο Οικονομικών.
Αυτό είναι ακόμη σε φάση μελέτης γιατί θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε ως «μαξιλάρι» ας το πούμε. Να δούμε δηλαδή τι εκπτώσεις θα πάρουμε από τα άλλα δύο έργα, τι υπόλοιπα θα μας μείνουν και τι μπορούμε να χωρέσουμε ακόμη μέσα σε μια νέα μελέτη.
Οπότε θα πάει για δημοπράτηση στο δεύτερο εξάμηνο.
Αναφερόμενος στα έργα των ασφαλτοστρώσεων ο κ. Λιόντος σημείωσε:
«Η Δημοτική Αρχή το γνωρίζει πολύ καλά και το γνωρίζουν ακόμη καλύτερα οι συνδημότες μας, πως υπάρχουν τεράστια προβλήματα με δρόμους και πεζοδρόμια, κυρίως στον παλιό Δήμο Ιωαννιτών.
Δεν μου αρέσει να μιλώ για το παρελθόν αλλά είναι γεγονός πως έχουν να γίνουν σοβαρά έργα ασφαλτοστρώσεων τουλάχιστον 15 χρόνια. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας ετήσιος σταδιακός προγραμματισμός, την εποχή που ήταν πολύ διαφορετικά τα οικονομικά δεδομένα.
Από μία καταγραφή που κάναμε στη υπηρεσία, χρειάζονται πάνω από 5 εκατομμύρια για να γίνουν παρεμβάσεις, μόνο στις περιοχές όπου αντιμετωπίζουμε τα μεγαλύτερα προβλήματα στους δρόμους.
Το ξέρω ότι οι συμπολίτες μας θα ήθελαν αύριο να λυθούν όλα τα προβλήματα, αλλά πρέπει να πάμε βήμα -βήμα και είναι σημαντικό ότι ξεκινάμε και μάλιστα διαθέτοντας αρκετά χρήματα στο κομμάτι των ασφαλτοστρώσεων».
2. Εξασφαλίστηκε επιπλέον χρηματοδότηση 1.100.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας μέσω της ΣΑΕΠ 030, το οποίο θα διατεθεί ως εξής:
– 350.000 ευρώ, όπως προανέφερα σε ασφαλτοστρώσεις
– 200.000 ευρώ, στη «διαμόρφωση εισόδου πόλης Ιωαννίνων, από κόμβο Καρδαμιτσίων έως παράκαμψη Ιωαννίνων»
– 300.000 ευρώ στη διαμόρφωση του κόμβου Εφύρας-Άρη Βελουχιώτη, στα Ζευγάρια
– 250.000 ευρώ στην κατασκευή της οδού Αριστοτέλους και των καθέτων στη Βρυσούλα. Το συνολικό κονδύλιο για το έργο θα είναι 450.000 ευρώ γιατί προσθέσαμε και 200.000 ευρώ από τη ΣΑΤΑ. Ένα πολύ σημαντικό έργο που το περιμένουν πολλά χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής.
3. Θα επιστρέψει για πρώτη φορά στους πολίτες, μέσω κατασκευής έργων υποδομών, η εισφορά σε χρήμα στις ρυμοτομούμενες περιοχές.
Πρόκειται για ένα ποσό προϋπολογισμού έργων 1.600.000 ευρώ. Είναι παραπάνω από διπλάσιο από το ποσό που ψηφίστηκε αρχικά στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Το ποσό διπλασιάστηκε γιατί προστέθηκαν επιπλέον χρήματα από το λειτουργικό πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
Κατανέμονται ως εξής:
– 150.000 ευρώ για να ξεκινήσει η πρώτη φάση του Αθλητικού Κέντρου στα Καρδαμίτσια
– 620.000 ευρώ για έργα υποδομής στις περιοχές των επεκτάσεων του σχεδίου στη Δημοτική Ενότητα Ιωαννίνων (Βοτανικός, Καρδαμίτσια, Αγία Τριάδα, Καλλιθέα … κ.λ.π.))
– 150.000 ευρώ για διάνοιξη και διαμόρφωση οδών εντός ρυμοτομικού σχεδίου επέκτασης στον Κατσικά.
– 180.000 ευρώ για υποδομές στη νέα επέκταση της Πεδινής
– 500.000 ευρώ για έργα από εισφορά που θα έρθει σε δεύτερη φάση γιατί αφορά την εισφορά που προϋπολογίζει η αντιδημαρχία Οικονομικών για το 2015.
4. Το έργο «βελτίωση- συντήρηση υποδομών» προϋπολογισμού 600.000 ευρώ που αφορά σε παρεμβάσεις στις Δημοτικές Ενότητες, όπως υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Υποδομών «ενώ είχαμε ολοκληρώσει τον κατάλογο έργων που θα περιλαμβάνει με βάση τις προτάσεις των Τοπικών Συμβουλίων, θα χρειαστεί να υπάρξει μια επανεκτίμηση γιατί δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Κινούμαστε γρήγορα και σ’ αυτό.
Αποδείχθηκε και για έναν επιπλέον λόγο το πόσο σημαντικό ήταν να έχουμε ένα έργο «σκούπα» κι όχι ονοματισμένα μικρά έργα».
5. Έχει ολοκληρωθεί από την Τεχνική Υπηρεσία η μελέτη για την αναμόρφωση της Πλατείας Μαβίλη. Προϋπολογίστηκε ένα σημαντικό ποσό από τη ΣΑΤΑ (κι όχι από το κληροδότημα) της τάξης των 350.000 ευρώ. Κρίθηκε ότι εκεί πρέπει να γίνει μια παρέμβαση συνολική, να ξηλωθεί και να αντικατασταθεί και το πλακόστρωτο και αυξήσαμε τα χρήματα.
«Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι, θα μιλήσουμε όμως με τους καταστηματάρχες για το χρόνο έναρξης των έργων γιατί πλέον μπαίνουμε σε τουριστική σεζόν κι είναι πιθανόν να χρειαστεί να ξεκινήσουμε φθινόπωρο», εξήγησε ο Αντιδήμαρχος.
Τόνισε ότι «Είναι ξεχωριστή υπόθεση όλη η παραλίμνια ζώνη που υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές με την κακοκαιρία. Δεν θέλουμε να πάμε σε μερεμέτια, γιατί με τα δικά μας χρήματα δεν μπορεί να γίνει συνολική παρέμβαση. Ζητήσαμε έκτακτη επιχορήγηση λόγω της θεομηνίας. Αναλόγως με την εξέλιξη που θα έχει η υπόθεση αυτή θα κινηθούμε».
6. Ένα μεγάλο θέμα είναι τα έργα για την αναβάθμιση, ασφάλεια και πιστοποίηση των παιδικών χαρών.
Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή η δαπάνη για να ανατεθεί σε εξωτερικό ελεγκτή να προσδιορίσει τις δαπάνες και τις ανάγκες που απαιτούνται για την πιστοποίηση περίπου 65 παιδικών χαρών του Δήμου Ιωαννιτών.
Για φέτος προϋπολογίσαμε ένα κονδύλι της τάξης των 350.000 ευρώ που υπολογίζουμε ότι θα μας δώσει την δυνατότητα να αναβαθμίσουμε περίπου 25 παιδικές χαρές σε όλο το Δήμο μας.
Αγώνας δρόμου και μεγάλο στοίχημα
Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Υποδομών και Ενέργειας, Γιάννης Λιόντος, τόνισε συμπερασματικά τα εξής:
«Το σημαντικό είναι πως σε μια εποχή πολύ δύσκολη οικονομικά, ο Δήμος Ιωαννιτών έχει να υλοποιήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα 8.100.000 ευρώ που έρχεται ως αποτέλεσμα χρηστής διαχείρισης και αποτελεσματικής διεκδίκησης.
Πρόκειται για καινούργια έργα κι όχι συνεχιζόμενα.
Τα 8.100.000 είναι τα χρήματα που έχουμε στη διάθεση μας. Είναι οι διαθέσιμοι πόροι.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το ποσό αντιστοιχεί σε μεγαλύτερο έργο , γιατί στη δημοπράτηση υπάρχουν εκπτώσεις που στη συνέχεια μπορούμε να τις μετατρέψουν σε επιπλέον έργο.
Για τη Δημοτική Αρχή η υλοποίηση αυτού του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος είναι ένας αγώνας δρόμου κι ένα μεγάλο στοίχημα για να ξεπεράσουμε δύο αντικειμενικές και μεγάλες δυσκολίες:
– Η πρώτη αφορά τη στελέχωση των υπηρεσιών. Πρέπει να ετοιμάσουμε εγκαίρως μελέτες, να δημοπρατήσουμε έργα, να παρακολουθούμε την εξέλιξη τους, να κάνουμε αυτοψίες σε περιοχές που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα. Ένας μεγάλος όγκος δουλειάς που πρέπει να τον φέρουμε σε πέρας με σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού σε υπηρεσίες αιχμής και με απαγόρευση προσλήψεων. Είναι ειλικρινά ένας καθημερινός και επίπονος αγώνας δρόμου για να ανταποκριθούμε σε γρήγορους χρόνους.
– Η δεύτερη δυσκολία αφορά την γραφειοκρατική διαδικασία που διέπει όλο το σύστημα. Η ενδιάμεση γραφειοκρατική διαδικασία από την ολοκλήρωση μιας μελέτης έργου, μέχρι να ξεκινήσουν οι εργασίες εκτέλεσης του (δηλαδή έγκριση όρων δημοπράτησης, δημοπράτηση, προσυμβατικός έλεγχος, υπογραφή σύμβασης, εγκατάσταση αναδόχου) διαρκεί τρεις με τέσσερεις μήνες. Αυτό δεν είναι κάτι που αλλάζει, δεν εξαρτάται από εμάς».