Η Δημοτική Αρχή έχει δηλώσει επανειλημμένως – και το εφαρμόζει εμπράκτως – πως επιδιώκει τη συνένωση δυνάμεων για την προώθηση των σημαντικών ζητημάτων του τόπου και σε καμία περίπτωση την αντιπαράθεση, ιδιαίτερα όταν αυτή δεν έχει κανένα απολύτως νόημα.
Σε αυτή τη λογική δεν επιθυμεί την αντιπαράθεση με τον κ. Σταύρο Καλογιάννη, παρ’ ότι δεν αντιλαμβάνεται τη δημόσια αντίδραση και τις … υποδείξεις του, με αφορμή μια συνοπτική δήλωση του Δημάρχου, όταν από τα αναγραφόμενα στην ανακοίνωση, διαφαίνεται πως δεν έχει ολοκληρωμένη εικόνα για τους σχεδιασμούς του Δήμου Ιωαννιτών που αφορούν στην ανάδειξη του παραλίμνιου μετώπου και οι οποίοι έχουν τεθεί μάλιστα σε διαβούλευση με τους φορείς (π.χ. Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης).
Παρ’ ότι το Ρυθμιστικό δεν έχει θεσμοθετηθεί ο σχεδιασμός του Δήμου Ιωαννιτών σέβεται τις στρατηγικές κατευθύνσεις και τις διατυπωμένες αρχές του Ρυθμιστικού. Υπενθυμίζουμε, δε, πως ο Δήμος Ιωαννιτών εισηγήθηκε (με αναλυτική και τεκμηριωμένη εισήγηση του), την ενσωμάτωση των στρατηγικών κατευθύνσεων του Ρυθμιστικού στο υπό εκπόνηση Περιφερειακό Χωροταξικό.
Ο Δήμος Ιωαννιτών διαχρονικά, δεν ευθύνεται για το ότι το Ρυθμιστικό παρέμενε «στα συρτάρια» αν και είχε τη σύμφωνη γνώμη όλων των φορέων.
Ο Δήμος Ιωαννιτών διαχρονικά, δεν είχε και δεν έχει καμία δυνατότητα εκ του νόμου, να θεσμοθετήσει Ρυθμιστικό.
Κανένα μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν άσκησε κυβερνητικά καθήκοντα ώστε να μπορεί να θεσμοθετήσει το ολοκληρωμένο Ρυθμιστικό που παραμένει για χρόνια «στο συρτάρι».
Δεν ψήφιζαν τα μέλη του Δημοτικού μας Συμβουλίου στη Βουλή το καλοκαίρι του 2014 όταν υπερψηφίζονταν ο Ν 4269, επιφέροντας αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και εισάγοντας τον χωροταξικό σχεδιασμό σε επίπεδο περιφέρειας, χωρίς να προβλέψει τη δυνατότητα να τεθούν άμεσα σε ισχύ τα ολοκληρωμένα Ρυθμιστικά, όπως των Ιωαννίνων.
Η Δημοτική Αρχή, επιδιώκοντας τη συνεργασία με όλους τους φορείς και σεβόμενη τις διατυπωμένες κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού, σχεδιάζει την ανάδειξη του παραλίμνιου μετώπου και την ενοποίηση του από το Πέραμα έως τον Κατσικά, σχεδιάζει αστικές αναπλάσεις, «άνοιγμα» της πόλης προς το παραλίμνιο μέτωπο κ.λ.π.
Χρησιμοποιεί διάφορα «εργαλεία», όπως για παράδειγμα:
– το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που έχει συζητηθεί διεξοδικά με τους φορείς στην Επιτροπή Διαβούλευσης και προχωράμε σε συνεργασίες μαζί τους για την εξειδίκευση και εφαρμογή του.
-το Σχέδιο Αστικής Κινητικότητας
– τη συμμετοχή μας σε δίκτυα πόλεων και προγράμματα όπως το URBACT πού δίνουν χρηματοδοτικά «διαβατήρια», πέρα από το νέο ΕΣΠΑ (σήμερα έγινε στα Γιάννενα η 1Η Συνάντηση με συμμετοχή όλων των φορέων, όπου η συζήτηση αφορούσε την κατάρτιση Σχεδίου Δράσης για το Αστικό Παραλίμνιο Μέτωπο).
Η Δημοτική Αρχή επιδιώκει σε πολλά επίπεδα, τη συνεργασία με αναγνωρισμένου κύρους επιστημονικά- εκπαιδευτικά ιδρύματα και αναγνωρισμένα επιστημονικά Ινστιτούτα.
Κι αυτό γιατί πέρα από τις διατυπωμένες γενικές αρχές, υποθέτουμε ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται, πως χρειάζεται να διατυπώσουμε τις κατευθύνσεις για την βιώσιμη ανάπλαση του παραλίμνιου αστικού μετώπου, να προετοιμάσουμε προτάσεις να συντάξουμε προδιαγραφές, να ωριμάσουμε μελέτες. Έτσι ώστε να υπάρχει μια «παρακαταθήκη» ενός ολοκληρωμένου και όχι αποσπασματικού σχεδιασμού, που θα υλοποιούμε βήμα-βήμα, όταν δίνεται η δυνατότητα με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία. (Αυτός ο σχεδιασμός δεν μπορεί να συγχέεται με το master plan της Περιφέρειας Ηπείρου και απορούμε ειλικρινά για τη σύγχυση που κάνει ο κ. Καλογιάννης).
Στο πλαίσιο αυτό συζητάμε και διερευνούμε τη συνεργασία -όπως ανέφερε ο Δήμαρχος στη δήλωση του – και με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Υπάρχει άριστη και πολυεπίπεδη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όμως είναι γνωστό πως η Αρχιτεκτονική Σχολή βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο ξεκίνημα και την οργάνωση της.
Κλείνοντας, επαναλαμβάνουμε πως η Δημοτική Αρχή επιδιώκει τη συνεργασία και όχι την αντιπαράθεση. Μιας και ο κύριος Καλογιάννης επέλεξε να κάνει δημόσιες υποδείξεις στη Δημοτική Αρχή, δημόσια θα του … υποδείξουμε καλόπιστα: «στους καιρούς που περνάμε, καλό θα είναι να επιλέγουμε με περισσότερη προσοχή «μέτωπα» αντιπαράθεσης και ειδικά όταν αυτά δεν προσφέρονται… »