Με τα πρώτα κρύα του Δεκεμβρίου , το νέφος της αιθαλομίχλης έκανε την εμφάνιση του στην πόλη των Ιωαννίνων, καταγράφοντας κάποιες μέρες συγκεντρώσεις σωματιδίων πάνω από το όριο «ασφάλειας».
Οι κλιματολογικές συνθήκες, η χαμηλή θερμοκρασία και η άπνοια ευνοούν τη θερμοκρασιακή αναστροφή, τη δημιουργία αιθαλομίχλης και τη συσσώρευση διοξειδίου του θείου.
Τα Ιωάννινα βρίσκονται σε μια λεκάνη (βουνά ολόγυρα) και αυτή η γεωμορφολογία ευνοεί πολύ το σχηματισμό θερμοκρασιακών αναστροφών, οι οποίες εγκλωβίζουν τους παραγόμενους αέριους ρύπους.
Ο εκάστοτε Δήμος δεν έχει εκ του νόμου την αρμοδιότητα, ελέγχων συστάσεων, απαγορεύσεων, κυρώσεων, επιβολής μέτρων κ.λ.π. που να περιορίζουν το φαινόμενο της αιθαλομίχλης. Αλλά και επί της ουσίας θα ήταν υποκριτικό να ισχυριστεί κανείς ότι δεν γνωρίζει τις συνθήκες που αναγκάζουν τους πολίτες να καταφεύγουν σε μεθόδους θέρμανσης που ευνοούν την ανάπτυξη του φαινομένου.
Ωστόσο, επειδή το διάστημα αυτό επικρατούν κλιματολογικές συνθήκες που συντείνουν στη δημιουργία νέφους αιθαλομίχλης, η Δημοτική Αρχή ενημερώνει τους συμπολίτες μας, ζητώντας από αυτούς να συμβάλουν ώστε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν το φαινόμενο.
Έτσι όσοι έχουν άλλη δυνατότητα θέρμανσης, θα πρέπει να αποφεύγουν το άναμμα των τζακιών και σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να καίγονται στα τζάκια επεξεργασμένα ξύλα.
Η καύση κλαδιών και άλλων υλικών σε εξωτερικούς χώρους απαγορεύεται αυστηρώς αυτή την εποχή.
Επειδή είναι ημέρες που υπάρχει μεγάλη κίνηση οχημάτων στους δρόμους, θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε ώστε να περιορίσουμε την κυκλοφορία των αυτοκινήτων μέσα στην πόλη.
Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και κυρίως οι πάσχοντες από καρδιο-αναπνευστικά νοσήματα, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εφαρμόζουν όσα συστήνουν οι ειδικοί.
Δηλαδή:
– Να παραμένουν στο σπίτι και να αποφεύγουν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους
– Να μην κάνουν κάποια σωματική άσκηση
– Να διακόψουν το κάπνισμα και να αποφεύγουν τους χώρους καπνιστών που τους επιβαρύνουν.
Τέλος, η Δημοτική Αρχή υπογραμμίζει πως η δημιουργία νέφους αιθαλομίχλης που επιβαρύνει την υγεία όλων μας, δεν αποτελεί απλά ένα κλιματολογικό ή περιβαλλοντικό φαινόμενο, αλλά είναι αποτέλεσμα των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που βιώνουμε.
Η αναγκαστική για πολλούς συνανθρώπους μας τα τελευταία χρόνια «στροφή» από το πετρέλαιο θέρμανσης σε άλλους τρόπους θέρμανσης που ευνοούν τη δημιουργία νέφους αιθαλομίχλης, δεν αντιμετωπίζεται δραστικά ούτε με συστάσεις, ούτε με απαγορεύσεις.