Με θεματική ενότητα “Η ξενιτιά”, σήμερα 27 Ιουλίου στο προαύλιο του Λαογραφικού Μουσείου Μελιγγών (Ελεύθερη είσοδο, έναρξη προβολών 9:15′) θα προβληθούν τρεις μικρού μήκους ταινίες, στον κύκλο προβολών “Κινηματογραφικές Δευτέρες”.
α. “Γράμμα απ’ το Σαρλερουά” του Λάμπρου Λιαρόπουλου. 12′, ασπρόμαυρη:
Σχετικά με την ταινία: Δέκα χρόνια μετά την πρώτη μεταναστευτική αποστολή Ελλήνων εργατών στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου ο σκηνοθέτης βλέπει από μία…
ιδιαίτερη προσωπική σκοπιά τη θέση και τα προβλήματα αυτών των εργατών, για τους οποίους η μετανάστευση δεν ήταν αναζήτηση τύχης αλλά αναζήτηση του καθημερινού, σε μια ευρωπαϊκή χώρα που υλικά τους προσφέρει τα πάντα εκτός από την πιθανότητα γυρισμού στην Ελλάδα.
β. “Η Μερσεντές” του Σίμου Κορεξενίδη. 23′ έγχρωμη:
Σχετικά με την ταινία: Ο Γιάννης, ένας πενηντάρης άντρας, επιστρέφει στο χωριό του, στη Δράμα, μετά από 25 χρόνια μετανάστης στην Γερμανία. Επιστρέφει χαρούμενος όπως κάθε μετανάστης, με μια Μερσεντές. Οι αναμνήσεις ζωντανεύουν. Συναντά παλιούς φίλους και γνωστούς, αγαπητούς και μη. Όλοι νομίζουν ότι ο Γιάννης είναι πλούσιος και η Μερσεντές τι άλλο είναι παρά η απόδειξη. Τίποτε όμως δεν είναι αυτό που φαίνεται.. Ο Γιάννης θέλει ν’ αρχίσει τη ζωή του ξανά απ’ την αρχή. Θέλει να δουλέψει. Ελπίζει στη βοήθεια των συγχωριανών του αλλά κι αυτοί αδυνατούν να τον καταλάβουν. Οι μετανάστες είναι αλλιώς. Ο επαναπατρισμός είναι δύσκολος και γίνεται ακόμα πιο δύσκολος όταν η Γαρυφαλιά, ο πρώτος έρωτας, του λέει ότι δεν έπρεπε να έρθει και καλύτερα θα ήταννα γυρίσει πίσω στη Γερμανία.Μόνος στο γήπεδο του χωριού, δίπλα στη Μερσεντές, αφήνει το παράπονο και τον καημό του να βγούν. Οδηγώντας νύχτα, οράματα του παρελθόντος αποσπούν την προσοχή του. “Φεύγει” ευτυχισμένος γιατί τουλάχιστον κάποιος του στάθηκε ως το τέλος… η Μερσεντές.
γ. “Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα” του Λευτέρη Ξανθόπουλου:
Σχετικά με την ταινία: Κεντρικός ήρωας της ταινίας είναι ο Γιώργος από το ομώνυμο χωριό της Μάνης, επιτυχημένος Έλληνας-μετανάστης εστιάτορας στην Δυτική Γερμανία. Η ταινία, χρησιμοποιώντας ως όχημα τον Γιώργο, επιχειρεί να καταγράψει τις διάφορες απόψεις που συνιστούν το μύθο της Ρωμιοσύνης. Τα άτομα που εμφανίζονται, προσθέτουν ο καθένας και τη δική του αισθητική και ιδεολογική αντίληψη στον όρο του οποίου επιχειρείται ο προσδιορισμός.
Πηγή: epirusgate