Ένα ακόμη σημαντικό πολιτιστικό γεγονός φιλοξενεί από το Σάββατο, η Πινακοθήκη Μελιγγών, στο Δήμο Δωδώνης.
Πρόκειται για την έκθεση φωτογραφίας “Κοσμάς ο Αιτωλός: Τα εικονογραφικά στο Βαλκανικό χώρο (1779 – 1961)”.
Τριάντα τρεις φωτογραφίες από το σύνολο εκείνων που έχει απαθανατίσει ο ιστορικός, φιλόλογος και πρώην βουλευτής Μιχάλης Παντούλας, στο πλαίσιο μιας μεγάλης έρευνας σε όλες τις χώρες της Βαλκανικής, όπου υπάρχει ακόμη ζωντανό το «αποτύπωμα» του Αγίου.
Το σύνολο του υλικού αυτού, περιλαμβάνεται στο βιβλίο που θα εκδώσει άμεσα ο Μιχάλης Παντούλας.
Η έκθεση, την οποία διοργανώνει η Αδελφότητα Απανταχού Μελιγγιωτών υπό την αιγίδα του Δήμου Δωδώνης θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 4 Οκτωβρίου. Θα λειτουργεί κάθε απόγευμα 6:00 έως 8:00 και τα Σαββατοκύριακα από 11 το πρωί έως 8 το βράδυ.
Το Σάββατο έγιναν τα εγκαίνια παρουσία δεκάδων κατοίκων της περιοχής, του Δημάρχου Δωδώνης Χρήστου Ντακαλέτση, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Γιώργου Καψάλη, της αντιδημάρχου Μυρτώς Δημακοπούλου, δημοτικών συμβούλων κι άλλων.
Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Περικλής Παππάς, καλωσόρισε όλους κι ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Μιχάλη Παντούλα για την άμεση ανταπόκριση, ώστε η έκθεση να ετοιμαστεί και να ανοίξει για το κοινό μέσα σε ελάχιστο χρόνο.
Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης εξήρε την δουλειά που κάνει η Αδελφότητα Μελιγγιωτών, η οποία διακρίνεται για την αισθητική της και την υψηλή ποιότητα.
Όπως είπε, ο Κοσμάς ο Αιτωλός, έχει αφήσει τα χνάρια του και στο Δήμο Δωδώνης, καθώς δίδαξε σε πολλά χωριά, ίδρυσε σχολεία και σε καιρούς δύσκολους για το έθνος, αφύπνισε συνειδήσεις.
Παράθυρο συνεργασίας της Πινακοθήκης Μελιγγών με το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου άνοιξε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, ο οποίος δήλωσε ενθουσιασμένος από το χώρο και τη δουλειά που γίνεται.
Ο Μιχάλης Παντούλας μέσα από μία αναλυτική ομιλία, παρουσίασε άγνωστες πτυχές από τη ζωή και την πορεία του Κοσμά του Αιτωλού. Ο ίδιος, επί τρία χρόνια, χρειάστηκε να ταξιδέψει σε διάφορες περιοχές των Βαλκανίων, για να συγκεντρώσει ένα πλήθος υλικού και να καταγράψει αγιογραφικές απεικονίσεις του Αγίου.
Στο βιβλίο που θα εκδοθεί περιλαμβάνονται πάνω από 180 εικόνες, χειρόγραφα κείμενα και ντοκουμέντα, αποτέλεσμα μιας μεθοδικής κι εξαντλητικής ιστορικής έρευνας που πραγματοποίησε.
Αξιοσημείωτο είναι πως το σύνολο των αγιογραφιών προέρχεται από ζωγράφους των Χιονιάδων και της Σαμαρίνας.
Ένα μικρό μέρος αυτών, που συνοδεύονται με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες, μπορεί να δει το κοινό στην Πινακοθήκη των Μελιγγών.