Κύριε Πρόεδρε, Κύριοι του Δ.Σ. της Ε.Σ.Α.με.Α.
Όπως γνωρίζετε, για τα 64 ΑμΕΑ που απασχολούνταν στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (3+1 έτη), μέσω του ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ και η σύμβασή τους έληγε στις 15/9/2014, το Δ.Σ. της επιχείρησης έλαβε την απόφαση για όσα ΑμΕΑ διαθέτουν πιστοποιητικό αναπηρίας πάνω από 67% να μετατρέψει τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.
Είναι μια απόφαση, η λήψη της οποίας λάμβανε τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος με την έναρξη της θητείας μας εξαιτίας της λήξης των συμβάσεων. Σας διαβεβαιώνουμε ότι προβληματιστήκαμε πολύ και εξετάσαμε διεξοδικά όλες τις παραμέτρους: κοινωνικές, νομικές και οικονομικές.
Είναι μια απόφαση που εξασφαλίζει μόνιμη εργασία σε 25 άτομα με αναπηρία, σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, όχι μόνο για την κοινωνία αλλά και για την ίδια τη δημοτική επιχείρηση, όπου δίδεται συνεχής αγώνας για την επιβίωση και την εξυγίανση της.
Σήμερα η ΔΕΥΑΙ απασχολεί 157 άτομα μόνιμο προσωπικό με υπερβάλλον το διοικητικό προσωπικό, σε μια επιχείρηση που έχει ανάγκη από εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό. Η συντριπτική πλειοψηφία από τα 64 ΑμΕΑ του προγράμματος (που αποτελούσαν το 41% του συνολικού προσωπικού της ΔΕΥΑΙ) είχαν διοικητικά καθήκοντα.
Ελπίζω να αντιλαμβάνεστε ότι η μετατροπή του συνόλου των 64 συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και η ανάληψη εξ ολοκλήρου πλέον του μισθολογικού τους κόστους από τη ΔΕΥΑΙ, θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο την ευαίσθητη ισορροπία της επιχείρησης. Θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο την ίδια την επιβίωση της και άρα και τις υπόλοιπες 157 θέσεις εργασίας ή θα μας οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην επιβολή αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΙ που θα επιβάρυναν το σύνολο των δημοτών μας.
Να είστε βέβαιοι ότι δεν «θα βρεθούν στο δρόμο 40 εργαζόμενοι», όπως αναφέρετε στην επιστολή σας, αλλά όπως δεσμευτήκαμε, ο Δήμος Ιωαννιτών με τις επιχειρήσεις και τα νομικά του πρόσωπα, θα αξιοποιήσει στη νέα χρονιά όλα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και δίνοντας τη δυνατότητα και στα συγκεκριμένα άτομα και σε άλλους συνδημότες μας να συμμετάσχουν σε αυτά.
Είναι σαφές όμως ότι κάθε μελλοντική προκήρυξη θα αφορά τις πραγματικές ανάγκες του Δήμου και των επιχειρήσεων του. Μόνο έτσι δίδεται πραγματικά «η προοπτική της διατήρησης των θέσεων εργασίας και μετά τη λήξη των προγραμμάτων», όπως αναφέρετε στην επιστολή σας. Υπενθυμίζουμε πως τα προγράμματα δίνουν την προοπτική διατήρησης των θέσεων εργασίας, για όσους εργαζόμενους καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες» μιας επιχείρησης, κάτι που δεν συνέβαινε στη ΔΕΥΑΙ. Σημειώστε ότι τα 2/3 από τα ΑμΕΑ της ΔΕΥΑΙ απασχολούνταν στην ουσία σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου.
Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε πελατειακές λογικές που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν, που δεν ελάμβαναν υπόψη τις πραγματικές δυνατότητες του Δήμου, που οδηγούσαν σε «ομηρία» ανθρώπους με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις (από τη μία επιχείρηση στην άλλη) και απέκλειαν δεκάδες άλλους πολίτες με αναπηρία από τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας.
Σε ότι αφορά το κριτήριο του ποσοστού αναπηρίας: Υπήρξε έντονος προβληματισμός για το ποια κριτήρια θα χρησιμοποιηθούν για τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, καθώς ήταν πολιτική απόφαση της Δημοτικής μας Αρχής η διαδικασία να χαρακτηρίζεται από απόλυτη διαφάνεια.
Αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί ως μοναδικό κριτήριο το ποσοστό αναπηρίας. Γιατί η αναπηρία είναι το μόνο διάφανο και αδιαμφισβήτητο κριτήριο, το μόνο κριτήριο που δεν επιδέχεται «υποκειμενική κρίση», ούτε … «παρεμβάσεις».
Τέλος, σας διαβεβαιώνω ότι «δεν αγνοούμε τις ανάγκες των εργαζομένων», όπως αναφέρετε. Αυτές είναι η μεγαλύτερη αγωνία μας. Επιφυλασσόμαστε στη διάρκεια της θητείας μας να σας το αποδείξουμε εμπράκτως.
Με εκτίμηση
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΘΩΜΑΣ Κ. ΜΠΕΓΚΑΣ