Αεροδρόμιο: ο «πόλεμος» μαίνεται
Με τσάμικα και κλαρίνα και χωρίς τη μπάντα της Φιλαρμονικής του Πνευματικού Κέντρου, έγινε τελικώς η υποδοχή της πτήσης της DAT από Κοπεγχάγη το μεσημέρι της Δευτέρας, από τις αρχές της πόλης. Όπως ξαναέγραψα, για να απαντήσω και στην καζούρα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυτών των ημερών περί επαρχιωτισμού ξεχασμένων δεκαετιών, η οργάνωση της τελετής υποδοχής ζητήθηκε από το πρακτορείο Apollo – γίνεται το ίδιο άλλωστε, σε κάθε αρχή τουριστικής σεζόν ακόμα και σε προορισμούς όπως η Ρόδος, όπου οι πτήσεις τσάρτερ προσγειώνονται κατά δεκάδες καθημερινά. Η Apollo το θέλει…
«Η μάχη κερδήθηκε. Με τον πόλεμο, τι θα γίνει;». Το σημείο αυτό κράτησα από τη δήλωση του Δημάρχου Θωμά Μπέγκα, για να υπογραμμιστεί η κρισιμότητα των στιγμών που διάγουμε – ακόμα – σε σχέση με τον στόχο της διεθνοποίησης του τοπικού αερολιμένα. Η πρώτη πτήση της Apollo έγινε, η δεύτερη, η τρίτη και η τέταρτη μπορεί επίσης, να γίνουν, είναι ακόμα όμως, επισφαλές αν το πρόγραμμα του τουριστικού κολοσσού της Σκανδιναβίας υλοποιηθεί στο σύνολό του, για τις προγραμματισμένες πτήσεις ως τον Οκτώβριο, αν γρήγορα, δε λυθεί το πρόβλημα του ανεφοδιασμού των αεροσκαφών.Όσοι μιλάνε για λύση του θέματος αυτού ως τον Σεπτέμβρη, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Γιατί ποιος πετρελαιάς θα έλθει μετά το καλοκαίρι στα Γιάννενα, όταν θα γνωρίζει πως οι επόμενες πτήσεις τσάρτερ θα έλθουν μετά από τουλάχιστον δέκα μήνες;
Οι δηλώσεις των «αρχόντων» μας
Όσο και να λέμε πάντως, πως από τις πτήσεις της Apollo τα Γιάννενα δεν έχουν κάτι να κερδίσουν, αφού ο όγκος των επισκεπτών κατευθύνεται σε παράλια και Αλβανία, δεν είναι απολύτως αληθές αυτό… Κάποια τουλάχιστον, από τα τουριστικά λεωφορεία που μετέφεραν τον κόσμο στους προορισμούς τους, ήταν Γιαννιώτικα.
Κατά τα λοιπά, ο Περιφερειάρχης βλέπει την Ήπειρο ενιαία, ελληνική και αλβανική ή αλλιώς νότια και βόρεια… όπως τόνισε στη δήλωσή του.
Καίριος και… ακριβής υπέρ το δέον, υπήρξε στην αντίστοιχη δήλωσή του, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, όταν τόνισε πως το τουριστικό προϊόν «Ιωάννινα» είναι απαραίτητο συμπληρωματικό για τις χώρες του Βορρά που μπούχτισαν από την πολύ θάλασσα και τον ελληνικό ήλιο, σε σημείο που θερίζει ο καρκίνος του δέρματος. Άκουσα με ενδιαφέρον το πρωτότυπο επιχείρημα του Δημάρχου, αν και θα συνιστούσα να μην κάνουμε καμπάνια με σύνθημα «Ελάτε στα Γιάννενα, για υγιείς διακοπές…».
Ο βουλευτής Αμυράς
Το θέμα του αεροδρομίου θίγει με την τελευταία ερώτησή του προς τον Υπουργό Υποδομών, ο «Ποταμίσιος» Βουλευτής Γιώργος Αμυράς.
Ο εν λόγω βουλευτής που κατάγεται από τα παρακαλάμια χωριά του Δήμου Ζίτσας, δείχνει τον τελευταίο καιρό αυξημένο ενδιαφέρον για τα προβλήματα του Νομού μας, με τις κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις, γεγονός που δίνει τροφή στα σενάρια που τον θέλουν υποψήφιο στο Νομό μας.
Το «Ποτάμι»… χλωμό να βγάλει βουλευτή στα Γιάννενα, δημοσιεύματα φέρνουν τον Αμυρά υποψήφιο με τη ΝΔ, αν και δεν έχει αφήσει τις «όχθες» του κόμματός του ακόμα. Σε μια ενδεχόμενη συνεργασία όμως, των δυνάμεων του κέντρου – λέμε τώρα – θα μπορούσε να είναι υποψήφιος με αξιώσεις. Μην ξεχνάμε δε πως ο Αμυράς ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, το 2014, άρα έχει τη σχέση με το συγκεκριμένο χώρο αλλά διακόπηκε το 2015, όταν του προτάθηκε η βουλευτική υποψηφιότητα στην Αθήνα από τον Θεοδωράκη.
Οι καθυστερήσεις στα οδικά έργα
Τέσσερις με έξι μήνες καθυστέρηση σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε ολοκλήρωση των 196 χλμ. της Ιόνιας Οδού, το Μάρτιο του 2017, επιβεβαιώνεται πλέον. Ο υπερκόμβος του Αντιρρίου ολοκληρώθηκε, απομένουν όμως α) το κομμάτι της Ιόνιας από Εγνατία ως Πέρδικα, για το οποίο η Αστυνομία χθες, ανακοίνωσε νέα παράταση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων ως το τέλος Ιουνίου και β) η παράκαμψη του Μενιδίου. Το πρώτο εναπομείναν κομμάτι δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν τον Αύγουστο.
Δεν το λέω αυτό για να ισχυριστώ πόσο καλή είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δεν ζήτησε ακόμα καταλογισμούς για τις καθυστερήσεις αλλά για να επαληθεύσω αυτό που λέμε πολλοί, εδώ και δυόμιση χρόνια: οι πρώτοι μήνες της… έξαλλης διαπραγμάτευσης της ΠΦΑ του Γιάνη που οδήγησαν στους κεφαλαιακούς ελέγχους, καθυστέρησαν την πορεία των έργων στους οδικούς άξονες, ανάμεσα στα όσα άλλα καταστροφικά.
Κι αφήνω τους «συντρόφους» να λένε πως χωρίς τον Σπίρτζη, έργα δεν γίνονταν…
Ποιοι δε φωνάζουν για την Εγνατία
Δήμοι και φορείς στους Νομούς κατά μήκος της Εγνατίας Οδού εξεγείρονται τις τελευταίες μέρες για τα υπερβολικά διόδια που επιβάλλονται στον οδικό άξονα.
Στα Γιάννενα, μένουμε στις επιστολές και τις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις. Άλλωστε ανέκαθεν, και το κίνημα «Δεν πληρώνω» ήταν ασθενές στην περιοχή μας. Ποιος να βγει τώρα στο δρόμο;;;
Τι κι αν διεκδικούμε την παγκόσμια πρωτοτυπία των τριών σταθμών διοδίων απ’ άκρη σ’ άκρη του Νομού; Σάμπως, την έμπνευση για διόδια στο Δροσοχώρι την είχε ο Σπίρτζης; Την ιδέα την βρήκε και δεν την άλλαξε, προκειμένου να γίνει ελκυστικός ο δρόμος για να παραχωρηθεί. Τώρα πόσο αριστερό είναι αυτό, αφήστε το… Πού να βγει και να το πει όμως; Ποιος θα τον πιστέψει, ότι τα διόδια τα σχεδίασαν οι προηγούμενοι;
Το μόνο αριστερό ωστόσο που θα μπορούσε να κάνει ο Σπίρτζης έστω και τώρα, είναι να κάνει τα διόδια αναλογικά και να λειτουργήσουν όλοι οι σταθμοί την επαύριο. Δεν θα πω ότι όφειλε ο Σπίρτζης από χθες να το είχε κάνει, γιατί δεν θεωρώ που οι κυβερνώντες είναι προμηθείς ή ικανοί στον σχεδιασμό…
Περιβαλλοντικές ευαισθησίες… όποτε μπορούμε
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου.
Στα Γιάννενα, άπαντες οι φορείς… εξέδραμαν με αφορμή το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και είναι εντυπωσιακό πως καμία – ναι, καμία – εκδήλωση ευαισθητοποίησης του κοινού για μια από τις σημαντικές «Παγκόσμιες Ημέρες» (δεν είναι δα και η Ημέρα Μπριζόλας και Πεολειχίας. Ναι, υπάρχει και τέτοια…), δεν διοργανώθηκε αυτό το τριήμερο στην περιοχή μας.
Ούτε καν ανακοινώσεις δεν είδα για την ημέρα.
Ευαισθησία αλά καρτ, θα το έλεγα αυτό…
Η γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΠΗΝ
Επί ένα διήμερο, συνεδρίασαν στα Γιάννενα, Σάββατο και Κυριακή, τα μέλη της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Ηπείρου, Πελοποννήσου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ).
Περί τους 200 δημοσιογράφους, από την Κέρκυρα ως την Κρήτη και τη Ρόδο, από τη Σάμο ως τον Πύργο και την Καλαμάτα, συζητήσαμε για τα προβλήματα του κλάδου.
Πέρα από τα αυστηρά συντεχνιακά θέματα, με κύριο την κατάργηση του αγγελιοσήμου από τις διαφημίσεις που ξόρκιζε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση αλλά ψήφισε ως κυβέρνηση (!), το ερώτημα που έμεινε μετέωρο, μετά από κάποιες απαισιόδοξες τοποθετήσεις συναδέλφων, είναι αν έχουν δίκιο αυτοί πως η δημοσιογραφία στη χώρα μας πέθανε ή όχι.
Απάντηση δεν έχω…
[Τα “Δήγματα” δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα “Νέοι Αγώνες” στο φύλλο της 7/6/2017]