Οι απόψεις και η αξιολόγηση για το ΠΓΝΙ
«Μας ρωτάνε, λέμε την άποψή μας και δεν είναι σίγουρο ότι μας ακούνε. Αλλά ενίοτε συμβαίνει και αυτό…». Αυτή είναι με δικά μου λόγια, η άποψη που εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης, στην εκπομπή «Εν Λευκώ» του Ήπειρος tv1, για το θέμα της επιλογής νέου διοικητή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Πρόκειται για μια υπόθεση στην οποία σύμφωνα με εξακριβωμένα απόλυτα σενάρια, ενεπλάκησαν με τον τρόπο τους, οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως υποστηρικτές τουλάχιστον ενός εκ των υποψηφίων – χωρίς να αποκλείεται και οι άλλοι να είπαν έναν καλό λόγο για τον απερχόμενο πρόεδρο, στη λογική «αν είναι να διορίσουν διοικητή αυτοί, ας μείνει ο ίδιος»…
Γιατί με τη λογική της άποψης, της «καλής κουβέντας» αν και δεν άρεσε η συγκεκριμένη φράση στον κ. Μαντά, λειτούργησαν σύμφωνα με τον βουλευτή οι τέσσερις του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι συμβαίνει κάθε φορά που αναζητείται πρόσωπο για να στελεχώσει καίρια θέση της κρατικής μηχανής στην περιοχή μας. «Λέμε απλά την άποψή μας, χωρίς όμως, να έχουμε το περιθώριο της θεσμικής παρέμβασης, ώστε να την επιβάλλουμε κιόλας» είπε – με δικά μου πάλι λόγια – ο Χρήστος Μαντάς.
Χωρίς περαιτέρω αξιολογικές ή άλλου είδους κρίσεις επί της συγκεκριμένης δήλωσης, απλά θα παραθέσω εδώ να βρίσκεται, το απόσπασμα της προ μηνός δήλωσης των τεσσάρων κυβερνητικών βουλευτών για το συγκεκριμένο θέμα, όταν θέλησαν να απαντήσουν στα σενάρια που τους χρέωναν παρεμβάσεις, ώστε να «σπρώξουν» συγκεκριμένο υποψήφιο για τη θέση του διοικητή: «Σε αυτή την διαδικασία (σ.σ. για την πλήρωση των θέσεων των διοικήσεων των Νοσοκομείων που γίνεται μετά από υποβολή βιογραφικών και την εξέτασή τους από θεσμική επιτροπή) δεν υπάρχει κανενός είδους παρέμβαση, πολύ περισσότερο οι βουλευτές και οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ και οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ούτε τοποθετούν, ούτε διορίζουν, ούτε μοιράζουν πόστα και θέσεις όπως γινόταν στο πολύ πρόσφατο παρελθόν».
Γνωρίζω πως η λίστα του Υπουργείου μετά την αξιολόγηση της «θεσμικής επιτροπής» – αυτής που κατάργησε το ΣτΕ προσφάτως, εικάζω, βγάζοντας άκυρο το νόμου Ξανθού – Πολλάκη – είχε στην πρώτη θέση τον Φώτη Βάββα. Αυτό… και η κρίση δική σας.
Κατά τα λοιπά, εκδόθηκε χθες το ΦΕΚ για το διορισμό του Βασίλη Τσίκαρη. Ορκίζεται τη Δευτέρα και αναλαμβάνει την Τρίτη ενώ αντίστοιχα, ο απερχόμενος διοικητής του ΠΓΝΙ κάνει την ερχόμενη Δευτέρα τον απολογισμό δράσης του 2016. Και η ζωή συνεχίζεται… όπως την ξέραμε…
Η ελπίδα… πέρασε ξώφαλτσα…
Απάντηση Μαντά για τους πρόσφυγες
Θα σταθώ λίγο ακόμα στη συνέντευξη του Χρήστου Μαντά στην εκπομπή «Εν Λευκώ», γιατί τα όσα είπε για το προσφυγικό στην περιοχή μας, στα νέα του επεισόδια δηλαδή, και όχι στο όλο ιστορικό από την άφιξη των πρώτων προσφύγων στον Κατσικά, συνιστούν και μια απάντηση στις επικρίσεις που έκανα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τούτη εδώ τη στήλη, τις τελευταίες εβδομάδες.
Είπε λοιπόν, ο κ. Μαντάς πως και ο ίδιος «τα πήρε» με το «Ύπατη Αρμοστεία travel» που τις τελευταίες μέρες οργίασε, πηγαίνοντας πέρα δώθε τους πρόσφυγες των Ιωαννίνων, «γειώνοντας» και το έργο του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας για το στήσιμο των δομών εκπαίδευσης για τα μικρά προσφυγόπουλα. Κατά το «στην πολιτική γίνονται πράγματα που δε λέγονται», ο κ. Μαντάς δήλωσε πως έκανε παρέμβαση στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του για την πολιτική της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην περιοχή μας και ζητώντας ο οργανισμός να μάθει επιτέλους να λειτουργεί θεσμικά, όπως δηλαδή δεν έχει κάνει ποτέ μέχρι τα σήμερα.
Τι να θυμηθώ; Το απόγευμα εκείνης της Παρασκευής που πήρε η Ύπατη Αρμοστεία τους 170 Γεζίντι και τους πήγε στη Φανερωμένη, χωρίς να γνωρίζει κανείς, ούτε ο «Κατσικάρχης» Φίλιος, τίποτα;
Πιο εύκολα Κροατία – Γιάννενα, παρά Αθήνα – Γιάννενα
Ήρθαν στα Γιάννενα υψηλοί προσκεκλημένοι από την Ιταλία, την Κροατία, την Σλοβενία, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, την Σερβία αλλά δεν μπόρεσαν να φτάσουν στην πόλη μας από την Αθήνα, παρά με καθυστέρηση πολλών ωρών, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και ο πρόεδρος της Βουλής την Παρασκευή το πρωί, για τη Διάσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλίων Αδριατικής και Ιονίου, στο πλαίσιο της Μακροπεριφέρειας που φιλοξενεί τον Απρίλιο και το Μάιο η πόλη μας, στο μεγαλύτερο αναμφίβολα πολιτικό γεγονός που λαμβάνει χώρα στα Γιάννενα, μετά τη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών που είχε φέρει προ ετών, ο Κάρολος Παπούλιας.
Και οι πρώτοι πάντως, έφτασαν με μικρή καθυστέρηση την Πέμπτη το μεσημέρι, αφού η ομίχλη που σκέπασε το λεκανοπέδιο καθ’ όλη σχεδόν την περασμένη εβδομάδα, καθυστέρησε τις περισσότερες πτήσεις.
Το γεγονός αυτό ελπίζω να λειτουργήσει πιεστικά στη συνείδηση όσων γνωρίζουν ούτως ή άλλως, το πρόβλημα του αεροδρομίου Ιωαννίνων για να τελειώνουμε επιτέλους με τα ραδιοβοηθήματα. Το θέμα βέβαια που προκύπτει το μήνα Απρίλιο, είναι αν τα έργα αναβάθμισης θα συνεχιστούν ή αν ο εργολάβος θα διαλύσει την εργολαβία και θα την «κοπανήσει», όπως έχει το απόλυτο, νόμιμο δικαίωμα, λόγω των προβλημάτων χρηματοδότησης του έργου. Την εκκρεμότητα αυτή θα μπορούσε να διαλύσει ο Υπουργός Σπίρτζης αν έλεγε αύριο στον ανάδοχο: «έχω επτά εκατομμύρια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, πάρ’ τα και φτιάξε τον αεροσταθμό». Δεν τα έχει όμως και αυτό είναι πρόβλημα…
Ο Υπουργός μας, Σταθάκης!
Χρειάστηκε να περάσουν δύο και πλέον χρόνια, για να μάθουν οι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ πως όταν πηγαίνεις στην περιφέρεια της χώρας, οφείλεις απαραιτήτως να είσαι ενδελεχώς ενημερωμένος για τα ζητήματα της περιοχής και αν είναι εύκολο, να έχεις και το κατιτίς σου για την περιοχή που επισκέπτεσαι, ώστε να σε καλοδεχτούν οι ιθαγενείς – με την έννοια του ντόπιου, η λέξη, μην παρεξηγηθώ…
Το πρώτο είναι δύσκολο ακόμα να το τηρήσουν, ιδίως Υπουργοί σαν τον Σταθάκη που δε φημίζονται για την εργατικότητά τους, γιατί απαιτεί ώρες συσκέψεων και ενημερώσεων πριν την επίσκεψη… Όσο για το δεύτερο, έμαθαν…
Έτσι, η συμπερίληψη στο ΝΣ του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες, άρθρου για την παραχώρηση του Πάρκου Πυρσινέλλα στο Δήμο Ιωαννιτών, συνέπεσε όλως τυχαίως, με την έλευση του Υπουργού Περιβάλλοντος στα Γιάννενα. Και ενημερωμένος ων ασφαλώς, για το θέμα αυτό ο Υπουργός, φόρεσε το γνωστό σαρδόνιο χαμόγελο που δε σβήνει από το στόμα του, ακόμα και όταν μιλάει για περικοπές συντάξεων… και έκανε περήφανος δήλωση στους συναδέλφους, χθες το μεσημέρι. Αλλά οι… αθεόφοβοι τον ρώτησαν και για το ΠΔ της Λίμνης και τότε τους κοίταξε σα να μιλάγανε κινέζικα.
Εντάξει, εδώ κολλάει αυτό που λένε γι’ αυτόν που είπε να χέσει και αυτός το παράκανε… Με το μαλακό τον Υπουργό μας, ρε αδέλφια…
Ο συνταξιούχος αιρετός Νάστος…
«Αιρετοί και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που κατέχουν θέσεις ευθύνης χωρίς αμοιβή ή έχουν παραιτηθεί της αμοιβής τους εξαιρούνται από τη διάταξη του άρθρου 20 του νόμου 4387/2016 και δεν υφίστανται καμία απολύτως περικοπή της σύνταξής τους». Την παραπάνω απάντηση έδωσε χθες, το υπουργείο Εργασίας, σε σχετικό ερώτημα της ΚΕΔΕ και η υπόθεση για την περιοχή μας, αφορά τουλάχιστον έναν άνθρωπο. Είναι ο Δημήτρης ο Νάστος, ο οποίος φοβούμενος απώλειες στη σύνταξή του, παραιτήθηκε προ μηνών από τη θέση του αντιδημάρχου και έγινε απλός εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος.
Θεωρητικά αν ο Δήμαρχος δεν εξαντλούσε τις εννέα θέσεις αντιδημάρχων που προβλέπονται βάσει του πληθυσμού, ο Δημήτρης θα μπορούσε να ξαναγίνει αντιδήμαρχος. Αλλά δεν… Στην επόμενη δημοτική θητεία, Τάκη…
Τη… μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας
(Δημοσιεύθηκαν στους “Νέους Αγώνες” της 8/4/2017)