“Σουρωτήρι” πριν καλά καλά ξεκινήσει έγινε το ελληνικό FBI, καθώς διέρρευσαν τα προσωπικά δεδομένα των 554 αστυνομικών που αποτελούν μέρος της νέας υπηρεσίας.
Όπως η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” η διαρροή έγινε το πρωί της Τρίτης σε ιστότοπο με αστυνομικές ειδήσεις.
Αποτέλεσμα: τα μέλη των μαφιών πληροφορήθηκαν τα πλήρη στοιχεία όλων των αστυνομικών όπως και το “τι” θα ψάχνει “ποιος”. Έτσι θα έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν περαιτέρω στοιχεία για όλους τους αστυνομικούς της νεοσύστατης κρίσιμης υπηρεσίας. Και οι τελευταίοι θα μπορούν να είναι εύκολος “στόχος” τους σε περίπτωση εκδικητικού ανταποδοτικού χτυπήματος ή για άλλη ύποπτη προσέγγιση.
H νεοσύστατη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ) θα ασχολούνταν με δράστες “συμβολαίων θανάτου”, το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, με συστήματα παράνομων συναλλαγών και ξεπλύματος χρήματος κ.ο.κ.
Καμία ασφαλιστική δικλείδα
Στην Ελλάδα ποτέ άλλοτε δεν συνέβη τέτοιας ευρείας διάστασης διαρροή “σκληρών προσωπικών δεδομένων αστυνομικών και μάλιστα τέτοιου είδους ειδικής δύναμης, με την ΕΛ.ΑΣ. – που εμφανίζεται “διάτρητη” και “σουρωτήρι” – να μην αποφεύγει τη δημοσιοποίηση κρίσιμων δεδομένων. Έπρεπε να υπήρχε πρόβλεψη για τη διαφύλαξη αυτής της λίστας μετακινήσεων εκατοντάδων αστυνομικών, αφού αυτοί θα συγκρούονταν με τις ελληνικές και ξένες συμμορίες.
Αντιθέτως αντιμετωπίστηκαν σαν κοινές αποσπάσεις για υπηρεσίες “τρίτης γραμμής” και δεν υπήρξε και μια προνοητικότητα και ασφαλιστική δικλίδα, όπως συμβαίνει για μετακινούμενους στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και άλλες, ώστε η λίστα με το έμψυχο δυναμικό του εγχώριου FBI να είναι κοινής διανομής και τελικώς σε κοινή θέα. Χωρίς να έχει ζητηθεί μέχρι τώρα καμιά έρευνα για το πώς συνέβη αυτό…”.
Πώς έγινε η διαρρή
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η ΕΛ.ΑΣ. είχε συντάξει 5-6 έγγραφα με τις μετακινήσεις των 554 αστυνομικών σε αντίστοιχες υπηρεσίες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη που είχαν αποσταλεί ηλεκτρονικά σε δεκάδες υπηρεσίες, χωρίς μέριμνα διαφύλαξης δεδομένων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αυτά τα αρχεία αναρτήθηκαν σε άτυπες διαδικτυακές ομάδες αλληλοενημέρωσης ενστόλων στο Viber και άλλες τέτοιου είδους πλατφόρμες.
Από όπου πιθανολογείται, με προβληματικές επιλογές αστυνομικών, ότι υπήρξε η διαρροή. Χωρίς να αποκλείονται άλλα ενδεχόμενα. Με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να εκφράζουν απορίες γιατί η πολιτική ηγεσία και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν έχουν ζητήσει μέχρι τώρα διερεύνηση της υπόθεσης.
με πληροφορίες από capital.gr & tanea.gr