Ποιοι είναι οι στόχοι της Δημοτικής Αρχής:
Χωρίς καθυστέρηση, ο Δήμος Αρταίων μετά τις βιβλικές εικόνες υπερχείλισης του ποταμού Αράχθου και τους δημότες του Δήμου Αρταίων να παλεύουν να περισώσουν την ίδια τους τη ζωή και τις περιουσίες τους από τα ορμητικά νερά που έμπαιναν μέσα στα σπίτια τους, προχωρά σε δραστικές ενέργειες, μοναδικός στόχος των οποίων είναι η ανακούφιση των πληγέντων και η εξάλειψη της πιθανότητας να συμβεί ξανά στην περιοχή μας ένα τέτοιο καταστροφικό φαινόμενο.
Τις προτάσεις του για τις ενέργειες αυτές, γνωστοποίησε ο Δήμαρχος Αρταίων στους αναπληρωτές Υπουργούς Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κυρίους Σπίρτζη και Αποστόλου αντίστοιχα, οι οποίοι έφτασαν στην πόλη μας μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα για να πραγματοποιήσουν σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σχετικά με την καταγραφή των ζημιών και την παροχή βοήθειας προς τους πληγέντες.
«Πρωταρχικός στόχος μας είναι να προστατέψουμε τους δημότες μας και τις περιουσίες τους. Γι’ αυτό μας όρισαν στη θέση της Δημοτικής Αρχής οι δημότες του Δήμου Αρταίων, και θα κινηθούμε δραστικά προς κάθε κατεύθυνση για να τους προστατέψουμε», τόνισε ο κ. Τσιρογιάννης και στη συνέχεια, ανέφερε τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η Δημοτική Αρχή το αμέσως επόμενο διάστημα.
ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ:
1. Να προχωρήσουν τα έργα οριοθέτησης και διευθέτησης της κοίτης του ποταμού Αράχθου. Ο Δήμαρχος από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα ηνία του Δήμου Αρταίων πιέζει την πολιτεία για την οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού Αράχθου. Να θυμίσουμε ότι στη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί πριν λίγους μήνες για την ιδιωτικοποίηση του Πουρναρίου I και II, ο ίδιος αποχώρησε φανερά δυσαρεστημένος τονίζοντας ότι «η ΔΕΗ δεν πρέπει να σκέφτεται μόνο το κέρδος της αλλά και τους πολίτες της Άρτας και οφείλει πρώτα να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην κοινωνία της Άρτας και η πολιτεία να προβεί στην υλοποίηση των έργων οριοθέτησης της κοίτης του ποταμού Αράχθου που τόσα χρόνια την συζητάμε αλλά δεν γίνεται». Και τώρα, μετά και τα τελευταία γεγονότα, δηλώνει ότι «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» και ότι «η πολιτεία μας κοροϊδεύει, από το 1993 συζητάμε για την οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου και φτάσαμε στο 2015 με πλημμύρες και καταστροφές στην πεδιάδα της Άρτας ψάχνοντας αιτίες και υπαίτιους. Εμείς ως Δημοτική Αρχή συνεχίζουμε την συμπληρωματική σύνταξη της Μελέτης (που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή) όπως μας υπέδειξε το Υπουργείο και καταφέραμε να προεντάξουμε – κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης – στο επιχειρησιακό σχέδιο του καινούριου ΕΣΠΑ τα έργα αυτά, και τώρα αναμένονται οι αποφάσεις ένταξης από τα τρία συναρμόδια Υπουργεία (Υποδομών, ΥΠΕΚΑ και Αγροτικής Ανάπτυξης). Ο προϋπολογισμός των έργων είναι 80 εκατομμύρια ευρώ και σκοπός τους είναι όταν συμβαίνει ένα πλημμυρικό φαινόμενο, όπως αυτή τη φορά, τα νερά του ποταμού να διοχετεύονται με ασφαλή κανονισμένο τρόπο και να μην υπάρχει κίνδυνος να πλημμυρίσει η πεδιάδα και να χαθούν σπίτια και περιουσίες. Θα πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση για να υλοποιηθούν τα έργα αυτά».
2. «Θα κινηθούμε νομικά απέναντι στη ΔΕΗ για να δούμε πώς λειτούργησαν τα θυροφράγματα αυτές τις δύο μέρες γιατί πιστεύουμε κι εμείς ότι θα έπρεπε η ΔΕΗ να τα ανοίξει πιο νωρίς. Πρόθεσή μας είναι να στραφούμε νομικά απέναντι στη ΔΕΗ αλλά και να στηρίξουμε και όσους δημότες μας θέλουν να κάνουν το ίδιο. Γιατί γνώριζε πολύ καλά ότι η περιοχή μας συγκαταλέγεται στις περιοχές που κινδυνεύουν άμεσα από πλημμύρες, καθώς υπήρξε πρόσφατα (29/11/2014 ) στην εφημερίδα τα ΝΕΑ δημοσίευμα τη Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που ενέτασσε την Άρτα στις 9 πόλεις της χώρας μας που ανήκουν στις πιο επικίνδυνες περιοχές, γεγονός που η ΔΕΗ αγνόησε. Επίσης, από το ΥΠΕΚΑ έχει ανατεθεί πρόσφατα μελέτη για την κατάρτιση χαρτών κινδύνου πλημμύρας για όλη την Ήπειρο και στις συμβατικές υποχρεώσεις του μελετητή έχει συμπεριληφθεί ο καθορισμός της ανώτατης επιτρεπτής στάθμης στα φράγματα σε σχέση με τον δυνητικό κίνδυνο πλημμύρας».
3. «Θα ζητήσουμε και θα επιβάλλουμε να αλλάξει ο κανονισμός λειτουργίας της ΔΕΗ όσον αφορά τη στάθμη του νερού που θα ανοίγουν τα θυροφράγματα. Τα θυροφράγματα θα πρέπει να ανοίγουν σε χαμηλότερη στάθμη και σε τέτοιες καιρικές συνθήκες πιο νωρίς. Η ανώτατη στάθμη στα φράγματα Πουρναρίου θα πρέπει να θεσμοθετηθεί με γνώμονα τον πλημμυρικό κίνδυνο. Η ΔΕΗ δεν θα πρέπει να σκέφτεται το δικό της κέρδος σε βάρος της ζωής και της περιουσίας των δημοτών μας. Εμείς βάζουμε την ανθρώπινη ζωή, τους δημότες και της περιουσία τους πάνω από το κέρδος της ΔΕΗ».
4. «Πρέπει να συσταθεί ανεξάρτητη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που θα αποτελείται από μετεωρολόγο, υδραυλικό μηχανικό και άλλους ειδικούς, που όταν θα έχουμε τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα, θα αξιολογεί τα δεδομένα και τις καταστάσεις και θα ενημερώνει άμεσα το Συντονιστικό Όργανο για τυχόν κινδύνους πλημμυρών για να μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις αντικειμενικά και να προφυλάσσουμε τους δημότες μας και τις περιουσίες τους, διότι μέχρι τώρα η ΔΕΗ είχε τον πλήρη έλεγχο και αποφάσιζε με κύριο γνώμονα την μεγιστοποίηση του κέρδους της καταργώντας επί της ουσίας τον αντιπλημμυρικό χαρακτήρα του φράγματος».
5. Δωρεάν ρεύμα για τους Αρτινούς. Από την προηγούμενη κυβέρνηση υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με αριθμό ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ.23840/14 (ΦΕΚ 3497 Β/29-12-2014), η οποία προβλέπει για τα νοικοκυριά στις περιοχές των οποίων λειτουργούν σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικά, πλην φωτοβολταϊκών) ότι θα επιδοτηθούν έως και 100% του ρεύματος που καταναλώνουν. Συγκεκριμένα η ΚΥΑ προβλέπει επιδότηση 100% για τετραμηνιαίες καταναλώσεις έως 2.000 κιλοβατώρες, 50% για τετραμηνιαίες καταναλώσεις από 2.000 έως 3.000 κιλοβατώρες. Για το Δήμο Αρταίων η απόφαση περιλαμβάνει το υδροηλεκτρικό έργο της Παντάνασσας και τους δημότες της. «Εμείς θα ζητήσουμε και θα διεκδικήσουμε το υδροηλεκτρικό έργο της ΔΕΗ του Πουρναρίου να χαρακτηριστεί με απόφαση ως Έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Εφόσον γίνει αυτό, η ΚΥΑ που βγήκε θα μπορεί να ισχύσει και για την Άρτα και όλοι οι δημότες μας θα μπορούν να έχουν δωρεάν ρεύμα από τη ΔΕΗ. Αυτός είναι ο στόχος μας και θα τον διεκδικήσουμε.
6. «Οι πληγέντες πρέπει να αποζημιωθούν στο ακέραιο άμεσα και να μην γίνει καμία περικοπή, και το κοινωνικό επίδομα πρέπει να δοθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα χωρίς καμία καθυστέρηση», αυτό ζήτησε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αρταίων από τους αναπληρωτές Υπουργούς που βρέθηκαν στην Άρτα στα πλαίσια σύσκεψης για την αποτίμηση της κατάστασης μετά τις πλημμύρες.
7. Η Δημοτική Αρχή θα ζητήσει πάγωμα των δόσεων των δανείων (για όσους πληγέντες έχουν δάνειο), ώστε να μην επιβαρυνθούν περισσότερο το τρέχον διάστημα.
8. «Θα συστήσουμε Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Δήμο Αρταίων για να βοηθήσουμε οικονομικά τους πληγέντες. Όλοι, πιστεύω, θα προσφέρουμε σύμφωνα με τις δυνατότητές μας για να βοηθήσουμε όλοι μαζί τους συνδημότες μας που επλήγησαν».
9. «Ο Δήμος Αρταίων θα προχωρήσει σε απαλλαγή των πληγέντων του Δήμου Αρταίων από τα δημοτικά τέλη για ένα χρόνο».
10. «Άμεση καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι αγρότες στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και αποζημίωσή τους στο ακέραιο, ώστε να ανακουφιστούν όσο πιο σύντομα γίνεται».
11. «Άμεση χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των έργων υποδομής που υπέστησαν ζημιά στο Δήμο Αρταίων».